Last news in Fakti

8 Август, 2023 12:40 2 160 27

Британски и френски издания коментират посещението на Виктория Нюланд в Нигер

  • виктория нюланд-
  • нигер-
  • африка-
  • сахел-
  • мохамед базум

След преврата на 26 юли САЩ спряха помощта за развитие, сигурност и правоприлагане за Нигер в размер на над 100 млн. долара, посочва "Файненшъл таймс"

Британски и френски издания коментират посещението на Виктория Нюланд в Нигер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на хунтата отказаха на високопоставена американска представителка среща със сваления президент Мохамед Базум, който е под домашен арест, извежда в заглавие лондонският в. „Гардиън".

Виктория Нюланд, която е помощник-държавен секретар на САЩ, каза, че военните са отхвърлили призивите за възстановяване на демокрацията и описа разговорите по време на двучасовата си среща в нигерийската столица Ниамей вчера като „откровени и трудни".

Нюланд заяви пред журналисти, че се е срещнала с офицери, включително с бригаден генерал Муса Салау Барму, който беше назначен за началник на генералния щаб на Нигер. Хунтата обаче не е отговорила на молбите ѝ да се срещне със самопровъзгласилия се за нов лидер на Нигер генерал Абдурахман Чиани, както и със задържания демократично избран президент Мохамед Базум, който е под домашен арест и твърди, че е държан като заложник.

"Тези разговори бяха изключително откровени и на моменти доста трудни", каза Нюланд пред журналисти по телефона, докато се готвеше да отпътува от Ниамей.

Коментарите ѝ бяха направени в момент, когато Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) се готви да се събере в четвъртък, след като превратаджиите пренебрегнаха крайния срок за връщането на власт на Базум – отказ, за който блокът по-рано предупреди, че може да доведе до военна интервенция.

Нюланд описа разбунтувалите се офицери като неотстъпчиви към призивите на САЩ да върнат страната към гражданско управление.

„Това беше първият разговор, в който САЩ предложиха добрите си услуги, ако има желание от страна на хората, които са отговорни за това, да върнат Нигер към конституционния ред", каза тя.

Нюланд каза още, че е предупредила, че ще има последици за отношенията на Нигер със САЩ, ако хунтата не върне на власт Базум или последва пътя на съседна Мали, като повика руските наемници от частната военна компания „Вагнер".

„Надявам се, че те ще държат вратата отворена за дипломацията. Ние направихме това предложение. Ще видим", каза тя.

Нюланд заяви, че Барму е добре запознат със сътрудничеството със САЩ благодарение на предишното си участие в специалните сили.

„Хората, които са предприели тези действия тук, разбират много добре рисковете за суверенитета си, ако поканят "Вагнер", допълни Нюланд.

На високопоставен американски дипломат беше отказана среща с лидера на хунтата в Нигер, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс".

Виктория Нюланд пристигна в нигерската столица, за да предупреди, че американската помощ ще бъде спряна, ако не бъде възстановен демократичният ред, посочва британското издание.

Нюланд заяви, че е дала "напълно ясно да се разбере какъв е залогът в нашите отношения за икономическата и за други видове подкрепа, които по закон ще трябва да прекратим, ако демокрацията не бъде възстановена".

Тя добави, че "не е лесно да се постигне съгласие" по дипломатически път и че засега лидерите на хунтата отхвърлят американските искания за възстановяване на конституционния ред.

"Те са твърдо убедени в това как искат да действат и то не е в съответствие с конституцията на Нигер", каза Нюланд.

След преврата на 26 юли САЩ спряха помощта за развитие, сигурност и правоприлагане за Нигер в размер на над 100 млн. долара, посочва "Файненшъл таймс". Според американски служители стотици милиони долари помощ са застрашени, ако военната хунта не възстанови демократично избраното правителство на Нигер. В страната има около 1100 американски военнослужещи в рамките на мисия за сътрудничество в областта на сигурността, която е спряна, въпреки че те остават на терен.

Представители на САЩ и Европа се надяват кризата да приключи с посредничество преди извънредната среща на върха на ЕКОВАС в четвъртък, на която може да бъде взето решение за евентуална военна интервенция.

„Не ни беше предоставена възможност да се срещнем със самопровъзгласилия се за президент Абдурахман Чиани, така че бяхме принудени вместо това да се срещнем Барму, пред когото да кажем ясно ... какъв е залогът", каза Нюланд.

Тя заяви, че САЩ се надяват да запазят вратата отворена за по-нататъшни разговори.

Многократните искания на Нюланд да се срещне с президента Мохамед Базум, който беше свален при военния преврат, също получиха отказ. Тя също така поиска „някои жестове от здравно естество" за Базум и семейството му на фона на опасенията за тяхната безопасност.

Според високопоставения американски дипломат Виктория Нюланд превратаджиите осъзнават рисковете на един съюз с Русия, отбелязва в заглавие френският в. „Монд".

Нюланд заяви снощи, че се е срещнала с извършителите на преврата в Ниамей за дискусии, по време на които двете страни не са успели да намерят решение на кризата. Вторият по ранг дипломат в Държавния департамент каза, че се е срещнала по-специално с бригаден генерал Муса Салау Барму, новият началник на генералния щаб на армията, но не е успяла да говори с водача на хунтата, генерал Абдурахман Чиани, съобщи "Монд".

Според пратеничката на Вашингтон събеседниците ѝ не са реагирали на увещанията и предупрежденията на САЩ да върнат страната към цивилно управление, но са наясно с рисковете от съюз с Русия, посочва френското издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    70 2 Отговор
    Където се появи тази се лее кръв
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 2 Отговор
    "Совите вече не са това което бяха!"
  • 3 Последния Софиянец

    65 3 Отговор
    Посолството дава на грантаджиите в Нигер 100 млн долара а тука Козяк само 50 млн долара.Много евтино се продават нашите соросоиди.По евтино от негрите по палмите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    55 3 Отговор
    Блинкън го ИЗРИТАХА от Китай,
    таА от Нигер......
    кой ще е следващият ❓🤔

    Коментиран от #17

  • 6 ТаУмВзе

    58 4 Отговор
    Краварите ще ги ритат по цел свет ей! Тепърва почва Пачангата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 1 Отговор
    Цербер, къде си ? Спиш ли !

    " Виктория Нюланд,
    която е помощник-
    държавНА секретарКА
    😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 123456

    47 3 Отговор
    Тази статия ми намаза душата с мед !
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    60 3 Отговор
    Защо ПРЕВРАТЪР в Нигер е
    ХУНТА ,
    а ПРЕВРАТЪТ в US.райна
    ДЕМОКРАТИЧЕН
    ❓🤔❓🤔❓🤔❓
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факт

    44 3 Отговор
    А защо си мислите, че САЩ подкрепя Франция? Идеално е да стане поредна криза! ЕС се превърна в посмешище.
  • 14 Дън Бай

    29 3 Отговор
    Май пикаем газ!
  • 15 Артилерист

    34 3 Отговор
    Ко нещо само!? Нигерийците, представяте ли си, се отказали били, отхвърлили били, не щели били от досегашната, разбирай американската или демокрацията по американски. Ама друг път, при такова нещо, американците веднага започваха БОМБЕНЕ и съвсем, нали, демократичното й налагане. Как тъй бе, как може някой да не иска американската демокрация? Много се разхайтиха някои. От Мадуро, а не, от Асад тръгнаха тез глезотии...

    Коментиран от #19

  • 16 Тед

    28 3 Отговор
    Нигерците отговориха: " Не ни трябва вашето финансиране, ползвайте го за диета на Нуланд". Нигер не е страната 404. Не се купуват за "печенки". Базата на краварите в Нигер с БПЛА дали ще оцелее?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пешо

    25 2 Отговор
    Как са я посрещнали с американския флаг на снимката!!! Много се е хабила да говори , а тези чак са се изплашили. Онзи под домашен арест , явно вади паричките , които са откраднати щом е още жив. Имаше 48 часа или сбогом гринго. Тази система явно работи. Пари, кюлчета, имоти , всичко ще си каже и даде. Сигурно това е начина да не се губи време, а и става бързо , сигурно и ефикасно.
    Не било хуманно?!! Моля?!
  • 19 Ти погледни

    4 19 Отговор

    До коментар #15 от "Артилерист":

    Асад не му пука ;) обаче сирийския народ гладува ;) Обаче асад е срещу сащ. Това е важното ;) А там 30/40 милиона нека гладуват :)

    Коментиран от #22, #24

  • 20 И негрите вече

    13 2 Отговор
    нямат кравите за бръснати сливи.
  • 21 Майдан

    14 0 Отговор
    Бисквити нямаше ли?

    Коментиран от #23

  • 22 гого

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ти погледни":

    да гладуват и защо питаш ли се благодарение на краврите ,а те милите снабдяват терористи с оръжие ,смучат си петрол на воля,който петрол е на Сирия и какво ли още не е това се казва демокрация !!!първо подкрепяме някой бунт срещу законния президент след това пращат свой войски и останалото го знаеш защо гладуват ...а с Африканския континент е все така слагаме наш човек и покрай него демократичнич свят смучат като пиявици ,,,..злато,диаманти,уран,абе смучат си пиявиците и правят демокрация с гладдд
  • 23 иваило

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Майдан":

    свършиха те бяха само за украйнците от най скъпите !!!!!
  • 24 а ти намери

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ти погледни":

    снимки и инфо какво е било в Сирия преди американците и след , тогава говори че много неподготвен се обаждаш !!!! глада и разрухата кога започва ,като в Либия ,Ирак,примери много но на сороските подлоги нещо не им харесва
  • 25 Българин

    11 2 Отговор
    Тази Виктория няма ли кой да я опр.ска в Нигер и да се не бърка в работите на държавите.
  • 26 свидетел

    7 1 Отговор
    виктория този път означава поражение.....и така до края на североамериканската нагла империя !
  • 27 Луцифер

    3 1 Отговор
    Нещо не се връзва,едно и също нещо в Нигер е преврат,а в Украйна победа на демокрацията