Last news in Fakti

7 Август, 2023 21:09 3 372 30

Експерти: Западът да се дистанцира бързо от Сърбия

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • косово-
  • кейфор

Дипломатите призоваха международната общност да се поучи от миналото в Европа и да не води на Балканите политика с център Белград

Експерти: Западът да се дистанцира бързо от Сърбия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високопоставени експерти по външна политика от различни западни държави призоваха ЕС, САЩ и Великобритания да бъдат по-критични към президента на Сърбия Александър Вучич във връзка с ескалацията на конфликта между Косово и Прищина, съобщиха косовски и албански медии, като се позоваха на вестник „Тагесшпигел“, информира БТА.

„Опитите на Сърбия да провали демократичните избори в Косово трябва да бъдат публично осъдени като външна намеса и трябва да бъдат предприети конкретни действия, чрез които Сърбия да бъде държана отговорна“, пише в писмо, цитирано от КосоваПрес. Негови автори са председателят на комисията по външни работи на Бундестага Михаел Рот, председателят на комисията по външни отношения в Сената на американския Конгрес Боб Менендес, както и от председателите на комисиите по външни работи на Чехия, Украйна, Ирландия, Естония, Латвия и Литва.

В писмото си те призоваха „международната общност да се поучи от миналото ни (в Европа) и да не води на Балканите политика с център Белград“. Те подчертаха, че Косово е суверенна държава и функционираща демокрация, което трябва да служи като основа за общата политика за справяне с настоящата криза.

„Липсата на натиск върху Сърбия след произволното арестуване на тримата косовски полицаи и неуспехът (на Сърбия) да понесе отговорност за атаките над силите по сигурността на НАТО (в Косово) КейФОР подчертават настоящата липса на безпристрастие (от страна на международната общност – бел. ред.) при разглеждането на такива проблематични точки“ се казва още в писмото.

„ЕС и САЩ водят мека политика със Сърбия, страна кандидат за член в ЕС, от страх, че Белград може да се ориентира към Русия. Въпреки това правителството на (сръбския президент Александър) Вучич не участва в санкциите към Москва“, пише в края на писмото на експертите по външна политика.

Напрежението между Косово и Сърбия нарасна в края на май покрай встъпването в длъжност на етнически албански кметове в четири общини, населени предимно със сърби, в Северно Косово. Кметовете бяха избрани на местните избори през април при избирателна активност от 3,5 процента, тъй като сърбите бойкотираха вота. На един от протестите на косовските сърби се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

За нападенията над КейФОР, полицията и журналисти в края на май косовската полиция задържа няколко косовски сърби, а Сърбия – трима косовски полицаи, което Косово нарече „отвличане“. Тримата полицаи бяха освободени в края на юни.

Заради ситуацията в Северно Косово в края на юни Европейският съюз наложи мерки срещу Косово. Те включват временно спиране на работата на съвместните комисии между ЕС и Косово, създадени на базата на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, неизпращане на покани до официални представители на Косово за срещи на високо ниво, спиране на двустранни посещения, с изключение на онези, които имат за цел да се съсредоточат върху справянето с кризата в северната част на Косово в рамките на диалога между Косово и Сърбия, подпомаган от ЕС.

Косово предприе стъпки за деескалация съгласно споразумението между ЕС и косовското правителство от Братислава и настоява за премахване на наказателните мерки, наложени от ЕС.

Напрежението между Сърбия и Косово продължава, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 14 Отговор
    Да ходим да копаем окопи на Сливница докато е време.
  • 2 Джамбазов

    8 9 Отговор
    Лоши мигранти такива!!!! Цяла нощ ме гавриха трима космати арапи
  • 3 Хихихи..

    28 8 Отговор
    Направо се дистанцирайте от себе си,явно нямате спиране в маратона по идиотизъм..
  • 4 .......

    5 7 Отговор
    Славяни....
  • 5 ЧЕРВЕНАТА ,Прея ,Кент

    4 6 Отговор
    Заминавам за Гърция

    Коментиран от #8

  • 6 И ние българите

    34 13 Отговор
    трябва да сме по-критични към едни мошеници отвъд океана, които мислят поредната измама, къде да запалят огън, как да баламосат овцете, а през това време да им ошушкат земните ресурси. Измислен господар с 32 трилиона дългове, който произвежда всичко във фабриките за роби в бедните държави с нискокачествени продукти на завишени цени.

    Коментиран от #9, #25, #28

  • 7 Някой

    26 9 Отговор
    Тъй де, имате опит в разпалването на война и последващо съсипване на Югославия, сега Сърбия.
  • 8 Да питам

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЧЕРВЕНАТА ,Прея ,Кент":

    Като го отрежеш кво ще сложиш на епицентъра?

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Путинофил

    16 16 Отговор
    путин е задействал сърбите.

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЧЕРВЕНАТА ,Прея ,Кент

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "Путинофил":

    Задействал в пу.....та си
  • 13 Каква злоба ве

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "ЧЕРВЕНАТА ,Прея ,Кент":

    въртя в браузъра с нови от всички новинарски емисии и само тук мога да прочета някоя глупост сътворена по памет от мисирките. Да, тук са мисирки и явно нищо общо с журналисти! Тия задминаха два други жълти сайта, а гледаемостта им паднала до най-ниското ниво. Гордо наредили се до тях. За злоба ще ми пише!

    Коментиран от #15

  • 14 Мда

    18 8 Отговор
    Западът да се дистанцира бързо от Сърбия? Сега западът (сащ, англосаксите) действа в Косово, за да има проблеми. Разделяй и владей - това е стратегията на сащ.

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Браво #10

    13 13 Отговор

    До коментар #10 от "Путинофил":

    Така е, но Пу.тл.ер отдавна ги ман.ипулира и те имат и друга задача, освен в Кодово: те трябна да кътат СМак.едония и да я настройват срещу нас, за да сме в лоши отношения и те да не влезнат в ЕС..това е целта на оня идиот от рашата...

    Коментиран от #21

  • 18 Кокосово

    8 0 Отговор
    Западът се премести на изток, в Украйна.
  • 19 Георги Сава Раковски

    11 16 Отговор
    Затова Украйна трябва да бъде подкрепяна от цялата международна общност в борбата й срещу московския нашественик. Не дай боже, Украйна да бъде смазана, жална ни майка тук на Балканите. Московията - чрез прокситата си в Сърбия и РСМ, ще продължи да води антибългарска политика, в ущърб на сънародниците ни в тези държави!
  • 20 Охооо

    2 2 Отговор
    ДобрЮтро
  • 21 Точно това е

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Браво #10":

    Западът сега ли се сети, американците имат такова разузнаване, да не знаят вучич-вулин-оливерата северняк как работят за сръбски свят и дестабилизират Балканите
  • 22 мнение

    16 8 Отговор
    Косово е земя сръпска!

    Коментиран от #24

  • 23 Не е...

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мда":

    Стратегията на САЩ е друга. Да му мисли стария настоящ ЕС.
  • 24 Вардарска Македония

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "мнение":

    Земя българска, да живее Косово
  • 25 реален

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "И ние българите":

    Единственият трезвен,умен и реален коментар!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Озадачен

    8 5 Отговор
    Все се чудя, швабите защо мразят толкова сърбите? Те бяха особено настървени по време на натовските бомбандировки. Ясно е, че голяма Югославия беше трън в очите на почти всички в Европа, но сега?
  • 30 Ха ха ха ха

    5 2 Отговор
    Те ти връо на наглостта. Все едно някой ромлянин да ти се самонастани в имота на село, примерно и някой да те обвинява, че не признаваш "законността" на престъплението му. О темпора, о морес(о времена, о нрави)