Last news in Fakti

16 Август, 2023 18:33 2 937 25

Петролът най-после тръгна надолу! Суровината на ОПЕК падна под 88 долара за барел

  • нефт-
  • петрол-
  • опек

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година

Петролът най-после тръгна надолу! Суровината на ОПЕК падна под 88 долара за барел - 1
Снимка: Shutterstock

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера спадна до 87,82 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си, информира БТА.

В понеделник един барел се продаваше за 88,66 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    26 2 Отговор
    И какво ни грее,у нас винаги тръгва на обратно.Червените олигарси си лапат % и него бърка цената.
  • 2 Иван Попов

    16 0 Отговор
    Лукойл ще го вдигнат още защото им е малка печалбата.
  • 3 1313131313%

    21 5 Отговор
    Партньорството на Русия и Саудитска Арабия разтърсва световния петролен пазар

    Ролята на щатския долар в световната търговия намалява. След девалвацията на британския паунд по време на Първата и Втората световна война щатският долар се превърна в широко приета световна резервна валута.
    Сега обаче много държави постепенно намаляват зависимостта си от щатския долар.
    Според последния доклад на Ройтерс, президентът на Русия, Владимир Путин и престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, са провели телефонен разговор, в който са обсъдили споразумението на ОПЕК+ за ограничаване на производството на петрол.
    По време на разговора Путин и престолонаследникът са изразили задоволството си от нивото на сътрудничество между техните две държави за стабилизиране на световния петролен пазар.

    Коментиран от #7

  • 4 Русофил

    12 12 Отговор
    Петролът най-после тръгна надолу, а рублата - нагоре - мина 100.
  • 5 Паднал,трънки

    17 10 Отговор
    Само Русия и Саудитите имат НЕФТ,другите сте КЛОШАРИ..
  • 6 Ъхъх

    14 5 Отговор
    ОПЕК + не се вслуша в призивите на Г-7 за увеличаване на производството на петрол. Участниците в сделката дори решиха да намалят производствената квота. Вярно, все още не много. При тази новина петролът също леко поскъпна - с 3%, до 96,6 долара за барел Брент.
    Министрите на страните, участващи в сделката ОПЕК+, решиха да се върнат към нивото на добив през август и да намалят производствената квота със 100 000 барела на ден през октомври. Това се посочва в изявление на ОПЕК.
    „На срещата беше отбелязано, че по-голямата волатилност и повишената несигурност изискват постоянна оценка на пазарните условия и готовност за незабавно коригиране на производството под различни форми, ако е необходимо, и че ОПЕК + има ангажимента, гъвкавостта и средствата в рамките на съществуващите механизми,“ се казва в документа.
    Решението на ОПЕК+ последва среща на финансовите министри от Г-7, които одобриха налагането на ценови лимит за руския петрол и петролни продукти. Очаква се това да стане през зимата. Междувременно страните от Г-7 призоваха страните производителки да увеличат производството, за да избегнат нестабилност.
    Позицията на западните страни дразни не само Русия, но и Близкия изток. Г-7 полага много усилия да свали цените на суровините, което също не се харесва на страните производителки. Те вярват, че Западът мами пазара.
  • 7 Русофил

    14 17 Отговор

    До коментар #3 от "1313131313%":

    Туристическият пазар също е разтърсен - пращи по шевовете без наглите руски
    туристи. Изчезнаха яко дим и няма да се върнат никога.

    Коментиран от #8, #10, #12

  • 8 Мммм

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    През втората половина на август министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че кризата на петролния пазар се задълбочава и причините са шумът на фондовата борса, санкциите и препълването на информация за сваляне на цените на петрола . Затова той каза, че кралството е готово да намали производството, ако е необходимо, за да стабилизира пазара.
    Позицията му веднага беше подкрепена от няколко страни производителки в региона, включително Ирак. Така министърът подкрепи петролните котировки, които спряха на 96 долара за барел.
    „52 дни след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Саудитска Арабия, кралството накара ОПЕК+ да намали производството. И картелът е готов да го намали още повече.Колумнистът на Хавиер Блас  .
    Амена Бакр  смята, че намаляването на производството през октомври е символично, но изпраща сигнал на пазара, че ОПЕК+ е сериозна.
    Игор Юшков , водещ анализатор и експерт във Финансовия университет към правителството на Русия , е съгласен, че решението на ОПЕК+ е по-скоро символично.
    „Това сигнализира на Съединените щати, че иранската ядрена сделка и пускането на големи количества петрол на пазара не е точно това, което Вашингтон може да очаква. Ако ОПЕК + намали производството, Иран ще спечели своето, но Съединените щати няма да получат намаление на цените на петрола “,  казва експертът. Игор Юшков отбелязва, че инициативата за намаляване е на Саудитска Арабия, чиито отношения с Иран са явно негативни.

    Коментиран от #11

  • 9 Гошо

    13 5 Отговор
    Е както е тръгнал надолу така ще тръгне и нагоре или Антолчо е е още дете ,та не знае
  • 10 404...

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Решението на ОПЕК+ ще направи Русия по-богата, а Запада по-беден - икономист
    Русия играе една от първите цигулки на петролния пазар в света, поради което решението на западните страни да ограничат цената на петрола от Руската федерация не може да остане без последствия. Така Владимир Рожанковски, управляващ директор на Trade123, коментира решението на ОПЕК+ да намали производството на петрол с 2 милиона барела на ден.
    Европейският съюз и страните от Г-7 възнамеряват да въведат таван на цените на руския петрол, което е доста странно решение, отбелязва експертът.
    „С искрена изненада проследих този процес (гласуването в ЕС за въвеждането на ограничение на цените на петрола) и си помислих, че изглежда, че възрастните правят толкова странни неща, при това с такъв ентусиазъм“, сподели Рожанковски.
    Той е сигурен, че никой производител в света не може да бъде принуден да продава нещо, ако е нерентабилно. Ето защо, смята експертът, Русия използва добрите отношения със саудитците и повечето от членовете на ОПЕК +, за да се споразумеят за намаляване на добива.
    „Тоест наказанието на Русия се превръща в скъп петрол за потребителите в Европа и съответно ускоряване на инфлацията“, припомни икономистът.
    Що се отнася до Руската федерация, уточни експертът, тв получава стабилно скъп петрол, а това са допълнителни инжекции в икономиката, която е под санкции.
    Както се съобщи , предишния ден членовете на организацията ОПЕК+ се съгласиха да намалят производ
  • 11 Русофил

    9 12 Отговор

    До коментар #8 от "Мммм":

    Програмата на бота зацикли. Алоо - руския програмист - дай ресет бе.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ойл

    8 5 Отговор
    Очаква се скоро да стигне 92
  • 14 Упс!!

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гледай ма":

    Е, как да гледа, като по-далече от носа си не вижда. А, и не разбира, че всеки лев е добре дошъл за бюджета на територията.
  • 15 Русофил

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "Гледай ма":

    Трябва ти втори ресет да се оправиш.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пешо

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    При него и това действие ще му помогне , но при теб , нищо....черен екран. Дечко, дечко си още еее.

    Коментиран от #19

  • 18 Хаха

    7 2 Отговор
    Ама ще си почине и след 2,3 дена ще се вдигне така ще е за в бъдеще все нагоре, че се наиграхте анатолчо. Кво беше "сбогом Стайков" 🤣🤣🤣
  • 19 Русофил

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "Пешо":

    Дечко, ама човек, а онова е бъгава компютърна програма. Понял?
  • 20 Евтин петрол

    5 8 Отговор
    = по малко пари за путин, по малко пари за агресивната война.

    Ссср ср разпадна, ред е на рф.

    Коментиран от #25

  • 21 бинаболи зайков

    2 0 Отговор
    вече е 84,28$
  • 22 Нафто

    5 0 Отговор
    Новина ще е ако цената по бензиностанциите е тръгнала надолу.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Да чета ли

    0 0 Отговор
    Или да погледна какво пише на колонката.
  • 25 Надай се

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Евтин петрол":

    Преди това -ФАЩ ще е фъш
Новини по държави: