Отидете към основна версия

3 784 37

Очаквайте повишение на цените на горивата! ОПЕК+ остави без промяна насоките за добива си на петрол

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • опек+-
  • саудитска арабия

Вчера Саудитска Арабия обяви, че удължава доброволното съкращаване на производството си - 1 милиона барела на ден до септември, с което тласна цените на петрола допълнително нагоре

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерският панел на ОПЕК+, който днес проведе онлайн заседание, не е направил промени в текущата политика на алианса по отношение на добива на петрол. Това съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на ОПЕК, публикувано днес на официалната страница на петролния картел, информира БТА.

Вчера Саудитска Арабия обяви, че удължава доброволното съкращаване на производството си - 1 милиона барела на ден до септември, с което тласна цените на петрола допълнително нагоре.

При необходимост панелът, наречен Съвместен министерски мониторингов комитет, може да свиква среща на ОПЕК и техните съюзниците, водени от Русия, с които заедно образуват групата ОПЕК+.

Цените на петрола се повишиха с повече от 14 процента през юли спрямо юни. Това бе най-голямото процентно увеличение в рамките на месец от януари 2022 г.

"Комитетът ще продължи да оценява внимателно пазарните условия", се посочва в изявлението на ОПЕК, в което пише още, че панелът е призовал членовете на ОПЕК+ да постигнат пълно съответствие с обещанията за намаляване на добива.

Малко след като Саудитска Арабия съобщи, че удължава доброволното намаление на добива си, вчера руският вицепремиер Александър Новак заяви, че Русия също ще намали износа на петрол с 300 000 барела на ден през септември.

Една от членките на ОПЕК - Алжир, която обяви допълнително доброволно съкращаване с 20 000 барела на ден през август, все още не е решил дали да удължи съкращаването и през септември, е казал запознат с въпроса източник пред Ройтерс.

Очаква се Съвместният министерски мониторингов комитет да проведе следващото си заседание на 4 октомври.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: