Отидете към основна версия

2 202 57

ISW: Украинската контраофанзива няма точно определен график или срок

  • олексий данилов-
  • русия-
  • украйна-
  • крим

Олексий Данилов добави, че руските отбранителни линии по фронта продължават да са силно минирани, като в някои райони има по три, четири или пет мини на квадратен метър

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 3 август украинските сили продължиха контраофанзивни операции в поне три сектора на фронта и според съобщенията са напреднали в някои райони.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции по направленията Бердянск (гранична зона на Запорожско-Донецка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област), а украински официални лица заявиха, че украинските сили са продължили да напредват по направлението Бахмут.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Украинският директор на Департамента за планиране на Главното управление на Националната гвардия полковник Николай Уршалович заяви, че украинските сили са напреднали до 650 м в руската отбрана по протежение на 1,5-километров фронт в посока Мелитопол.

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали в близост до Микилске (27 км югозападно от град Донецк) в западната част на Донецка област.

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви на 3 август, че украинската контраофанзива няма определен краен срок или график.

Данилов добави, че руските отбранителни линии по фронта продължават да са силно минирани, като в някои райони има по три, четири или пет мини на квадратен метър.

На 3 август руските сили нанесоха серия от удари с безпилотни самолети, насочени предимно срещу Киев. Украинският генерален щаб съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила всичките 15 произведени в Иран дрона Шахед-131/136, изстреляни от руските сили на 3 август.

Киевската градска военна администрация съобщи, че на 3 август украинската противовъздушна отбрана е унищожила почти дузина цели в близост до Киев.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви, че руските сили са изстреляли безпилотните самолети от окупирания Крим, Краснодарския край и Курска и Брянска област.

Ихнат допълни, че руските сили са преместили много площадки за изстрелване на дронове на източния бряг на Азовско море в Краснодарския край заради украинските възможности за нанасяне на удари по Крим и руските гранични райони.

Руското министерство на отбраната (МО) свали речта на командира на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински от 2 август, вероятно заради разкритите от него руски жертви в Украйна. В Деня на ВДВ (2 август, празник в чест на руските въздушно-десантни сили) Теплински заяви, че най-малко 8500 военнослужещи от ВДВ са били ранени в Украйна от началото на войната - рядко официално разкриване на руски жертви, което руските официални лица до голяма степен се опитваха да прикрият с напредването на войната.

Руският говорител на МО телевизия "Звезда" свали речта на Теплински от 2 август, а някои руски източници твърдяха, че това сваляне се дължи на броя на жертвите.

Би Би Си и опозиционното издание "Медиазона" потвърдиха, че към 30 юли поне 1800 служители на ВДВ са загинали в бойните действия в Украйна, а съотношението между убити и ранени е 1:3, което е средно (ако не и малко по-добро) за руските сили в Украйна.

Възможно е руското МО да се е опитало също така да цензурира разкриването от страна на Теплински на подробности относно новите формирования на ВДВ, тъй като министърът на отбраната Сергей Шойгу и други военни служители и преди са обсъждали създаването на други формирования, но не са уточнявали имената им и точната им подчиненост на съществуващите части.

По-рано Теплински се възползва от руския ден на "Защитника на отечеството" 23 февруари, за да критикува началника на руския Генерален щаб и общокомандващ театъра на военните действия армейски генерал Валерий Герасимов относно размера на руските жертви в Украйна.

Руските прокурори съобщават, че на 2 август са засекретили разследването срещу пламенния руски ултранационалист и бивш офицер от ФСБ Игор Гиркин.

Адвокатът на Гиркин Александър Молохов заяви, че материалите, свързани с делото на Гиркин, са класифицирани като "строго секретни", и отказа да даде допълнителни коментари, за да не наруши споразуменията си за неразкриване на информация.

Поддръжниците на Гиркин продължиха да призовават за започване на движение, което да поиска освобождаването на Гиркин с политически средства, и заявиха, че Гиркин е политически затворник.

Съпругата на Гиркин Мирослава Регинская се обърна директно към руския президент Владимир Путин с публично писмо за освобождаването на Гиркин, като отбеляза, че арестът на Гиркин е или нечий опит за облагодетелстване на неназовани длъжностни лица, или опит за цензуриране на истината за ситуацията на фронтовете.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: