Last news in Fakti

21 Август, 2023 13:03 3 040 15

Бедствено положение в Гърция! Пожарите са извън контрол

  • гърция-
  • пожари-
  • александруполис

Гръцките власти обявиха снощи извънредно положение в района край град Александруполис, където продължава да гори пожар вече трети ден, съобщи националната телевизия ЕРТ

Бедствено положение в Гърция! Пожарите са извън контрол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцките власти обявиха снощи извънредно положение в района край гръцкия град Александруполис, където продължава да гори пожар вече трети ден, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ, информира БТА.

Най-силно бушува огънят в село Монастираки, като в борбата със стихията са включени и противопожарни самолети. Над района се е образувал черен димен облак, а гръцките власти са принудени да затварят пътя, предаде телевизията.

До момента са евакуирани 12 села, изгорени са къщи и една църква.

Хиляди декори горска и обработваема площ са изпепелени, както и пчелни кошери и животновъдни ферми.

Седем пожарникари и един доброволец с дихателни проблеми и леки изгаряния са били настанени в болница. Петима от приетите пациенти са изписани.

Поради пожара е затворен ГКПП между Гърция и Турция Кипи-Ипсала във Североизточна Гърция.

Пожарникари, войници, доброволци и жители се борят с огъня и силните променливи ветрове в селата Нипса, Дорико и Авандас, за да предотвратят преминаването му в индустриалната зона на Александруполис.

Генералният секретариат на Гражданската защита се обърна за съдействие към програмата на ЕС „Коперник“ за сателитно наблюдение и заснемане на Земята във връзка с опожарените райони и щетите, нанесени от големия пожар.

За днес е обявена висока опасност от пожари и в областите Атика, Евбея (Евия), Арголида, Коринт и Беотия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    25 5 Отговор
    Русия има пожарни самолети и може да помогне, но как да се помолят, като вместо това са поканили Зеленски.
    Откачена работа.

    Коментиран от #7, #11, #14, #15

  • 2 Селяндур

    8 13 Отговор
    Аку ! Я па че съм там на морето. Дока ми не изгори чадъро , не мърдам. Малко ми люти на очите , оти у гръцкото село , къде съм , нема пречиствателни станции , ама барем улазим с кубинките у водата , да сине трошим краката у гръцките каманяци! У наше село , мислат , че съм баровец !

    Коментиран от #5

  • 3 Стас

    5 0 Отговор
    До момента са евакуирани 12 села, изгорени са къщи и един православен храм.Хиляди декари горски и обработваеми площи са изпепелени, както и пчелни кошери, и животновъдни ферми. ЦЪРКВАТА СМЕ НИЕ-ВЯРВАЩИТЕ ХОРА.
  • 4 Опа

    15 3 Отговор
    Ха сега да видим дали Русия ще им прати безвъзмездно самолет за гасене на пожари...

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да дааа

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Съседа е по ценен от роднина. Ако се скараш с роднина ще ти прости но ако се скараш с съсед ще се мразите докато сте съседи.Крадец да ти влезе или да се запали къщата ти първи на помощ ще ти се притече съседа..
  • 8 Пепи

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Опа":

    Поискат ли ще получат помощ Руснаците са състрадателна нация.
  • 9 оня

    5 0 Отговор
    Анатоли неграмотнико, проверяваш ли за правописни грешки? Ми си рок:))
  • 10 Коментар

    10 0 Отговор
    Това да не е тържествено посрещане на Звления Гаргамел?Днес там трябваше да ходи да грачи за световна война.
  • 11 Руски примат

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Руснаците са ясни първо гасят после искат бази в замяна и излизане от Нато
  • 12 Българин

    11 0 Отговор
    Тъй става когато обявиш Русия за враг. Да питат сега сащ за 747 противопожарен вариант, ако решат да ин помогнат де
  • 13 паси предателят.

    8 0 Отговор
    Преди години винаги Русия изпрашеше в помощ за гасене на пожарите самолети, хеликоптери на Гърция . Но не само сега повече едва ли ще получат помощ тъй като разрешиха на Америка в Александрополис с години да складира всякаква техника всичко Съветско оръжие бе изкупено от Африка и останалите страни предадено на Украйна. В 2020 когато започна Covid-19 наивният глупак Путин изпрати 13 Военnи транспортни самолета с ъс специалисти в помощ на Италия дойде на власт лицемерна предателка която се предложи на Америка и всичко забравиха ? .Защото Европа е окупирана повече от 80 години и е под Американски ботуш колония която няма никакви шансове да бъде независима и свободна .
  • 14 УЙКО-КАЛЕКО

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    За 2-3 години хвърлиха окло 6 милиарда долара за оръжие..Един милиард да бяха отделили за противопожарна техника(самолети хеликоптери и т.н.)положението може би щеше да е друго.Впрочем това не е проблем само на ГЪРЦИЯ.ЮЖНАТА НИ СЪСЕДКА СТРАДА ОТ ТЕЗИ ПОЖАРИ МОЖЕ БИ ОТ ДЕСТИЛЕТИЕ.КАКТТО КАНАДА.САЩ И ДРУГИ СТРАНИ.Около 70-80 милиарда досега са изхарчени от Запада САЩ , КАНАДА,ЗА ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА,а няма коЙ да отдели 10-на милиарда за борба с горските пожари.Пак повтарям този проблем е от десЕтина години ,но явно политиката на конфронтация с Русия е по важна от сигурноста на хората и техният бизнес.ВАЖНОТО Е ОРЪЖЕЙНИТЕ АКУЛИ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ,А ХОРАТА КОИТО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ИЗДЪРЖАТ ДЪРЖАВИТЕ ,,КУЧЕТА ГИ ЯЛИ,,.
  • 15 Абе

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Живея в Гърция повече от 20 години.Путин сам предложи на Мицотакис помощ, а той му отказа.Сега горим та пушек се дига.
Новини по държави: