Отидете към основна версия

1 963 42

Горди, че са националисти: Гръцката партия "Спартанци"

  • спартанци-
  • гърция-
  • сириза-
  • кириакос мицотакис

"Спартанци" – една до момента почти неизвестна крайнодясна партия в Гърция успя да влезе в парламента като пета политическа сила

Снимка: Shutterstock

Привържениците на партия "Спартанци" в Гърция гордо се определят като националисти. Готови да изгонят мигрантите, да налагат глоби на хомосексуалните, дори да влязат с войска в Турция.

"Спартанци" – една до момента почти неизвестна крайнодясна партия в Гърция успя да влезе в парламента като пета политическа сила. Гръцките медии твърдят, че за успеха е спомогнал и призивът на осъдения десен екстремист Илиас Касидиарис, който от затвора упражнявал силно въздействие върху партията. Касидиарис беше в ръководството на забранената радикална партия "Златна зора", след което заедно с цялото ръководство влезе в затвора заради образуване на престъпна група и други престъпления.

Мигрантите обратно откъдето са дошли и глоби за хомосексуалност "по улиците"

Сега "Спартанци" гордо оповестяват, че са националисти, които бранят "Отечеството, религията и семейството" и громят "враговете на Гърция". Лидерът на партията Василис Стигас признава, че без помощта от затвора неговата партия едва ли щяла да постигне такъв успех. Самият Стигас по време на гръцката финансова криза основал организация за подпомагане на хората, изпаднали в неплатежоспособност, която нарекъл "Спартанци". Избрал това име по исторически причини: заради героизма на спартанците при Термопилите.

Пред германския всекидневник "Тагесцайтунг" Стигас казва, че Гърция все още се намира във финансова и икономическа криза - вече 14 години. Държавният дълг расте, вместо да намалява, задлъжнялостта на домакинствата устремно върви нагоре. "Икономическият натиск върху гърците е огромен", твърди той. И предлага своя програма за спасение: да се върнат по домовете им всички незаконни мигранти, пристигнали в Гърция, които според Стигас са 4 милиона души. Това щяло да стане "с план и добра организация", обяснява партийният лидер.

Както се случва често при подобни партии, "Спартанци" имат ясно отношение и по темите, свързани с ЛГБТИ-общността. Според Стигас хомосексуалността била частна работа, но не била препоръчителна като пример за подражание. В отговор на изричния въпрос на германския вестник той уточнява, че трябва да се налагат глоби на онези еднополови двойки, които се целуват на публични места.

Война с Турция и с "новия световен ред"

"Спартанците" смята съседна Турция за "вечния враг на Гърция". Нещо повече, партийният лидер Стигас казва, че ако би бил главнокомандващ на гръцките въоръжени сили, щял да нареди на войската да върне обратно традиционните гръцки поселища на територията на днешна Турция. Той смята, че това е напълно законно – най-малкото, като се има предвид турската окупация на Северен Кипър. Според него правителството в Анкара трябвало ясно да разбере едно нещо: "Ние, гърците, не си даваме нищо току-така. И имаме претенции към Турция."

Стигас, пламенен националист в европейски одежди, освен това е и енергичен привърженик на конспиративните теории, обяснява "Тагесцайтунг". Според него комунистите и нацистите били едно и също. И дали ще говорим за шефа на Световния икономически форум в Давос или за крупния финансов инвеститор от САЩ Джордж Сорос: за Стигас главни идеологически противници са онези сили, които днес се стремели към "нов световен ред".

Като червен плащ за бика: така действа на Стигас онова, което той нарича "космополитния левичарски интернационал". Своите съюзници той търси при Джорджа Мелони в Италия и Виктор Орбан в Унгария. "Ние искаме да обединим гърците", казва той пред германския вестник, който дава думата и на още двама привърженици на "Спартанците" – Панайотис и Фондас. "Като латерна" те повтарят едно и също: "Ние не сме нито убийци, нито фашисти. Ние сме просто националисти."

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: