Last news in Fakti

6 Август, 2023 17:31 1 021 4

Сезонът на тайфуните! "Ханун" промени траекторията си и отново се насочи застрашително към Япония

  • тайфун-
  • япония-
  • китай-
  • ханун

Движението на бурята е необичайно и бавно, а освен това изглежда, че става все по-силна, посочват специалисти

Сезонът на тайфуните! "Ханун" промени траекторията си и отново се насочи застрашително към Япония  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайфунът "Ханун", който отслабна до тропическа буря, се насочи отново днес към Югозападна Япония, предизвиквайки нови предупреждения за опасно силни валежи, след като само преди няколко дни връхлетя същия район, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По данни на японската метеорологична агенция тропическата буря "Ханун" се насочва обратно към най-южните японски острови в префектура Окинава, движейки се бавно на север, достигайки скорост на ветровете от до 110 км/ч.

Губернаторът на Окинава Дени Тамаки предупреди жители да се подготвят за проливни дъждове и кални свлачища. "Това може да означава, че опасностите, които ще връхлетят района... са необичайни и от такъв мащаб, какъвто никога не сте преживявали", каза той за бурята. Тамаки помоли жители да изготвят предварителен маршрут за евакуация.

Метеорологичната служба съобщи, че голяма част от Окинава, включително главният град Наха, е била ударена от изключително силни валежи. По-рано тази седмица "Ханун" връхлетя същия район, като по данни на властите в Окинава има две жертви и десетки пострадали. Бурята причини и прекъсване на електрозахранването, оставяйки десетки хиляди домакинства без ток.

Движението на бурята е необичайно и бавно, а освен това изглежда, че става все по-силна, посочват специалисти.

Очакваше се "Ханун" да продължи да се движи на север и вероятно да достигне големия японски остров Кюшу до сряда или четвъртък, припомня японската метеорологична служба.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак прах в очите ни

    4 1 Отговор
    В последно време или новините са такива като това инфо-или жълти сензации изфабрикувани от Киев та да отвличат вниманието от ставащото на фронта в Украйна....Явно там нещата са много зле за Киев и информацията за широко рекламираният с западна техника укро наступ не се дава ...
  • 2 Шмъркан

    3 0 Отговор
    Путин е виновен,също както той е виновен за Хирошима и Нагазаки
  • 3 Кую

    1 0 Отговор
    Свалят Джапанките или викат приятелите от Обора да им тряснат още някоя бомба да не се мъчат.
  • 4 Тц тц тц

    0 0 Отговор
    Разгневили са духовете,защото някакъв побъркан там е казал,че ядрените бомби над Хирошима и Нагазаки били за тяхно добро и е благодарил.
Новини по държави: