Last news in Fakti

14 Август, 2023 17:19 1 078 8

Партията на Ердоган празнува 22 години от основаването си

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Формацията излиза на политическата сцена под ръководството на Реджеп Тайип Ердоган, който през 2003 г. става министър-председател, а от 2014 г. е президент

Партията на Ердоган празнува 22 години от основаването си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция днес отбелязва 22 години от основаването си, предават турските медии, цитирани от БТА.

Днес се навършват 22 години от учредяването на ПСР. Нищо вече няма да е по старо му в Турция, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, като обеща на турските граждани, че в скоро време ще бъде разрешен проблемът, свързан с поскъпването на живота в страната, информира електронното издание на в. „Хюриет“.

Поздравявам ПСР по случай годишнината от основаването ѝ. От деня на основаването си тя продължава своя поход без да прави компромиси с почтената и добродетелна политика, като служи на народа, а с постиженията си е допринесла значително за развитието на Турция, обяви ръководителят на Дирекцията по комуникации на президентството Фахреттин Алтун, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Проислямистката ПСР е основана на 14 август 2001 г. Формацията излиза на политическата сцена под ръководството на Реджеп Тайип Ердоган, който през 2003 г. става министър-председател, а от 2014 г. е президент.

Партията идва на власт на изборите на 3 ноември 2002 г. ПСР получава две трети от местата в парламента, като по този начин става първата партия в Турция от повече от десетилетие, която печели абсолютно мнозинство.

ПСР участва в седем парламентарни избори през 2002, 2007, 2011 и 2015 г., 2023 г., както и в предсрочни избори през ноември 2015 г. и юни 2018 г., като печели всички избори.

През 2017 г. в Турция се проведе референдум, на който мнозинството от гласоподавателите решиха да подкрепят законопроект за преминаване от парламентарна към президентска система на управление. През юни 2018 г. Ердоган бе преизбран за президент.

На 14 май в Турция се състояха последните президентски и парламентарни избори. ПСР спечели изборите за пореден път, а на 28 май на балотаж Ердоган отново бе избран за държавен глава на Турция.

След края на един изборен период почти веднага започна подготовката за следващите избори в страната, като ПСР сега се готви за местен вот, който се планира да се проведе на 31 март 2024 г., информира Анадолската агенция.

ПСР има за цел да спечели изборите и в частност в Истанбул и Анкара, където на последните избори спечели опозицията.

Партията ще проведе четвъртия си извънреден конгрес на 7 октомври, когато ще бъдат направени сериозни промени в ръководството на формацията преди местните избори, съобщава Анадолската агенция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    5 2 Отговор
    Дръндарския ром живее по-добре тука в бедна и ограбена България и е пазен повече от тоя турчин който е и президент на Турция!

    Коментиран от #7

  • 3 Ердо се провали..

    5 11 Отговор
    Ако изгуби доверието на Путин/а той вече го направи/ пет турски гроша не струва.Няма кой друг да му спасява чалмата..
  • 4 Калпазанин

    6 1 Отговор
    Са в жив и здрав и сле д 22 години пак да празнува и на Путин му пожелавам, че тази западна либерастия както е тръгнала па света като разсейки на тумор само тези двамата им са лека
  • 5 Хихихи..

    2 9 Отговор
    От два стола да паднеш..Турчинът още преде,само че Величието му е аут.Дотук.Тъй Султан не се става..
  • 6 Сатана Z

    2 8 Отговор
    Гаджалите не са интересни за да се коментира ежедневно Реджи Rдоган."На Турчин вяра да нямаш" е казал народа.

    Коментиран от #8

  • 7 така е

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Но Реджеп Ердоган не е ДС агент и не е бил комунист никога,а дръндарския е комунист,ДС агент....както повечето в политиката и бизнеса
  • 8 А на

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Копейкаджия , още повече .
Новини по държави: