Отидете към основна версия

6 919 130

Американските касетъчни бомби дават нов тласък на контранастъплението на Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • сащ-
  • касетъчни бомби-
  • касетъчни боеприпаси-
  • контраофанзива

Украинските сили сега вярват, че имат шанс за пробив

Снимка: БГНЕС/ EPA

След седмици на малък напредък, произведените в САЩ касетъчни боеприпаси дадоха нов тласък на кампанията на Украйна за възстановяване на територии, превзети от Русия.

Украинската армия твърди, че е използвала касетъчни боеприпаси, за да атакува руската пехота, групи превозни средства и други цели, разчиствайки пътя за настъпателни операции. За това пише The Wall Street Journal.

Изданието отбелязва, че украинското контранастъпление е затруднено от мащабни минни полета и доминираща руска авиация, което възпрепятства усилията на въоръжените сили на Украйна да използват западни танкове и бронетранспортьори за достигане и пробив на позициите на окопаните сили на руските окупатори.

Докато касетъчните бомби сами по себе си няма да променят баланса на силите на бойното поле в полза на Украйна, войниците казват, че са им помогнали да си върнат руските позиции, които се борят да достигнат, пише УНИАН.

Боеприпасите бяха комбинирани с промяна в тактиката, която позволи на украинските сили да напреднат на някои места в обсега на основните руски отбранителни линии. Изданието пише, че Украйна все още не е достигнала основната линия на руската защита, поредица от окопи, капани за танкове и други препятствия. Военни експерти казват, че Украйна вероятно ще се нуждае от танкове Leopard 2 и други бронирани превозни средства, предоставени от Запада, за да пробие тези линии.

Поради стратегически промени украинските сили сега вярват, че имат шанс за пробив, споделят войници на фронта.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 103 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: