Last news in Fakti

5 Август, 2023 08:25 11 828 86

Китай не е толкова силен, колкото Западът си мисли

  • китай-
  • икономика-
  • си дзинпин-
  • пандемия-
  • тайван

В Шанхай, Лондон и Ню Йорк както китайските, така и чуждестранните фирми сега се борят с нов сценарий: Ами ако забавянето остане?

Китай не е толкова силен, колкото Западът си мисли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът Си Дзинпин иска да представи Китай като мощен търговски партньор или опасен противник на почти всяка страна, която се надява да бъде успешна през 21 век, пише "Политико".

"Възходът на Изтока и упадъкът на Запада" е мотото му. Тъй като растежът на Китай рязко се увеличи и западните политици се тревожеха как да отговорят, това също се превърна в национална крилата фраза.

Но сред китайския народ - и все по-често в канцеларията и заседателните зали на Европа - започва да се разказва различна история: походът на Пекин към глобално икономическо господство може в крайна сметка да не е непобедим.

Китай се справи само със слаб растеж на БВП, след като със закъснение се освободи от пандемичните ограничения. Пазарът на имоти е в криза и младежката безработица се повиши до опасни нива, като според една оценка тя е 50 процента. Частните предприемачи все повече живеят в страх какво ще направи държавата с бизнеса им, а потребителите спряха да харчат както в добрите времена преди COVID.

В Шанхай, Лондон и Ню Йорк както китайските, така и чуждестранните фирми сега се борят с нов сценарий: Ами ако забавянето остане?

"Рисковете от голяма икономическа криза в Китай или може би по-вероятно от предстояща стагнация в устойчивия икономически растеж ... нарастват", каза Джейкъб Къркегор, старши сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън", пред POLITICO.

Това, което се случва с икономиката на Китай, е от огромно значение за света.

Според последните статистически данни китайската икономика е нараснала със слаби темпове през второто тримесечие на тази година, като БВП е нараснал само с 0,8% през април-юни спрямо предходното тримесечие, на сезонно коригирана база. На годишна база БВП се увеличи с 6,3 процента през второто тримесечие - под прогнозата от 7,3 процента.

Тези цифри все пак са много по-здрави, отколкото могат да се похвалят повечето западни икономики.

Но несигурната перспектива засилва съмненията относно това как Пекин ще подходи към Запада. Засега журито все още не знае дали Си ще изглежда по-приятелски, или вместо това по-тежките икономически времена ще насърчат хардлайнерите на Комунистическата партия да търсят възпламенителни точки със САЩ или Европа, за да разсеят общественото мнение и да подкрепят националистическите настроения.

Дори лидерите на комунистическата партия не крият проблема си. На годишното си предлятно заседание на Политбюро, което дава тон на икономическата дейност за остатъка от годината, партийните служители преценяват, че икономиката "е изправена пред нови трудности и предизвикателства, главно поради недостатъчното вътрешно търсене, трудностите в работата на някои предприятия, много рискове и скрити опасности в ключови области и мрачна и сложна външна среда", цитира Политбюро държавната информационна агенция Синхуа.

В Европа, както и в САЩ, правителствата радикално преоценяват собствените си икономически уязвимости. Инвазията на Русия в Украйна шокира правителствата на ЕС да преразгледат зависимостта си от веригите за доставки, контролирани от потенциално недружелюбни режими.

Европа до голяма степен се е отделила от вноса на руски изкопаеми горива, но остава зависима от Китай за критични суровини, които изграждат компонентите на батериите, които ще бъдат жизненоважни за прехода към зелена енергия, наред с други области.

Западните лидери от ЕС Урсула фон дер Лайен до президента на САЩ Джо Байдън вече рутинно говорят за икономическо "намаляване на риска" от Китай. Опасността от твърде тясно обвързване с китайската икономика дори засегна Олаф Шолц, традиционно смятан за водещ гълъб на Европа в политиката за Китай.

Зад затворени врати на октомврийската среща на върха на Европейския съвет миналата година Шолц сподели опасенията си относно перспективите на Китай. Говорейки малко преди първото си посещение като германски лидер в Пекин, той каза на колегите си от ЕС, че може да бъде предизвикана "мащабна финансова криза", ако Пекин не успее да се справи с имотната си криза, според двама дипломати, информирани за разговора.

Новият премиер на Италия, Джорджия Мелони, се готви да се оттегли от сделката, според която Рим подписа да бъде част от глобалния инфраструктурен план на Си, инициативата "Един пояс, един път". А правителството на Еманюел Макрон, френският президент, през последните седмици зае по-критична позиция към Пекин, особено по отношение на позицията относно Украйна.

На този фон правителството в Пекин сега е съсредоточено върху ангажирането със Запада по по-малко мразовит начин, дори когато става въпрос за неговия върл съперник във Вашингтон. Няколко американски служители - от държавния секретар Антъни Блинкън до министъра на финансите Джанет Йелън - посетиха Китай през последните месеци, а министърът на търговията Джина Раймондо се очаква да отиде по-късно това лято. Предстои и среща на върха ЕС-Китай, според дипломат, тъй като плановете все още не са финализирани.

Пекин също има желание да успокои частния бизнес в Китай, но изглежда не се справя.

"Това, което видяхме, всъщност беше намаляване на общото ниво на доверие" сред 570 компании от ЕС, опериращи в Китай, които участваха в скорошно проучване, според Йенс Ескелунд, президент на Търговската камара на ЕС в Китай. "И много от това е свързано с повишеното ниво на несигурност къде се намира Китай, по-специално относно китайската икономика", каза Ескелунд, чиято камара представлява 1700 предимно европейски компании и субекти в Китай.

Си последователно демонстрира предпочитание към държавния сектор. Най-радикалните му ходове срещу частния сектор бяха насочени към технологичните гиганти, въпреки че те се считат за най-добрата надежда за Китай да се конкурира със Запада. Под наблюдението на Си китайската бюрокрация разби милиардера и основател на мултинационалната платформа за електронна търговия Alibaba Джак Ма, ограничи развитието на онлайн игри и частни уроци и строго регулира данните дори за чуждестранни компании.

Някои западни компании вече търсят другаде. Според Ескелунд, шеф на палатата на ЕС, 11 процента от фирмите, анкетирани миналата година, са казали, че обмислят дали да напуснат Китай. Тази година точно същият дял от компаниите съобщиха, че вече са взели решение да напуснат.

"Когато се намирате в икономика, която расте с 10 процента годишно, това е добре за всички", каза Ескелунд. "Ако се забави до 5 процента, 5,5 процента, тогава ще има сектори на икономиката, които няма да растат по същия начин, както преди."

Си натрупа огромна лична власт на върха на политическата система на Китай. Дали Xi-conomics ще проработи в крайна сметка ще зависи до голяма степен от самия него.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    34 95 Отговор
    Китай тепърва почва да пие горчивите хапчета на авторитаризма

    Коментиран от #5, #74

  • 2 ЕСССР

    120 27 Отговор
    Всяка по-силна държава пречи на Запада. Лицемерните западняци уж се отказаха да бъдат робовладелци, само че въведоха нов неоколониален режим на ограбване чрез финансови спекулации, банки, концесии и "демократизиране" на непослушните държави.

    Коментиран от #30, #73

  • 3 КОТарАК

    43 95 Отговор
    Китай е един хартиен тигър , същият като плюшеното мече РФ. с нетърпение чакам да нападне Тайван

    Коментиран от #9, #24, #49, #82, #84

  • 4 да де

    116 25 Отговор
    То и краварите вече не са това за което се мислят само, че за тях си траете що така?.

    Коментиран от #75

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Европа е в колапс

    83 19 Отговор
    Вижда се и с невъоръжено око.Тя е кон с претоварена каруца по стръмнината нагоре.Никакъв шанс да достигне върха защото връх няма..

    Коментиран от #11

  • 7 Българин

    108 28 Отговор
    За Китай не знам ,но цял свят разбра и видя колко са слаби и смешниСАЩ и колективния запад
  • 8 Развеселен

    33 77 Отговор
    Невероятно е един милиард човека да слушат един?!
    В цялата човешка история не е имало по-овластен човек!
    И по-подлушно и глупаво население събрани на едно място!

    Коментиран от #47, #85

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Русофил

    24 56 Отговор

    До коментар #6 от "Европа е в колапс":

    Според Кокошинков русията е на светлинни години пред всички и е стигнала Алфа Центавър.

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Любо

    79 18 Отговор
    Човек само като погледне статията от коя информационна агенция е и спира да чете глупостите които пишат.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Западът се е

    46 25 Отговор
    развивал в продължение на стотици години, а Китай купуваше хиляди готови заводи от САЩ и ЕС. Преди 30 и повече години китайците бяха изостанала нация правеща доменни пещи по селата по заръка на другаря Мао. Кисинджър беше този който вкара запада като икономика в противовес на СССР другите соц. държави. Сега се сетиха, че са сгрешили, но не е късно. Китайският бум е съчетание от западни технологии, трудолюбието на китаеца, тоталитарната му експлоатация от режима, лошите условия на труд, ниско заплащане и западните пазари.

    Коментиран от #33

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пак прах в очите ни

    57 20 Отговор
    Пак растягане на локуми...-какво стана с укро наступа. ....окосиха ли тревата та да тръгне настъплението?
  • 17 Чума

    15 32 Отговор
    Ако не бе толкова силен, отдавна щеше да бъде демократизиран от НАТО, както бяха демократизирани много точки по света! Сега в ход е СУОДР! Демократизират Путин!

    Коментиран от #28, #57

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Калпазанин

    44 10 Отговор
    Вярваме ви, на 0,001 %. Страх лозе пази викат етикетите на стоките made in china по магазините, казват много повече и след като купиш определен ресурс на половин цена логично и продукта произведен от него да е също толкова по евтин апропо такива "статии" са веч като успокоение за идиотите, но фактите казват друго китайци руснаци индийци са собственици на най многото ресурси да споменем само и за находищата на литий, чий са???
  • 21 зелен петел

    4 15 Отговор
    Четири кокошки и едно петле да подарят на Чайната. Целият свят да ги подарява.
  • 22 Русия и Китай

    22 43 Отговор
    не са във военен съюз и няма да бъдат. Другарят Си разбра колко е глупаво кремълското джудже - за да не "ограбят" западняците Сибир го хариза на Китай. РФ получаваше по $2млрд. на ден от търговията със ЕС и САЩ, сега не знам по колко им дават китайците, но определено по-малко. Китайците не създават работни места. В град Омск са купили химическия завод и са докарали 3000 китайчета да работят там, руснаците се оплакват,че са останали без работа. Китай не иска война, тъкмо си отхапа 1,5млн кв. км от Сибир(площ колкото 14 Българии), ще го дъвче поне няколко столетия - и сега какво, да спасява Путин от лошото НАТО ли?

    Коментиран от #46, #56

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Калпазанин

    31 7 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    А твоят орел, проскубан низгвернат и гонен вече и от врабчетата
  • 25 Българин

    16 1 Отговор
    Всъщност е по-опасен
  • 26 ето защо ревър запада и франция

    45 7 Отговор
    Франция няма нито една действаща златна мина. Независимо от това, тази бивша колониална сила има четвъртите по големина златни резерви в света – 2 436 тона. Бившата френска колония Мали притежава точно 0 тона злато, въпреки че има няколко десетки мини (14 официални) в страната, където се добиват цели 70 тона злато годишно.

    От приходите от почти 60 тона злато, добито от 600 000 деца в бившата френска колония Буркина Фасо, само 10% отиват в страната, но 90% отиват в мултинационални корпорации за добив на злато.

    Коментиран от #31, #83

  • 27 гост

    27 3 Отговор
    Големи маитапчий от сутринта ме размяхте
  • 28 Китай не е

    16 20 Отговор

    До коментар #17 от "Чума":

    толкова силен колкото изглежда. БВП му е колкото на ЕС и колкото на бедна България на човек от населението. Имат много врагове до себе си, Индия им е основен враг имат големи погранични спорове, а още Япония, Ю.Корея, Тайван и Виетнам. Търсят си и нови врагове в лицето на Индонезия, Филипините и Австралия за Южно-китайско море. Броят на населението им не е толкова голям, само на Стара Индия(с Пакистан и Бангладеш) е с 300мил. повече. Били са ги японци, руснаци, виетнамци (1978г.), а сега и индийци с камъни и тояги по границата.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    28 10 Отговор

    До коментар #2 от "ЕСССР":

    Ммммм не на запада, на САЩ и световната им валута. Старият европейски запад беше стъпкан от американският ботуш
  • 31 А ние вземаме

    42 10 Отговор

    До коментар #26 от "ето защо ревър запада и франция":

    0,75% от златото в Челопеч, а 99,25% отиват за Канада. Блазе им на буркинофасовците, в сравнение с тях ние сме само фасовци.
  • 32 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    39 6 Отговор
    Европа да не би да е силна?

    Няма суровини, няма енергоносители, няма индустрия, няма армия ... Има застаряло население пред пенсия, обезверени млади. И нищо не можещи емигранти източващи социалните системи

    Коментиран от #44

  • 33 Хахаха

    24 7 Отговор

    До коментар #14 от "Западът се е":

    Много интересно ми става някой като каже ниско заплащат.Спрете да гледате цифрата тя не е важна важна е покупателната способност.Какво значение има ,че в България минималната скочила да кажем с 100лв като реално ти вземаш по-малко от тогава когато е била с 400лева надолу.(надявам се да си ме разбрал)

    Коментиран от #38

  • 34 Чума

    27 7 Отговор
    Да, бе, да! Когато внушавате, че е срещу Русия е много силен, но когато не е в интерес на САЩ - няма проблем! Защо тогава всеки петък Байдън предупреждава Китай да ,,внимава" и Зеленски врещи, че намирал китайски компоненти по падналите на безумната му глава дронове?
  • 35 истината

    24 8 Отговор
    Западните смешници пак се мъчат да пробутат пропагандата
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Китайците

    10 5 Отговор

    До коментар #33 от "Хахаха":

    в началото на икономическия бум се задоволяваха с това да не са гладни, дори вместо "здравей" се поздравяват с "гладен ли си". Сега вече не е чак така, но нямат харчовете на оялият се западняк. Затова и малка заплатата им стига и не протестират(поне засега) за по-голяма.

    Коментиран от #86

  • 39 САЩ

    24 6 Отговор
    Китай е по силен от колкото си мислим...
  • 40 Българските турци

    26 8 Отговор
    Водача на НАТО казва - "страните от алианса са се споразумели да работят заедно, за да се защитят от нарастващата агресивност на Китай"! Хитро и нагло скроено изречение !...
    Китай съществува повече от три хилядолетия -(династия Шан - около 1550 пр.н.е. – около 1046 пр.н.е.) и е известна най вече с Великата си Китайска стена (която се вижда дори от космоса) построена с цел да спрат набезите на АГРЕСОРИТЕ !
    Днес западните АГРЕСОРИ и експлоататори са тръгнали на "кръстоносен поход" с един от милионите набези от хилядолетия насам към Великата Китайска Стена в която са се разбили всички досегашни ... защото и стената и Китай все още съществуват !!!...
    А най интересното е че лансират както винаги , похотливата си агресивност и стремеж към хегемония , като справедлива хуманитарна кауза в полза на мира и прогреса на човечеството !...
    Трагичното е че "сухоземните шарани " продължават да кълвят на тези банални от векове насам шашми !!?...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Коментар

    24 5 Отговор
    Докато сащисаните дължат пари на китайците ще ги представят в най-черни краски.Нали знаете кой е най-сигурния начин да се скараш с приятел?Като му дадеш пари на заем.

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Една 60 мил.

    8 4 Отговор

    До коментар #32 от "КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА":

    Германия без малко да завземе целия свят ако всички не бяха скочили против нея. Войните се водят от няколко милионни армии, не е като в миналото всеки с меч, лък и кон. Например за една танкова армада от 10 000 танка са достатъчни 40 000 бойци и още толкова тиловаци. Дори Китай не може да има повече от 2-3 мил. качествена армия. Могат да раздадат по един калашник на 100млн. китайци, но това ще е една глутница от мародери. Трябват тежки оръжия, логистика, тил, снабдяване с боеприпаси, офицерски и сержантски състав, дисциплина, предварително обучение, храна и т.н.
  • 45 Не се притеснявай

    8 13 Отговор

    До коментар #42 от "Коментар":

    за дълга на САЩ към Китай. Щом си искат парите ще им ги напечатат, какво толкова. И какво ще направят с тях - ще отидат в САЩ да пазаруват, т.е. ще ги налеят в американската икономика. По същия начин и с останалите кредитори.
  • 46 Момчил

    24 7 Отговор

    До коментар #22 от "Русия и Китай":

    Преувеличаваш многократно. Русия по твоите твърдения е получавала по 2 млрд. евро на ден от Запада или общо това прави 730 млрд.евро на година . Няма такова нещо. Също така да ти напомня,че Русия не е загубила европейските пазари и най-голямата европейска икономика за последната година е внесла газ от Русия на стойност над 20 млрд.евро. Всички внасят от Русия и нищо не е спирало. Само цените им се вдигнаха значително,но на ат избор,защото САЩ им пробутват своята газ , която обаче излиза в пъти поскъпо ( докарва се в едно състояние,после пак се променя в друго ,за да може да се ползва,този процес е страшно скъпо ,а и идва от по-далепе отколкото руската). Това са факти,които накараха БМВ и BASF да напуснат Германия, защото при такива цени на суровините не им излиза сметката. В Германия постоянно спускат кепенци заводи и ако четеш по немските медии ,ще го знаеш. Теглят се заеми, дългът се вдига безумно , безработицата в Германия расте,въобще САЩ е големият печеливш,а Германия се свива все повече и повече. Не са добре нещата

    Коментиран от #50, #81

  • 47 Много ти разбира

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Развеселен":

    на теб кратуната от китаистика.
  • 48 Българските турци

    17 0 Отговор
    Излишното богатсво винаги води до разточителство и неразумен лукс ! Светът ни с цялата си флора и фауна и изграден и устроен върху баланса между нуждата и извора за задоволяване на тази нужда ! Наруши ли се този баланс настъпват катаклизмите !!!
  • 49 Мишел

    22 8 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Китай е достатъчно силен, за да не смее никой да се закача с него нито икономически, нито военно.
    Затова Китай ще си вземе Тайван без проблеми.

    Коментиран от #51

  • 50 Защо ти се

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "Момчил":

    виждат много 700 млрд евро(стокообмен преди войната), само нефта който изнасят (500млн тона) струва 200млрд $., отделно газ, дървесина, злато, диаманти, ценни метали. Стокообмена на Китай е 2200млрд$ само със ЕС и САЩ.

    Коментиран от #52

  • 51 Проблемът е, че

    14 5 Отговор

    До коментар #49 от "Мишел":

    тайванците не искат в Китай. Лошото е, че в Китай БВП на глава от населението е 12 000$, а в Тайван 38 000$, по-висок от този в Япония(35 000$). В Тайван няма никакви полезни изкопаеми, той е един гол скалист остров. Единственото което правят са чиповете, но силно зависими технологично от САЩ, Япония и Нидерландия. Тия машини могат лесно да се изнесат или унищожат. Китай ще получи едни 20 мил. китайци от които си има предостатъчно.

    Коментиран от #63

  • 52 Момчил

    6 11 Отговор

    До коментар #50 от "Защо ти се":

    Защо сравняваш Китай с Русия :) Китай произвежда стоки за 2 континента. Къде сложи Русия редом до Китай ?

    Коментиран от #54, #58

  • 53 Шаолин

    23 6 Отговор
    Не знам но Китай е държава със 3000 годишна история. Джендърите ще си заминат и Китай пак ще го има.

    Коментиран от #60

  • 54 Стокообмена

    4 4 Отговор

    До коментар #52 от "Момчил":

    между Русия и Китай е 180млрд$ или по 0,5млрд. на ден, като сложим ЕС, САЩ и всички останали стават по 2млрд. на ден общо. За 146млн.население това са 4500$ на човек за година - много ли ти се вижда? Просто половината им икономика е износ на суровини.

    Коментиран от #59

  • 55 Безпристрастен

    22 3 Отговор
    В бъдеще,и то- недалечното,ще оцелеят и запазят стандарта на живот, устойчивост на икономиката, устойчивост в ръст на населението, единствено държави с управници - визионери с поглед минимум 50-60 г напред.Решението е едно: Рязко планиране на бюджетни средства за развитие на ядрената енергетика.Но без сегашния порочен модел- с чужд инвеститор-Чуждия не го интересува народа в държавата, където е инвестирал,а единствено все по висока печалба.Ще оцеляват само тези народи,който отсега не допуснат чужди страни да владеят три основни ресурса- ел.енергия( производство и продажба) ,водни ресурси и земя.Последните две са невъстановими,защото майката Природа ги е създава веднъж.Който ги притежава и управлява,той ще просперира като нация и държава.Онези,който заради конюнктура в политиката и личен финансов интерес ги продават,обричат държавата и народа си на пълно поглъщане и асимилация.
  • 56 що не се гръмнеш...

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Русия и Китай":

    ако знаеш колко си про3д баце ...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Момчил

    9 1 Отговор

    До коментар #54 от "Стокообмена":

    Прочети какво е написал "Русия и Китай"! Говори ,че Русия правела 2 млрд.на ден от търговия Запада. Не стокообмен. Ако пък говорим за стокообмен иначе между Китай и Русия ,то безспорно Китай е на голям плюс ,но това е друга тема. Човекът пишеше ,че Русия правела на ден 2 млрд/ден от търговията със Запада,което е различно от стокообмен.
  • 60 Навсякъде има

    2 8 Отговор

    До коментар #53 от "Шаолин":

    джендъри, дори и в манастира Щаолин. Просто на Запад това не се смята за недостатък, не е срамно да си го кажеш и се толерира от държавата. Защо смяташ, че човек ако е такъв не може да бъде патриот, да воюва и да резне гръцмуля на някой с мустаците на Филип Тотю.
  • 61 Момчил

    12 3 Отговор

    До коментар #58 от "Братле":

    Да,бил съм в Китай. Ти със сигурност не си бил в нито една от двете. Идея си нямаш къде се намира технологично Китай. В Русия не съм бил,да,но подозирам,че да доста далеч по показатели от Китай. Русия изнася за Китай суровини в големи количества. Китай изнася за Русия всичко останало в огромни количества.

    Коментиран от #62

  • 62 Мхм

    10 9 Отговор

    До коментар #61 от "Момчил":

    Стига ми да съм ползвал китайски стоки за да заключа че са зле проектирани сглобени и с материали с ниско качество.Какво да говорим повече.

    Коментиран от #66

  • 63 Българските турци

    8 0 Отговор

    До коментар #51 от "Проблемът е, че":

    Ако натиснеш още малко логиката ще проумееш че Тайван не е проблемът ! Проблемът е библейската дилема на човечеството започнала още с Каин и Авел !
  • 64 Въййй

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "Русофил":

    Тоа " умник" са опитва да блесне с " познания" от научно популярната литература.
    Теста на Тюринг е методика от петдесетте години на миналия век.
    В днешно време доста AI системи го издържат и безпроблемно погат да предметнат стотици полуобразовани ид..... Ти подобни на теб
  • 65 Чайна

    15 8 Отговор
    Така е Китай не е толкова силен колкото запада си мисли, доста по - силен е. И какви рискове от голяма икономическа криза след като те са водеща икономика бе тъпоъгълници ?

    Коментиран от #67

  • 66 Ааа

    11 4 Отговор

    До коментар #62 от "Мхм":

    Тук съвсем не си прав. В Китай може да си поръчаш от а до я. Всичко зависи от това колко си готов да платиш. Последно бях там 2020 и си нямаш на представа за какъв размах става въпрос. Това го няма никъде другаде по света
    .
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Лин Бяо

    8 3 Отговор
    Така е.Китай е много по-силен,отколкото западът си мисли.
  • 69 КОРЕКТИВ

    6 3 Отговор
    Работя от 13 години в Германия - ресторантьорство и търговия ! Еежедневно имам контакти с тия КИТАЙСКИ НАВЛЕЦИ: арогантни, лицемери, подли, безскруполни, ... постоянно по ръба на закона, в търсене на лесна печалба - ХИЕНИ !!!
  • 70 Пак съм аз

    7 9 Отговор
    Всичко произведено в Китай е с качеството на гаражнен квалитет от Столипиново - всичко по левче !

    Коментиран от #78

  • 71 бл.134 в Zап. парк

    4 1 Отговор
    Браво,браво .Вече и на Китай намирате !
  • 72 Тон

    5 4 Отговор
    Стига глупост ,запада е увяхнъл от всякъде!
  • 73 Тон

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЕСССР":

    Не са те първа възраждат робовладелството ,всеки силен играч е пречка да си разиграват коня!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 катран

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Австрия отряза България от шенген..каза едно голямо НЕ...но медии в БГ..свободни да мълчат по темата...наведени към всеки долар...гнили ябълки в медии..1-2 -3 канал..правят само това което нарежда новата сглобка..
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Реалиста

    3 2 Отговор
    Статия за балъци
  • 78 Дивергент

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "Пак съм аз":

    Вече сме 21 век. Спри да живееш в миналото!
  • 79 Госあ

    5 2 Отговор
    Всъщност е много по силен, отколкото запада мисли 💁
  • 80 Вис

    5 1 Отговор
    Не бе не са....Дължат Целия външен дълг на САЩ в ръцете си..
    Китай просто са Номер1..
  • 81 Лелеее, армагедон

    0 4 Отговор

    До коментар #46 от "Момчил":

    В Германия, според твоите писания! Това май си го сънувал или по-скоро си го чел в сводката пратена ти от Митрофанова?
  • 82 За 3 дена ли ще фалирате и Китай?

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Както фалирахте Русия, ахахахахахахах
  • 83 Златото

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ето защо ревър запада и франция":

    Златото отива при ЧВК Вагнер, явно не знаеш
  • 84 Шолцо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    То и Германия беше водеща икономика в света ,
    сега куца нещо.
  • 85 То не е

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Развеселен":

    Редно и да те управлява партия с 10%
    Избиратели , и ,,ака бала ,,
  • 86 Мао Зе дум

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Китайците":

    Не разбра.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания