Last news in Fakti

3 Септември, 2023 14:33 933 5

Тотална цензура! Ирански съд наложи присъди на още две журналистки

  • иран-
  • аятолах али хаменей-
  • махса амини-
  • ебрахим раиси

Местни медии наскоро съобщиха, че повече от 90 журналисти са били арестувани или разпитани след протестните прояви

Тотална цензура! Ирански съд наложи присъди на още две журналистки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съд в Техеран е наложил присъди от три години затвор, част от които условни, на две журналистки, обвинени в "заговор" и "наговоряне", съобщи Франс прес, като цитира местни медии, информира БТА.

Елназ Мохамади от в. "Хам Михан" и Неджин Багери от в. "Хафт и Собх" ще трябва да излежат ефективно 1/40 от присъдата си, или малко по-малко от месец, съобщи адвокатът им Амир Раисиан. "Изпълнението на останалата част от присъдата ще бъде отложено за срок от пет години", добави той. През този период те ще трябва да посещават курсове по "професионална етика" и няма да имат право да напускат Иран.

През февруари Елназ Мохамади беше задържана за една седмица по неуточнени причини. Тя е сестра на Елахе Мохамади, друга журналистка, работеща за същия вестник, която е задържана от септември миналата година, за отразяване на погребението на Махса Амини, чиято смърт след задържане за предполагаемо нарушаване на правилата за обличане на жените, предизвика протести в цялата страна.

Стотици хора, включително десетки служители на силите за сигурност, бяха убити по време на тези протести. Хиляди участници в тях бяха арестувани и обвинени от властите в участие в "бунтове", подстрекавани от Израел и Запада. Местни медии наскоро съобщиха, че повече от 90 журналисти са били арестувани или разпитани след протестните прояви.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Объркано Атлантиче

    3 3 Отговор
    В ЕС е още по-лошо.
    Новият закон за цензурата на ЕС - Законът за цифровите услуги (DSA) влезе в сила, който ще затегне масово цензурата в социалните мрежи, е смъртта на свободата на словото . Отсега нататък ЕС-ЕС официално определя кое е истина и кое е „дезинформация“ или „проруска пропаганда“ и следователно трябва да бъде цензурирано.
    Законът за цифровите услуги на блока, който задължава социалните медийни платформи да премахват така наречената дезинформация относно изменението на климата, ваксините, нетната нула и трансидеологията, влезе в сила в петък, 25 август.

    Това е началото на нова ера на цензура!
    Кой решава какво е дезинформация? Е, просветените умове в Европейската комисия, разбира се..!!
    Каква е предполагаемата истина не подлежи на обсъждане и се определя от Европейската комисия. С други думи, законът дава на Европейската комисия правото да изтрие всяко политически нежелано мнение. Приоритетите на новия закон ще бъдат защита на демокрацията - РАЗБИРА СЕ СЪС СРЕДСТВАТА НА ФАШИСТКAТA ДИКТАТУРА, ПРЕД КОЯТО БЛЕДНЕЯТ ХИТЛЕР И ГЬОБЕЛС

    Коментиран от #2

  • 2 Наистина

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Объркано Атлантиче":

    Объркано....

    Коментиран от #4

  • 3 Как ще ги стигнем...

    2 2 Отговор
    Добре, че не сме като Иран, че жива Мисирка нямаше да остане у нас.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.