Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Август, 2023 22:02 2 150 57

ISW: Украинската контраофанзива няма точно определен график или срок

  • олексий данилов-
  • русия-
  • украйна-
  • крим

Олексий Данилов добави, че руските отбранителни линии по фронта продължават да са силно минирани, като в някои райони има по три, четири или пет мини на квадратен метър

ISW: Украинската контраофанзива няма точно определен график или срок - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 3 август украинските сили продължиха контраофанзивни операции в поне три сектора на фронта и според съобщенията са напреднали в някои райони.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции по направленията Бердянск (гранична зона на Запорожско-Донецка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област), а украински официални лица заявиха, че украинските сили са продължили да напредват по направлението Бахмут.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Украинският директор на Департамента за планиране на Главното управление на Националната гвардия полковник Николай Уршалович заяви, че украинските сили са напреднали до 650 м в руската отбрана по протежение на 1,5-километров фронт в посока Мелитопол.

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали в близост до Микилске (27 км югозападно от град Донецк) в западната част на Донецка област.

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви на 3 август, че украинската контраофанзива няма определен краен срок или график.

Данилов добави, че руските отбранителни линии по фронта продължават да са силно минирани, като в някои райони има по три, четири или пет мини на квадратен метър.

На 3 август руските сили нанесоха серия от удари с безпилотни самолети, насочени предимно срещу Киев. Украинският генерален щаб съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила всичките 15 произведени в Иран дрона Шахед-131/136, изстреляни от руските сили на 3 август.

Киевската градска военна администрация съобщи, че на 3 август украинската противовъздушна отбрана е унищожила почти дузина цели в близост до Киев.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви, че руските сили са изстреляли безпилотните самолети от окупирания Крим, Краснодарския край и Курска и Брянска област.

Ихнат допълни, че руските сили са преместили много площадки за изстрелване на дронове на източния бряг на Азовско море в Краснодарския край заради украинските възможности за нанасяне на удари по Крим и руските гранични райони.

Руското министерство на отбраната (МО) свали речта на командира на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински от 2 август, вероятно заради разкритите от него руски жертви в Украйна. В Деня на ВДВ (2 август, празник в чест на руските въздушно-десантни сили) Теплински заяви, че най-малко 8500 военнослужещи от ВДВ са били ранени в Украйна от началото на войната - рядко официално разкриване на руски жертви, което руските официални лица до голяма степен се опитваха да прикрият с напредването на войната.

Руският говорител на МО телевизия "Звезда" свали речта на Теплински от 2 август, а някои руски източници твърдяха, че това сваляне се дължи на броя на жертвите.

Би Би Си и опозиционното издание "Медиазона" потвърдиха, че към 30 юли поне 1800 служители на ВДВ са загинали в бойните действия в Украйна, а съотношението между убити и ранени е 1:3, което е средно (ако не и малко по-добро) за руските сили в Украйна.

Възможно е руското МО да се е опитало също така да цензурира разкриването от страна на Теплински на подробности относно новите формирования на ВДВ, тъй като министърът на отбраната Сергей Шойгу и други военни служители и преди са обсъждали създаването на други формирования, но не са уточнявали имената им и точната им подчиненост на съществуващите части.

По-рано Теплински се възползва от руския ден на "Защитника на отечеството" 23 февруари, за да критикува началника на руския Генерален щаб и общокомандващ театъра на военните действия армейски генерал Валерий Герасимов относно размера на руските жертви в Украйна.

Руските прокурори съобщават, че на 2 август са засекретили разследването срещу пламенния руски ултранационалист и бивш офицер от ФСБ Игор Гиркин.

Адвокатът на Гиркин Александър Молохов заяви, че материалите, свързани с делото на Гиркин, са класифицирани като "строго секретни", и отказа да даде допълнителни коментари, за да не наруши споразуменията си за неразкриване на информация.

Поддръжниците на Гиркин продължиха да призовават за започване на движение, което да поиска освобождаването на Гиркин с политически средства, и заявиха, че Гиркин е политически затворник.

Съпругата на Гиркин Мирослава Регинская се обърна директно към руския президент Владимир Путин с публично писмо за освобождаването на Гиркин, като отбеляза, че арестът на Гиркин е или нечий опит за облагодетелстване на неназовани длъжностни лица, или опит за цензуриране на истината за ситуацията на фронтовете.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    45 4 Отговор
    Разбира се, за къде да се бърза?

    Коментиран от #43

  • 3 Ццц

    54 7 Отговор
    Джефри Сакс: Войната в Украйна беше провокирана от САЩ и това трябва да се помни, ако искаме мир...Екипът на Байдън непрекъснато използва думата „непровокирана“, последно в голямата реч на Байдън в годишнината от началото на войната, в неотдавнашно изявление на НАТО, както и в изявлението от последната среща на Г-7. Официалните приятелски настроени към Байдън медии просто повтарят папагалски Белия дом. New York Times е главният съучастник, описвайки инвазията като „непровокирана“ не по-малко от 26 пъти – в 5 редакторски статии, 14 колонки на сътрудници и 7 очерка на гост-автори!...В действителност имаше две основни провокации от страна на Съединените щати. Първата беше намерението на Съединените щати да разшири НАТО, включвайки Украйна и Грузия, за да обкръжи Русия в района на Черно море с държави от НАТО (Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия, обратно на часовниковата стрелка). Втората беше американската роля в инсталирането на русофобски режим в Украйна с насилственото сваляне на украинския проруски президент Виктор Янукович.

    Коментиран от #18

  • 4 Запознат

    34 7 Отговор
    Това на Прокопиев от вонящите сайтове Нювс бг
  • 5 Тапа Нар

    60 4 Отговор
    знаем знаем, и растителността и пречи, а понякога и комарите. Контраоханзивата е деликатно нещо, какво си мислите вие?
  • 6 Майна

    52 5 Отговор
    Английски генерал я оправдава( че липсва ли) с лошото време...
    Мале, мале..
    То и за Наполеон времето беше пречка, ха ха ха

    Коментиран от #32, #33

  • 7 Укропат

    43 4 Отговор
    То срок има ,на шефчето го сменя през ден! Зависи колко е друснал. И от новините от фронта. Ако е слушал Вести ФМ срока се удължава. А ако е слушал Дойче веле срока намалява. А като чете от британското разузнаване вече сме на Червения площад. А ако гледа Първи канал на руски зацикля пак.
  • 8 Перник

    23 3 Отговор
    Хахаха
  • 9 Хихихи..

    33 4 Отговор
    Контрата си е направо хихихи..
  • 10 нннн

    49 2 Отговор
    Кви 3-5 мини на кв.м.? Нали ако гръмне една, ще гръмне цялото минно поле пред целия фронт! Този Данилов е де...л. Тия дето го цитират - също.
  • 11 Укрите спазват

    34 4 Отговор
    график само за влизането в чувалите! Ежедневно и в голевми количества!
  • 12 Мечката гази здраво!

    41 3 Отговор
    Скоро Зеленю ще проси за мир!
  • 13 Айде

    41 3 Отговор
    Стига бандеровска пропаганда!
  • 14 Нато се окека

    34 4 Отговор
    Мумията ще проси в Джеда подкрепа, но Мечокът не се съобразява с никого!
  • 15 Нане Вутев

    35 3 Отговор
    Оти я пишете украинска? Она е сичко друго освен украинска. Пишете я полска, американска, прибалтийска или Рамщайн- европейска.
  • 16 Така е

    39 4 Отговор
    Няма срок контра офанзивата! Ще свърши с последният украинец за жалост!
  • 17 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    34 3 Отговор
    Край на украинската контраофанзива ще е, когато падне и последния украинец и натовски наемник! Ще продължи ако България изпрати своите евроатлантици, олигарси и симпатизиращи им мисирки заедно със своите деца и внуци на фронта.
  • 18 Госあ

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ццц":

    Маша заяви на пияна глава, че украинците мразят и са много агресивни към Путин, защото „те биха искали Путин да им е президент, но трябва да избират от това, което им дава Западът“.

    Коментиран от #24

  • 19 Я! В Новоросийск некво корабче!

    6 21 Отговор
    Утануло! При другарчето си "Москва"!
    Дрончо.

    Коментиран от #50

  • 20 Офанзива

    8 2 Отговор
    Не мой да бъде.смях в повали.
  • 21 И Донецк и Луганск и КРИМ !

    4 21 Отговор
    Всичко ще ОСВОБОДИМ !
    АЗОВ.
  • 22 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    5 21 Отговор
    Най важното е груз 200 да върви с пълни вагони и газки към блатницата и онова страхливото с ботокса у главу да пълни памперса през час с кръвно 300 на 290 в калното мазе!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Последния Софиянец

    1 9 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Да, така е!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 По пет мини

    21 0 Отговор
    На квадратен метър Е нищо
    ТЕ слагат най-малко 17 -18 мини на квадратен метър
  • 28 Контратааааа

    24 1 Отговор
    Контраофанзивата е вечна. Контраофанзивата е безначална и безкрайна, отпреди Сътворението до след Второто Пришествие. Контраофанзивата е безсрочна. Контраофанзивата е безгранична. Контраофанзивата не се съобразява с никой, а всички се съобразяват с Контраофанзивата, дори годишнитевремена. Ето за доказателство вече сме насред лятото, а тя ще е пролетна. Само малко се обърках и не разбрах кое пречи повече на Контраофанзивата, трънаците и къпинаците или мините
  • 29 Не само Мини

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Руснаците са засадили и много храсталаци които им служат като отделна отбранителна линия
  • 30 Гост

    20 1 Отговор
    От къде толкоз мини? Въйййй.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Не само Мини

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Руснаците са засадили и много храсталаци които им служат като отделна отбранителна линия
  • 33 За Наполеон

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Атмосферното време е било пречка
    А какво да кажем за Хитлер той горкият трябваше да се бори с генерал ЗИМА

    Коментиран от #42

  • 34 До Урал

    2 3 Отговор
    За три дни
    До Владивосток
    За седем дни
  • 35 А50

    22 1 Отговор
    Няма график, няма срок, няма даже посока, тописе на място
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ха,ха,ха

    21 1 Отговор
    Офанзива ? На каква цена? Хиляди убити и два пъти по толкова ранени и осакатени за цял живот. И защо? Да се хареса Зеленски на Байдън ,за едно членство в ЕС и НОТО ,като от самото начало се знаеше ,че никой не ги иска там . Жалко за загиналите ,в болшинството си невинни хора хвърлени безразсъдно в месомелачката.

    Коментиран от #53

  • 38 Мина

    19 1 Отговор
    Кой вярва,че има контраофанзива?!
  • 39 Нещо което не съществува

    18 1 Отговор
    няма срок. Къде я видяхте тази контраофанзива.
    Ако говорите за настъплението посока полската граница това е нещо съвсем нормално за украинската армия
  • 40 КОТарАК

    9 0 Отговор
    Усръйна я Размазаха като Кравешко л@й....но
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 стоян

    0 14 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    До 2 ком - вярно казваш - за къде да бързат - те бавно но всеки ден избиват орките от украинските земи и целта зададена си върви по план -а тя е - фалит и разпад на федерацията на лесно управляеми републики - като московска република - република коми - и други
  • 44 Моряка

    4 0 Отговор
    Ако ме бяха послушали.От години им раправям - главния удар от Беларус към Измаил, СпомагателнияМариупол - Бердянск Мелитопол,Херсон, Одеса - устието на Днестър.Разсичащ удар - по диагунала Харков

    Коментиран от #45

  • 45 Русофил

    1 5 Отговор

    До коментар #44 от "Моряка":

    Не могат да те чуят от потъналия руски корабль
  • 46 Пушиляк

    6 0 Отговор
    Дано да има цели и задачи, че ще излезе пълнене на джобовете за сметка на местния торф и компост и чужди данъкоплатци!
  • 47 Кую

    3 0 Отговор
    Така е със маймуна държаща граната.
  • 48 Касапин

    5 0 Отговор
    ПЕТ МИНИ НА КВАДРАТЕН МЕТЪР АМИ ПИЧОВЕ АКО ТОВА Е ВЯРНО И ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА МИНЕ ОТ ТАМ А ВСЪЩНОСТ УКРАИНЦИТЕ СИ ТЪРСЯТ ОПРАВДАНИЕ А НЕ РАЗБИРАТ ЧЕ НЕ ИМ Е НУЖНО ПРОСТО САЩ ГИ ИЗЛЪГАХА НАГЛО ОТ НАХЛО ПО НАГЛО И ГИ ПРАТИХА В МЕСОМЕЛАЧКА БЕЗ ИЗХОД АМИ ЗЕЛЕНСКИ И НАЦИОНАЛИСТИТЕ ОТ ДЕСЕН СЕКТОР ЗАТРИХА УКРАЙНА АМИН ИЗМИСЛЕНАТА ДЪРЖАВА СЪЩЕСТВУВА КРАТКО И ЗАГИНА СЛАВНО
  • 49 Касапин

    7 0 Отговор
    АБЕ КЪВ ГРАФИК КЪВ СРОК ТО КОНТРАОФАНЗИВА НЯМА А ТЕ ЗА ГРАФИК И СРОК МИ ПЛЕЩЯТ ИМА РУСКА КОНТРАОФАНЗИВА И ВЯРВАЙ МИ СИ ИМА И ГРАФИК И СРОК
  • 50 Я ОТ УКРАИНА

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Я! В Новоросийск некво корабче!":

    Нищо не остана ама смъркача върже ли белите линий нема страшно …
  • 51 Нина

    1 1 Отговор
    Нейния девиз е : Капка по капка,вие става
  • 52 Перо

    4 0 Отговор
    Срокът на контраофанзивата е в безкрайното бъдеще, някога си, когато цъфнат налъмите!
  • 53 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ха,ха,ха":

    50,000 украински военнослужещи са с ампутирани крайници! Това е огромна тежест за хората и бюджета. До там ги докара ционисткия военен преврат, геноцида и незачитането на международните договори!
  • 54 Изключено ли е?

    1 0 Отговор
    Окончателен резултат след като минат 101 години. Веднаж вече е имало 100 годишна война, повторението е гротеска, за това 101.
  • 55 Изключено ли е?

    2 0 Отговор
    Графикът се нарушава от "Плевелите и бодилите, които са израснали по цялото бойно поле в Южна Украйна, вероятно са една от причините, които допринасят за цялостно бавния напредък“ на Въоръжените сили на Украйна в контранастъплението им срещу руските отбранителни линии на Запорожкия фронт"
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Пурко

    0 0 Отговор
    5 мини на квадратен метър!!! Със сеялка за жито ли са ги поставяли?
Новини по държави: