Отидете към основна версия

2 326 77

Вечна дружба! Нигерски шивачки шият усилено руски знамена след преврата

  • нигер-
  • африка-
  • сахел-
  • мохамед базум-
  • вагнер

Знамената са търсени, откакто президентът Мохамед Базум беше свален в края на миналия месец с военен преврат, което доведе до известна руска подкрепа сред множеството

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нигерският шивач Яхая Умару внимателно прокарва парчета бял, син и червен плат под иглата на шевната си машина и ги сглобява в трите хоризонтални ленти на руското знаме, разказва Ройтерс, цитирана от БТА.

Знамената са търсени, откакто президентът Мохамед Базум беше свален в края на миналия месец с военен преврат, което доведе до известна руска подкрепа сред множеството, празнуващо преврата.

Това е отражението на подобни проруски настроения след неотдавнашните военни преврати в други западноафрикански държави, което тревожи западните сили, които виждат, че влиянието им в някои стари регионални съюзници намалява.

"От преврата насам съм направил десетки такива", каза Умару, който работи в столицата Ниамей.

Според него популярни са и знамената на съседните Буркина Фасо, Гвинея и Мали, където от 2020 г. също има военни преврати. Подкрепата за Русия съпътства засилването на антифренските настроения в цяла Западна Африка.

Хунтата в Мали обърна гръб на Франция, откакто пое властта през 2021 г., и вместо това си сътрудничи с руски наемници в борбата с джихадисткия бунт в Сахел.

Гражданите на Буркина Фасо също развяваха руски знамена по време на бурните антифренски демонстрации, които последваха преврата през септември 2022 г., който бе вторият в страната през тази година.

"Аз съм фен на руското знаме и затова дойдох днес, за да купя платове за шивача, който да ми направи знаме", каза жителят на Ниамей Окача Абдул-Азиз, който участва в демонстрациите в подкрепа на хунтата, след като военните завзеха властта.

"Преди държавния преврат не познавах руското знаме", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 34 гласа.

Свързани новини