Last news in Fakti

27 Септември, 2023 13:23 1 771 9

Техеран: Изстреляхме успешно боен сателит

  • иран-
  • сателит-
  • аятолах али хаменей-
  • ебрахим раиси

През последните години Иран направи поредица неуспешни опити за изстрелване на сателити, отбелязва АП

Техеран: Изстреляхме успешно боен сателит  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран заяви днес, че е изстрелял успешно в космоса сателит за предаване на изображения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Иранската държавна новинарска агенция ИРНА, цитирайки министъра на информационните и комуникационните технологии Иса Зарепур, съобщи, че сателитът "Нур-3" (Noor-3) е бил изведен на орбита на 450 километра над земната повърхност.

Представители на западни държави засега не са потвърдили извеждането на спътника на орбита. През последните години Иран направи поредица неуспешни опити за изстрелване на сателити, отбелязва АП.

Зарепур заяви, че аерокосмическите сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция са изстреляли ракета носител, с каквито вече е извеждал успешно сателити на орбита в рамките на секретната си програма.

Иранските власти обаче засега не са публикували кадри от изстрелването, посочва АП.

Съединените щати казват, че изстрелването на сателити от страна на Иран нарушава резолюции на Съвета за сигурност на ООН, и призовават Техеран да не предприема дейности, свързани с балистични ракети, на които може да бъдат поставяни ядрени бойни глави. Според оценка на американската разузнавателна общност за миналата година тази ракета носител за сателити "скъсява времето" до сдобиването на Иран с междуконтинентална балистична ракета, тъй като и при двете се използват "сходни технологии".

Иран, който отдавна твърди, че не се стреми към ядрени оръжия, уверява, че изстрелването на сателити и ракетните изпитания нямат военен характер. Разузнавателните служби на САЩ и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обаче казват, че Техеран е изоставил организираната си военна ядрена програма през 2003 г. Иран многократно е заявявал, че ядрената му програма е само за мирни цели, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евр Саюз

    18 6 Отговор
    А ние кога ще ги стигнем Иранците ?!?

    Коментиран от #4, #8

  • 2 по натовски стандарт

    20 5 Отговор
    Ние пък ще изстрелваме камъчета с прашки.Всеки според възможностите.С ЕС толкоз.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 ...

    4 11 Отговор
    Добре сте го изстреляли, ма ще се задържи ли там или като предмия път?
  • 4 на пет морета

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Евр Саюз":

    Близо сме и ние. Само какви хубави чушкопеци правим. Другите не могат.

    Коментиран от #7

  • 5 Е ми

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "по натовски стандарт":

    Ако четеше малко - Европа за миналата година има 4 и то с обща изнесена маса колкото 16те на Русия.
  • 6 да си знаеш

    6 16 Отговор

    До коментар #2 от "по натовски стандарт":

    ЕС е тавана на разавитието.Радвай се,че сме с ЕС,че ако бяхме с руските аборигени сега още щяхме да сме на ниво общуване с пръчки и звуци и да гледаме западните неща като извънземни тенхологии,както в момента Иран,Северна Корея,Русия и всички тези подобия на държави виждат западната техника.
  • 7 Ама

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "на пет морета":

    Можеш да псуваш по управляващите, а те могат ли?
    100% ще искаш да можеш да псуваш по тях свободно пред някви си ракети.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Поп Кръстю

    10 0 Отговор
    Браво ние слет 100 години ще летим ама на каде. НАТО АВАНТА НЕ ДАВА , те само взимат милиарди за охрана . Бодигардове на света. България ще плаща милиарди задани пазят от вятъра който духа.