Отидете към основна версия

3 065 19

Извънредни мерки! Пентагонът слага командоси на корабите в Ормузкия пролив, за да спират иранските нападения

  • сащ-
  • иран-
  • пентагон-
  • ормузки пролив-
  • персийски залив

Длъжностни лица казаха, че морските пехотинци и моряците от флота ще осигурят сигурността само при поискване от участващите кораби

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Армията на САЩ обмисля да качи въоръжен персонал на търговски кораби, пътуващи през Ормузкия пролив, в нещо, което би било нечувано действие, насочено към спиране на Иран да завзема и тормози цивилни плавателни съдове, казаха четирима американски служители пред Асошиейтед прес в четвъртък.

САЩ не предприеха тази стъпка дори по време на така наречената "Танкерна война", която завърши с еднодневна морска битка между ВМС на САЩ и Иран през 1988 г., която беше най-голямата за ВМС след Втората световна война.

Въпреки че официални лица предложиха малко подробности за плана, той идва, тъй като хиляди морски пехотинци и моряци както на десантния кораб USS Bataan, така и на USS Carter Hall, десантен кораб, са на път към Персийския залив.

Тези морски пехотинци и моряци биха могли да осигурят гръбнака на всяка мисия на въоръжена охрана в пролива, през който минават 20% от целия световен суров петрол.

Мисията на Иран в ООН не отговори веднага на искане за коментар от АП относно предложението на САЩ.

Четирима американски служители, които говориха при условие за анонимност, за да обсъдят предложението, признаха широките му подробности. Длъжностните лица подчертаха, че не е взето окончателно решение и че дискусиите продължават между американски военни служители и арабските съюзници на Америка от Персийския залив в региона.

Длъжностни лица казаха, че морските пехотинци и моряците от флота ще осигурят сигурността само при поискване от участващите кораби.

Батаан и Картър Хол напуснаха Норфолк, Вирджиния, на 10 юли на мисия, която Пентагонът описа като "в отговор на неотдавнашните опити на Иран да застраши свободното движение на търговията в Ормузкия проток и околните води". Батаан премина през Гибралтарския проток в Средиземно море миналата седмица на път за Близкия изток.

САЩ вече изпратиха бойни самолети A-10 Thunderbolt II, изтребители F-16 и F-35, както и разрушителя USS Thomas Hudner в региона заради действията на Иран в морето.

Разполагането привлече вниманието на Иран, като неговият главен дипломат каза на съседните нации, че регионът не се нуждае от "чужденци", осигуряващи сигурност. В сряда паравоенната Революционна гвардия на Иран започна изненадващо военно учение на спорни острови в Персийския залив, в което участваха множество малки бързи лодки, парашутисти и ракетни части.

Подновените военни действия идват, когато Иран обогатява уран по-близо от всякога до нивата за оръжия след пропадането на ядрената сделка от 2015 г. със световните сили.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.

Свързани новини