Отидете към основна версия

5 064 28

Затишие пред буря! В Нигер цари измамно спокойствие преди изтичането на ултиматума

  • нигер-
  • сахел-
  • вагнер-
  • африка-
  • мохамед базум

Миналата неделя страните от ЕКОВАС дадоха на превратаджиите, свалили от власт Базум, срок от една седмица, в който да го върнат на власт, като предупредиха, че може да използват военна сила за възстановяването на конституционния ред

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В нигерската столица Ниамей днес цари спокойствие, броени часове преди изтичането на ултиматума, даден на нигерската хунта от страните на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) за връщането на власт на демократично избрания президент Мохамед Базум, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата неделя страните от ЕКОВАС дадоха на превратаджиите, свалили от власт Базум, срок от една седмица, в който да го върнат на власт, като предупредиха, че може да използват военна сила за възстановяването на конституционния ред в Нигер, ако хунтата не се съобрази с исканията им.

По улиците на Ниамей се наблюдават спорадични прояви на подкрепа за хунтата, но не и такива на противопоставяне срещу взелите властта нигерски военни, които заявиха, че няма да се огънат под външен натиск.

Превратът в Нигер е седмият преврат в Западна и Централна Африка за три години, отбелязва Ройтерс.

На 30 юли началниците на отбраната на страните от ЕКОВАС се споразумяха да използват сила, ако президентът Базум не бъдат върнат на власт, включително и по въпроса кога и къде да бъдат нанасяни удари срещу хунтата в Нигер.

Ройтерс отбелязва, че ЕКОВАС не е откликнала на молба за коментар за това какви ще бъдат конкретните стъпки, които ще предприеме, и кога точно в рамките на днешния ден изтича срокът на ултиматума.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 31 гласа.

Свързани новини