Отидете към основна версия

1 834 13

Анкара vs. Стокхолм! Турция осъди поредните провокации срещу президента Реджеп Ердоган

  • турция-
  • швеция-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • кюрдска работническа партия

По-рано привърженици на ПКК извършиха провокативен акт, като поставиха ЛГБТ символи върху чучело на Ердоган по време на такова събиране, проведено в столицата на Швеция Стокхолм

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция осъди в събота нова провокация на считаната от нея за терористична група ПКК в Швеция, насочена срещу турския президент Реджеп Ердоган, съобщава Анадолската агенция.

"Ние осъждаме най-категорично факта, че на група, свързана с ПКК, беше позволено да прави пропаганда със символите на терористична организация и да извърши възмутителен акт срещу нашия президент", се казва в писмено изявление на външното министерство.

Министерството също така припомни ангажиментите, поети от шведското правителство.

По-рано привърженици на ПКК извършиха провокативен акт, като поставиха ЛГБТ символи върху чучело на Ердоган по време на такова събиране, проведено в столицата на Швеция Стокхолм.

Демонстрантите също така се противопоставиха на кандидатурата на Швеция за НАТО.

Припомняме, че в края на юли Ердоган притисна Швеция да действа срещу тероризма ако иска подкрепа за членство в НАТО.

Турция ще действа, за да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО при сътрудничеството на Стокхолм в борбата срещу тероризма, заяви той.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО миналата година в контекста на войната в Украйна. Турция се съгласи да ратифицира кандидатурата на Швеция след срещата на върха на алианса във Вилнюс, Литва този месец. Обещанието е турския парламент да гласува по темата през октомври.

Анкара обвинява Стокхолм, че не прави достатъчно срещу хора, които Турция смята за терористи.

Върховният съд на Швеция наскоро блокира екстрадицията на двама турски граждани, които Турция смята за част от терористична група.

Турция осъди и унищожаването на Корана в Стокхолм.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: