Last news in Fakti

3 Август, 2023 19:00 3 187 65

Как така Пригожин се отърва от съд и затвор

  • русия-
  • евгений пригожин-
  • украйна-
  • вагнер-
  • владимир путин

На 21 юли пред съда в Москва застана не Евгений Пригожин, а човекът, който остро разкритикува неговия бунт от края на юни - руският ултранационалист и военнопрестъпник Игор Гиркин

Как така Пригожин се отърва от съд и затвор - 1
Снимка: ТАСС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опитът за пуч на Евгений Пригожин разклати властта на президента Путин, но шефът на ЧВК "Вагнер" кой знае защо не влезе в затвора. Нещо повече - вече реализира нови проекти. Защо "предателят" остана ненаказан.

На 21 юли пред съда в Москва застана не Евгений Пригожин, а човекът, който остро разкритикува неговия бунт от края на юни - руският ултранационалист и военнопрестъпник Игор Гиркин.

Докато високопоставени командири на руските въоръжените сили загубиха постовете си, а генерал Сергей Суровикин изчезна, Пригожин спокойно можеше да се придвижва из Русия и дори се срещна с представители на други държави по време на провелата се в Санкт Петербург среща на върха Африка-Русия.

В първия ден на срещата във Фейсбук се появи снимка на Пригожин със сътрудник на президента на Централноафриканската република. Тя бе публикувана от Димитрий Ситий, който е шеф на Руския дом в столицата на ЦАР Банги. Ситий е санкциониран от САЩ не на последно място и заради връзките му с Пригожин. Твърди се, че снимката е била направена в хотел, собственост на семейството на Пригожин.

Самият Пригожин коментира преврата в Нигер в "Телеграм", обявявайки, че това е борба срещу "колонизаторите", които с помощта на терористи и бандити се опитват да запазят влиянието си в Африка. В същото време похвали и постиженията на "Вагнер", отбелязва АРД.

По-далеч от властта в Москва

Появата на Пригожин демонстрира, че Путин или не желае, или не може да се освободи от човека, отговорен за "предателството", както той нарече бунта от 24 юни. Срещата му с шефа на ЧВК "Вагнер" и командири от групировката, провела се пет дни след опита за метеж, показа, че двамата са сключили сделка. Очевидно тя включва уговорката Пригожин да стои далеч от властта в Москва и от руската общественост.

Медийната империя на Пригожин "Патриот медия груп" трябваше да бъде закрита. Поне това обяви в края на юни Евгений Зубарев, главен редактор на информационната платформа РИА ФАН, която е част от нея. Регулаторът Роскомнадзор премахна от интернет свързаните с групата уебсайтове. Централата на Пригожин в Санкт Петербург бе претърсена. Наредено бе и дружествата му в Русия да прекратят дейността си.

Пригожин загуби и важни политически позиции, тъй като бойците му вече не са разположени в Украйна и трябваше да предадат военното си оборудване. Успехите в Попасна, Соледар и Бахмут му дадоха правото публично да се противопоставя на министъра на отбраната Сергей Шойгу и на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Както и да настоява за техните оставки.

Преместване в Беларус

В Беларус частите на "Вагнер" са достатъчно отдалечени от фронта, оставайки в същото време полезни, коментира АРД. От една страна те могат да продължат да бъдат използвани като заплаха срещу собственото военно ръководство. От друга - предоставят нови потенциални възможности за заплахи спрямо Запада. Полският премиер Матеуш Моравецки например предупреди, че бойци на "Вагнер", намиращи се в близост до границата с Полша, биха могли да предприемат хибридни атаки с цел дестабилизиране на границата. Опозиционният вестник "Газета Виборча" обаче съзря в изказването му предизборна маневра.

Беларус може да се превърне и в център за бизнеса на Пригожин. На 19 юли той регистрира там компанията "Конкорд Мениджмънт енд Кънсълтинг" като дъщерно дружество на своята руска едноименна компания, основана през 2003 година. Беларуската медия "reform.by" разкри, че тя е била регистрирана в Могилевския регион в източната част на страната.

Точно там е разположен и полевият лагер на "Вагнер". Сателитни снимки показват, че в края на юни в района са били изградени убежища. А от средата на юли там са били паркирани други превозни средства, както и оборудване.

По-силно присъствие в Африка

Пригожин посети полевия лагер в края на юли. "Вагнер" ще събере силите си в Беларус, ще се подготви за нови мисии и ще засили присъствието си в Африка, обяви той.

Малко след бунта от юни се появиха публикации, които твърдяха, че от бойците на "Вагнер" в Сирия е било поискано да подпишат нови договори с руското Министерство на отбраната или да се върнат обратно в родината си. Съмнително е обаче дали високоплатените професионални бойци на групировката биха били готови да се подчинят на военното ръководство като редовни войници.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Мали и Централноафриканската република са се обърнали към "Вагнер" с молба да гарантира сигурността на политическото им ръководство. Събитията в Русия не влияят на отношенията с партньорите и приятелите, увери Лавров.

Къде отиват приходите на Пригожин?

Засега липсват доказателства, че световната бизнес империя на Пригожин е била разбита и разделена между конкурентите му, посочва АРД. А подобно нещо често се случва на бизнесмените, загубили благоволението на Путин и хората му.

Освен всички останали бизнеси Пригожин държи концесии за злато в Судан, петрол в Либия и Сирия, както и за злато, диаманти и дървен материал в Централна Африка. Независимата изследователска организация "Всички очи върху "Вагнер" оценява от бизнеса с дървен материал само в Централна Африка на близо 1 млрд. долара. А приходите само от една златна мина там - на около 2,7 млрд. долара.

Наскоро Путин потвърди, че през 2022 г. кетъринговата фирма на Пригожин за изхранването на руските войници в Украйна е получила от държавата най-малко 1 млрд. долара. Властите не разкриват къде отиват приходите на Пригожин от концесиите за суровини.

Междувременно в края на юли руската Дума гласува губернаторите в регионите да имат право да създават собствени военни организации по време на война, военно положение и при мобилизация. Путин очевидно продължава да вижда полза в създаването на конкуренция между различните въоръжени групи, коментира АРД.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🚾🚾🚾🚾ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    28 4 Отговор
    ........

    Коментиран от #6

  • 2 Истина

    25 7 Отговор
    🚾дойче веле🚾дойче Веле 🚾дойче Веле 🚾Дойчев веле 🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾🚾
  • 3 Русофил

    12 26 Отговор
    Пирожката с дроновете над Масква ще напомня за себе си ежедневно.

    Коментиран от #7

  • 4 Лесен отговор

    10 24 Отговор
    Като имаш документи за престъпленията на путин така става

    Коментиран от #22

  • 5 Ммм

    4 15 Отговор
    А откъде знаете, че се е отървал, а откъде знаете, че това е истнския Пригижин?
  • 6 КОЕ?

    5 24 Отговор

    До коментар #1 от "🚾🚾🚾🚾ДОЙЧЕ ВЕЛЕ":

    Кое не така? Вкарват в затвор за пост в социална мрежа? За танкове насочени към мЪсква и убити войници нищо?

    Коментиран от #11

  • 7 Ти трасформира ли се👈

    24 4 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Как върви промяната на пола, остави го Пригожин?
  • 8 разбира се

    30 1 Отговор
    В замяна Пригожин му поднесе на тепсия нигерския Уран. Нали не мислите, че случайно нигерския народ развява руски знамена по улиците?
  • 9 нормално

    3 15 Отговор
    Ако бяха се освободили от Пригожин,не се знае каква мина им подготвил и всички щяха до края на дните си да живеят в страх и да се плашат от собствените си сенки. Пригожин има многохилядна собствена войска,каква ли заповед им е дал ако случайно стане нещо с него

    Коментиран от #17

  • 10 Оракула от Делфи

    20 5 Отговор
    Пригожин е човека, който" снася" милиарди на Путин ,всяка година!
    Да не е луд Путин, да хвърли "златната кокошка" Пригожин в затвора!
    Тази далавера на Руските олигарси е от 20 години , тя не е от вчера!
    Затова каквото и да прави Пригожин , Путин ще кротува и мълчи,
    защото този "затворник" знае много
    неприятни тайни !
    А и се" отчита" както трябва и на който трябва !
    Знаем всички, как се наказват тези, които се осмеляват да направят , преврат в Русия ????
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 реру

    13 1 Отговор
    "Как така Пригожин се отърва от съд и затвор"



    От Пригожин може да се очаква всичко...

  • 13 Такава сценка ви разиграха

    24 4 Отговор
    Путин и Пригожин,че още не можете да разберете какво е станало!Изиграха ви,това стана!

    Коментиран от #51

  • 14 ЧЕРВЕНАТА ,Прея ,Кент

    16 1 Отговор
    Отърва се пригожин ,защото ние РЕДНИЦИТЕ го пазиме от възбудените триполови
  • 15 Професора

    16 11 Отговор
    ЧВК Вагнер лошо млати НАТО в Артемовск

    Коментиран от #26

  • 16 Окраин4ев

    16 10 Отговор
    ЧВК Вагнер се изгаври с НАТО

    Коментиран от #20

  • 17 Войската не е на Прегожин!

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "нормално":

    Войската си е на Путин лично ,Пригожин е "сервитьоро" не "готвач"?
    Само че разходите се плащат от Руския данъкоплатец!
    Няма крупен бизнес в Русия , в който Путин не е замесен!
  • 18 Реалист

    11 17 Отговор
    Назрява лавинообразно недоволство от чекистите в кремъл.
    Руският генерал-майор Иван Попов, който командва 58-а общовойскова армия, заяви, че е бил освободен от длъжността командир, след като е разказал на военното ръководство за ужасната ситуация на фронта в Украйна. За липсата на боеприпаси и военно оборудване.
    Генерал Попов е истински генерал, не като фатмака Радев или еленовъда Шойгу. В неизвестност са и още 15 висши генерали.
    Всички виждат, че царя е гол и безобиден nлъx, който не може да защити руските граждани. Пригожин за часове "освободи" два многомилионни града и беше посрещнат с прегръдки, "хляб и сол" и радостни викове.

    След августовският пуч в Русия от 1991 г. в опит за отстраняване на Михаил Горбачов минават 4 месеца до разпада, до сгромолясването на СССР.
    Колко ще издържи РФ след авантюрата на Пригожин, като се има впредвид, че СССР беше в пъти по мощен от РФ ?
    3 месеца ? 39 дена минаха. Тик-так, тик-так ...

    Коментиран от #23

  • 19 ЕВРОНЮЗ

    18 6 Отговор
    Триполовите мечтаят за бунт срещу Путин.. Ами изнесоха ви няколко дневно представление, сега драскайте каквото ви дойде.
  • 20 чудесно

    6 10 Отговор

    До коментар #16 от "Окраин4ев":

    и как точно се изгаври с НАТО?

    Коментиран от #25, #45

  • 21 ⚜️Просветен⚜️

    15 4 Отговор
    Щото на партия със стария си другар Вова, Пирожката направи реден павильон на кухите крави! Взе им мангизите за подкуп да се обърне срещу приятеля си и после ги отсвири и си делнаха парсата! Русия винаги си взима обратно това, което има да си взима!
  • 22 Браво ,най -после,

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Лесен отговор":

    един събуден човек, да отговори правилно!
  • 23 ЕВРОНЮЗ

    14 5 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    😂 😂 😂 ТИК ТАК, ТИК ТАК.. Дните на пробития долар са преброени

    Коментиран от #36

  • 24 Каспаров съм

    15 2 Отговор
    Ейййййй, луди калинки ви направиха джуджака и готвача...
    Че сега и тракториста се включи...
    Много ще се смея накрая.
  • 25 Психолог

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "чудесно":

    Твой си е проблема, че си тъ.п и не знаеш, и не разбираш как.

    Коментиран от #29

  • 26 Така ще да е

    3 9 Отговор

    До коментар #15 от "Професора":

    Млати го, ама не го дочака.
    Реши да се иZплюе на cypaта на страхливото жуже, а то от страх избяга и се покри.
  • 27 Обяснението е просто

    12 3 Отговор
    "бунтът
    Беше театро

    Коментиран от #30

  • 28 пенко

    10 3 Отговор
    КАГАТО НА "ЗАПАДЪТ " МУ ВКАРАТ "СРЕДЕН ПРЪСТ " -ТОЙ РЕАГИРА С "ААА ЪХ " , А ПРИГОЖИН БЕШЕ ТОЗИ ПРЪСТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 29 НИЩО

    1 8 Отговор

    До коментар #25 от "Психолог":

    ти скажи

    Коментиран от #32, #33

  • 30 разбира се

    1 13 Отговор

    До коментар #27 от "Обяснението е просто":

    путлер сам искаше да си бутне репутацията с 20тина процента на долу. че и цял свят да му се посмее

    Коментиран от #34

  • 31 Дааа ...

    4 11 Отговор
    Пирожката има записи как мaндpъcaт сибирския злодей кой къде го свари.
    Не е удобно някак си Петър I, макар и от AliExpress да го изтипосат пред цял свят, особено пред африканските му приятели
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Обяснението е просто

    15 2 Отговор

    До коментар #30 от "разбира се":

    "бунтът"беше театро

    Коментиран от #43

  • 35 Здравейте скъпи

    16 3 Отговор
    D W .
    И да Ви обясним спокойно ще на кино и театър всичко е възможно.
    Вие явно сте много отворени и не разбирате от кино и театър и затова ще продължат да ви правят на луди а пък вашите тайни служби явно са толкова заспали че даже не разбират за какво става въпрос за да ви отворят очичките.
    Спете спете няма нищо лошо това е в полза на Русия.
  • 36 Питанка

    3 12 Отговор

    До коментар #23 от "ЕВРОНЮЗ":

    В БРИКС ли да обръщаме ?
    Предния път Ви послушах и обърнах в рубли и се оказа много печеливша инвестиция - знаете ли колко са скъпи са станали тапетите, а и не са така качествени като рублата ?
  • 37 Курд Околянов

    16 4 Отговор
    Вагнер си направи военен парад на победата из Русия и събра овациите на руснаците. След това се настани в Беларус, да е близо до Киев и до полученото наскоро в Беларус ядрено оръжие. А любовта между Путин и Прогожин никога не е стихвала.
  • 38 🇺🇸🇬🇧🇮🇱🇺🇦🏳️‍🌈🚮

    22 3 Отговор
    Бе оставете го Пригожин ,ами я напишете нещо за това как върви (победоносния)контеанаступ на зелвто и неговите бандерясали орки.
    Как е USкрайна( взеха )ли вече Крим и (стигнаха )ли до Москва.
    Я питайте Дойче веле и Бесарабския фонд,опа фронт.
    Те (знаят)и са най (осведомени)😀😀😀😀😀

    Коментиран от #41, #52

  • 39 Вельо Дойчев

    14 0 Отговор
    У наше село на поляната, га ритаме топа, на тва му викаме "финт".
  • 40 Кажи честно ...

    5 15 Отговор
    Гнидите на руZките въшки викат било театър :))))))
    6 хеликоптера и един самолет фира. Във два града с милионно население посрещнаха терористите на Пригожин като спасители (с 2 милиона артисти този театър) .. :)))
    .....
    Марш при кондукторката или ПР йовка за нови опрки ! :)))

    Коментиран от #42, #54

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Казвам честно

    13 5 Отговор

    До коментар #40 от "Кажи честно ...":

    Вагнер пак ще трепе укри във втори действие на театралната пиеса.

    Коментиран от #46

  • 43 Обяснението е просто

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "Обяснението е просто":

    Болтът беше "театро"

    Коментиран от #63

  • 44 Мишел

    15 2 Отговор
    Бунтът на Пригожин беше типична пиеска.
    За някои беше приемане на желаното за случило се действително.
    Не само Дойче веле беше от последните.
    Сега как да наричеш Путин диктатор, като на Пригожин и Вагнер нищо не се случва?😀😀😀
  • 45 Мишел

    14 6 Отговор

    До коментар #20 от "чудесно":

    Като превзе Бахмут , който 8 години бе подготвян под ръководството на натовски военни инженери за непревземаема крепост.

    Коментиран от #53

  • 46 не позна

    6 3 Отговор

    До коментар #42 от "Казвам честно":

    Работата на Вагнер е да опази Калининград да не стане отново Кьонигсберг, че на там отиват нещата.

    Коментиран от #48

  • 47 Курд Околянов

    12 3 Отговор
    Театралната пиеса "Вагнер" на режисьора Путин ще има още много постановки.
  • 48 Казвам честно

    8 4 Отговор

    До коментар #46 от "не позна":

    Нещата отиват към разпад на Украйна.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ъхъ!!!

    9 0 Отговор
    Това веле още ли се чуди как стават нещата? Ми много просто бре. Значи е било театър за глупави зрители. Инак отдавна да го е лапнала месечината. Мааале!
    Ти не питай за улавото, то само се обажда. Българска, народна поговорка. Та и веУето така.
  • 51 ТОЧНО ТАКА...!

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Такава сценка ви разиграха":

    Това не бе никакъв ,,метеж"...!
    А Брилянтна съвместна операция на двамата стари приятели-Путин и Пригожин!
    Целта-
    Първо-да се види кой е враг,в собственият тил!
    И второ-да се дислоцира Елитната ЧВК-Вагнер,само на 100км от Киев...!
  • 52 Днес Британското Разузнаване...

    10 2 Отговор

    До коментар #38 от "🇺🇸🇬🇧🇮🇱🇺🇦🏳️‍🌈🚮":

    ...ни осведоми... :
    Украинското КонтраНастъпление се забавя,поради... гъстата и висока растителност ...!
  • 53 Психолог

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "Мишел":

    Защо му обясняваш изобщо на тъ.пия?
  • 54 Нещата не са толкова прости!

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "Кажи честно ...":

    Големите играчи не броят загубата на 6 хеликоптера и един самолет,в името на глобална цел...!
    За враговете на Путин остана едничката радост да потриват доволно ръце,но само за един ден...!
  • 55 Путинофил

    5 6 Отговор
    Защото военните престъпници в раша са национални герои!

    Коментиран от #56

  • 56 ЕВРОНЮЗ

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Путинофил":

    Въпроса ти е много сложен.. И аз се питам как български офицери положили клетва за вярност към народ и родина преминаха без бой на страната на окупатора.????
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Обаче

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Z като запъртък":

    V като Виктори....А иначе чумата е навсякъде у нас.
  • 61 нннн

    6 0 Отговор
    Пригожин Бахмутски в затвора? Тия съвсем се размечтаха.
  • 62 Невменяем

    4 0 Отговор
    Убеждавам се, че има по- невменяеми и от мен. Думата не е пуч, а цирк на който продължават да се ловят мишки и като зомбирани право в чувала.
  • 63 Обяснението е просто

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Обяснението е просто":

    Бунтът беше театро
  • 64 Ало мисирките

    2 2 Отговор
    АМИ КАГЕБЕЕЦА И ГОТВАЧА ВИ ИЗРАБОТИХА
  • 65 Ти да видиш

    1 0 Отговор
    Кой Пригожин - онзи, който щеше да завладява Москва ли?
    Вие наистина ли сте ДЗеле, или ви се плаща, за да сте такова?