Отидете към основна версия

2 464 12

Напрежение в Южнокитайско море! Китайската брегова охрана използва водни оръдия срещу филипински кораби

  • китай-
  • филипини-
  • южнокитайско море-
  • тайван-
  • си дзинпин

Пекин има териториални претенции за почти цялото Южнокитайско море въпреки насрещните претенции на Филипините, Виетнам или Малайзия, пренебрегвайки международно решение от 2016 г. в ущърб на Китай

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Филипините обвиниха днес китайската брегова охрана, че е стреляла с водни оръдия по филипинските кораби в Южнокитайско море, като нарече тези действия незаконни и опасни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Филипинската брегова охрана категорично осъжда опасните маневри на китайската брегова охрана и незаконното използване на водни оръдия срещу (филипински) кораби", се казва в изявление за инцидента, който се е случил вчера.

Според филипинската брегова охрана инцидентът е станал, докато нейни катери са ескортирали кораби, превозващи провизии за филипински военнослужещи, разположени на атола Втори Томас от островите Спратли в Южнокитайско море.

Пекин има териториални претенции за почти цялото Южнокитайско море въпреки насрещните претенции на Филипините, Виетнам или Малайзия, пренебрегвайки международно решение от 2016 г. в ущърб на Китай, посочва АФП.

Манила се оплаква, че нейните кораби, патрулиращи в тези спорни води, редовно са наблюдавани или блокирани от китайската брегова охрана или военноморски кораби.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини