Last news in Fakti

18 Август, 2023 21:01 5 089 91

След Украйна, митът за руската военна мощ рухна и в Африка

  • нигер-
  • африка-
  • сахел-
  • вагнер-
  • евгений пригожин

Създава ли се проруски блок в Африка с Мали, Централноафриканската република, Буркина Фасо, Судан и сега Нигер?

След Украйна, митът за руската военна мощ рухна и в Африка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Искаме Русия", "долу Франция". Антифренски и проруски лозунги отново бяха издигнати в неделя по време на пропучистка демонстрация в Ниамей, Нигер, четири дни след като командирът на президентската гвардия Абдурахаман Чиани пое властта.

Оправдан от "ситуацията със сигурността" в страната, този държавен преврат рискува да увеличи нестабилността в региона и да доведе до още по-голямо колебание на френското влияние след пучовете в Буркина Фасо през септември 2022 г. и в Мали през август 2020 г.

Ако ситуацията тогава беше осъдена както от Русия, така и от Запада, повторението ѝ сега повдига въпроси. Трябва ли да търсим знака на Москва? За Тиери Виркулон, асоцииран изследовател в Центъра за Африка към Френския институт за международни отношения (Ifri), ако "сценарият, който се играе в Ниамей, е същият като в Уагадугу и Бамако", Русия губи доверие в Африка от самото начало на войната в Украйна.

LE POINT: Създава ли се проруски блок в Африка с Мали, Централноафриканската република, Буркина Фасо, Судан и сега Нигер?

ТИЕРИ ВИРКУЛОН: За Нигер не трябва да се бърза с оценката. Събитията са в ход, трябва да видим какво ще се случи. Проруският блок се долавя по гласовете в ООН. Миналия февруари всъщност Еритрея и Мали гласуваха в полза на Русия в резолюцията, осъждаща нахлуването в Украйна, докато Централноафриканската република се въздържа. Но блок от двама не е много повече от 54 страни. Тези, които се въздържат, не заемат позиция: те са опортюнистични или предпазливи, зависи от призмата, и се стремят да повишат залозите в контекста на продължаващата геостратегическа конфронтация между Русия и Запада. Но след затъването си в Украйна, където далеч не е победител, Русия отстъпва в Африка, където имиджът ѝ на военна сила е разклатен. Един от основните ѝ лостове за влияние е продажбата на оръжие. Нямаме данни за 2022 г., но логично руската оръжейна индустрия работи за бойното поле в Украйна, така че би трябвало да е по-малко способна да доставя в Африка.

Икономическите договори, сключени на срещата на върха Русия-Африка в Сочи през 2019 г., се оказаха в голямата си част церемониални договори, малко от тях бяха изпълнени. И докато продажбите на руски петрол се увеличиха от началото на войната в Украйна, останалата част от износа намалява поради санкциите. Дори не е сигурно, че Владимир Путин ще успее да достави житото, които обеща да достави - и които също се стреми да продаде - по време на неотдавнашната среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург. За целта руските кораби ще трябва да напуснат Черно море и да стигнат до Африка, което отново ще бъде трудно постижимо. Има голямо разминаване между реториката на Москва и нейните конкретни постижения в Африка. Африканците са наясно с това: изказванията на Русия не са последвани от действия и това води до загуба на доверие. В Санкт Петербург присъстваха само 17 африкански държавни глави, в сравнение с 45 в Сочи през 2019 г. Някои дори не пожелаха да се появят на снимката.

LE POINT: Какви са стратегиите за влияние на Кремъл на континента?

Т. ВИРКУЛОН: Освен продажбата на оръжия, Русия използва основно дипломатическо-медийната комуникация, за да съблазнява африканските страни. Москва подчертава, че в многополюсния свят, който казва, че насърчава, Африка ще има думата и ще бъде важна. Русия също играе на струната на антиколониалното негодувание, твърдейки, че никога не е била колониална сила, което разбира се е невярно, освен това, че не е била такава в Африка. Тя припомня миналото и обвинява европейците чрез социалните мрежи, по-специално Фейсбук.

Нейната стратегия се основава и на предложения за сътрудничество във военната област, но също и в образованието, с предложения за обучение и стипендии за африкански студенти, които продължават въпреки войната в Украйна. Това разбира се остава анекдотично по отношение на броя на студентите в Африка.

LE POINT: Въпреки това руски знамена се развяваха в Ниамей по време на пропучистка и антифренска демонстрация в неделя. Как да си го обясним?

Т. ВИРКУЛОН: Това се превърна се в своеобразна традиция. Веднага щом има пуч, има демонстрация пред френското посолство с руски знамена. Това е резултат от дигиталните пропагандни кампании, стартирани от Русия. Африка е полето на пряко съперничество между Франция и Русия, откакто Путин взе това решение през 2017 г., след първата война в Украйна (през 2014 г., по време на превземането на Крим, ред). Оттам бяха предприети западните санкции срещу Русия, която от своя страна реши да премине в настъпление. Русия иска както да се развива в Африка в условията на санкции, така и да намали френското влияние там, за да отслаби Франция. Това е очевидно, когато се анализират дезинформационните маневри в мрежите: организациите, към които са насочени са ООН, Европейският съюз и Франция, но никога Съединените щати, например. Проблемът е, че осъзнаването на Франция дойде късно, като се започне от инсталирането на Вагнер в Централноафриканската република и след това в Мали. Все още е рано да се каже, че това ще се случи и в Нигер. Може да се каже, че от няколко години се води кампания за разпалване на антифренски настроения и изгонване на Франция от тези страни. От друга страна, няма особени руски интереси в Нигер, въпреки че там сценарият е същият като в Уагадугу и Бамако. Русия продава оръжие в Ниамей, но там няма конкретни дейности. Все още е забележително, че този пуч се случи само ден след откриването на срещата на върха Русия-Африка.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 100

    23 98 Отговор
    Путин може да избяга в Нигер като го свалят.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Макрончо

    126 14 Отговор
    Край на ограбването на Нигер.
    Уран без пари а?
    Диаманти?
    Тъжно нали неоколониалистче?

    Коментиран от #91

  • 5 2020

    87 5 Отговор
    Контра, контра ооффанзивата на Отан дали успя, че няма инфо???
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ........

    27 40 Отговор
    Горките роби.Ще си ходят боси и все бедни докато им копаят ресурсите.
    Дано поне в Европа не станем Африка номер две с нилски трески и т.н. нехарактерни за континента болести,с постоянни войни и конфликти.Добре си живеехме допреди 3 г.

    Коментиран от #10, #14, #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Само питам

    37 8 Отговор

    До коментар #7 от "........":

    Имаше предвид 33 години,нали?
  • 11 Французите

    85 8 Отговор
    газ nukaят. Пропада им безплатният уран, който трябваше да получават до 2145 г.
  • 12 Объркано Атлантиче

    77 12 Отговор
    "митът за руската военна мощ рухна" 😂

    «Никой не е правил това досега»: В САЩ за неочаквания руски удар по НАТО. ABC: Нивото на високотехнологична защита на руснаците в зоната на СВО порази Запада

    Западът не очакваше, че отбранителната тактика на руската армия в зоната за специални военни операции ще бъде толкова обмислена и високотехнологична, пише наблюдателят на ABC Мик Райън.Според автора две от последните разработки на Москва са предотвратили украинското контранастъпление и разчистването на минните полета пред укрепените райони. Първата е усъвършенстваната система за наблюдение на бойното поле. Втората е цифровото управление на огневата поддръжка.

    „Ракетите с голям обсег, артилерията, щурмовите хеликоптери, безбройните боеприпаси и оборудването за електронна война на РФ са синхронизирани с най-новото поколение цифрови системи за бойно управление….Поради това, концентрирайки се за провеждането на общовойскови операции за пробив, частите на ВСУ могат да бъдат бързо открити», припомня наблюдателят.

    Коментиран от #81

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ценов

    20 4 Отговор

    До коментар #7 от "........":

    Живуркал си,2 милиона и више никога няма да се върнат!
  • 15 Сандо

    64 9 Отговор
    Тъжни вопли от изритания колонизатор.
  • 16 Реалист

    77 20 Отговор
    Руснаците разбиха мита за решителното НАТО в Грузия и Окрайна се видя, че на НАТО не му стиска срещу Руската армия. Руснаците разбиха коалиция от 50 държави в Окрайна стотици хиляди наемници от 50 държави въоръжени с натовска техника и руснаците в момента продължават да мачкат.

    Коментиран от #30, #37

  • 17 Професора

    49 9 Отговор
    Не разчйтайте сороси на Нигерия Вагнер ще ги смаже нищо, че са 120 милиона.
  • 18 Сандо

    51 14 Отговор

    До коментар #13 от "Трол":

    Само така си мислиш,не се самозаблуждавай.Все повече нормални западняци се преселват в Русия,уплашени и отвратени от това,което се върши в страните им.Съвсем друг е въпроса има ли Русия адекватна политика за привличане на качествени емигранти.

    Коментиран от #21, #63, #64

  • 19 "Колективният Тумберг"

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    е този ,който губи в Африка.
  • 20 Това го знае всяко хлапе

    15 59 Отговор
    2021 - Русия е втората по сила армия в света
    2022 - Русия е втората по сила армия в Украйна
    2023 - Русия е втората по сила армия в Русия, специални поздрави от Пирожкин

    Коментиран от #44, #66

  • 21 Така си мислиш само ти

    15 32 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    И група съветски учени
  • 22 ,,,,,,,,,,,

    9 36 Отговор

    До коментар #7 от "........":

    Горките роби.Ще си ходят боси и все бедни докато им копаят ресурсите.
    Дано поне в Европа не станем Африка номер две с нилски трески и т.н. нехарактерни за континента болести,с постоянни войни и конфликти.Добре си живеехме до 2014г докато путлера не реши и Европа да направи като Африка, нападайки Украйна.
  • 23 Окраин4ев

    53 13 Отговор
    Талибаните разбиха НАТО и ФАЩ вече никой не уважава ФАЩ и няма респект към тех. Руската армия се изправи сама стещу НАТО и НАТО кротурва цяла Африка го вижда също и останалия Свят.

    Коментиран от #24

  • 24 руСССия

    13 42 Отговор

    До коментар #23 от "Окраин4ев":

    Са се изправали срещу 27 пъти по малка държава, която получава 0.5% от въоръжението на НАТО.
    Копейките по ли са сладки като лъжеш долнопробно и отявлено?
  • 25 Тед

    33 9 Отговор
    Да не се забравя, че най-голямото находище на уран в Казахстан премина под контрола на Росатом. Заедно с него Степногорският минно-химически комбинат отиде на руската страна. Тази сделка стана известна само от публикуваните финансови отчети на NAC Kazatomprom JSC, националната ядрена компания на Казахстан, най-големият производител на природен уран в света. През февруари правителството на републиката одобри прехвърлянето на големи дялове в другите три уранови предприятия на руски компании. Всички те са включени и в структурата на Росатом.

    Коментиран от #28

  • 26 Во'ва ПИЧ'КИН си пада по..цръни питонье

    11 32 Отговор
    Тоя дърт педАЛ стана за смвх у цел СВЕТ ))))

    Коментиран от #29

  • 27 Владимир Путин

    39 9 Отговор
    Уважаеми алианс НАТО
    Когато изпращате военна помощ за Украйна, би трябвало да знаете, че Натовската техника гори по добре от руската

    Коментиран от #33

  • 28 Па то у България има 4 уранови мини

    14 9 Отговор

    До коментар #25 от "Тед":

    Ма шляко ))))

    Коментиран от #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Изплюйна приказките

    23 2 Отговор

    До коментар #30 от "Абе спукан реалист":

    по време на война вярват само тъпите безказарменици
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Розов под дъгата

    34 5 Отговор

    До коментар #33 от "Тъй де,..":

    Не ми цитирай пропагандата на Укрорайха

    Коментиран от #38

  • 35 еалиста

    43 4 Отговор
    Стари номера ,премахнахте коментара ми номер 31! Но запомнете арабските държави се освобождават от европейските колонизатори, а нашата тройна сглобка ни хариза на американските и европейските агресори!

    Коментиран от #40, #43

  • 36 Един от многото

    16 4 Отговор

    До коментар #28 от "Па то у България има 4 уранови мини":

    Ми какво чакаш. Отивай да копаеш
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ???????

    3 7 Отговор

    До коментар #34 от "Розов под дъгата":

    Защо порозовяваш под дъгата, защото естестеното ти място е там или защото лъжеш?
  • 39 На Тери да му кажеме, че благодарение

    27 3 Отговор
    на баобаба-чуод Макрон отвсякъде ги ритат. Вътре във Франция, която досъсипват и вън в Африка.
    Няма Тери кво да каже и опаааа, Русия била колонизатор.
  • 40 Всичко по реда

    7 34 Отговор

    До коментар #35 от "еалиста":

    Първо да се отколонизираме от московлиите та тогава американците.

    Коментиран от #41

  • 41 Ха ха ха

    43 8 Отговор

    До коментар #40 от "Всичко по реда":

    Роб на каторжниците ....
    Подписа договор че не можеш да съдиш американски военни.
    Плати 5 г.нсоред едномоторни самолети на цена по скъпа от Ф 35
    Издържаш 4 уса бази
    Когато ти влязат в цеха с автомати ти робе си по очи на земята
    Окачи се на първото дърво ....

    Коментиран от #45

  • 42 БАНко

    15 3 Отговор
    ЖАЛКО ,, МНЕНИЕ " !!!
  • 43 Абе сега еалист ли си

    1 10 Отговор

    До коментар #35 от "еалиста":

    Даже в арабските държави не са колонозирани от две държави едновремено. Само България, Източна Румелия и Княжество България. Сега как предлагаш да се наричат.
  • 44 Пешо

    11 5 Отговор

    До коментар #20 от "Това го знае всяко хлапе":

    Напоследък е пълно с не много умни деца, като вас.

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Българин

    16 4 Отговор
    Това мнение има тежест колкото пръдня на ром!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Така е

    6 25 Отговор

    До коментар #44 от "Пешо":

    Не сме расли под незаконния кому-фашистки режим, чиято единствена цел е била да предава ресурсите на СССеРе, за да има трохи за него и да държи хората в средните векове.

    Коментиран от #89

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 3 дни до Киев!!!

    8 20 Отговор

    До коментар #30 от "Абе спукан реалист":

    И Ушанките си носеха парадни униформи вместо припаси 🤣🤣🤣🤣
    За това вече 18 месеца руСССия не може на вързано куче хлеП да фърли и три пъти сбира наборници сякаш още е 1943 и пазят Сталинград 😂😂😂😂
  • 51 Иди в Уикипедия

    15 4 Отговор

    До коментар #45 от "абе хилещия се,":

    и ще ги видиш и четирите, които ги няма:
    Айтос, Безмер, Ново село и Граф Игнатиево.
    Ама чукча писател, чукча не читател.

    Коментиран от #53, #55

  • 52 Верно ли бе

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Отворих нета":

    Абе ти някакъв аутист ли си ?

    Коментиран от #54

  • 53 Провери в правителствения сайт

    14 1 Отговор

    До коментар #51 от "Иди в Уикипедия":

     Ще прочетеш договора и четирите полигона:
    Айтос, Безмер, Ново село и Граф Игнатиево.
    Ама тролчик писател, тролчик не читател.
  • 54 Ама наистина ли е вярно

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Верно ли бе":

    Ти дъмбаец ли си?
  • 55 Ти иди в Уикипедия

    2 9 Отговор

    До коментар #51 от "Иди в Уикипедия":

    Та да научиш какво преставлява американска база и тогава дращи.
  • 56 Африка

    12 4 Отговор
    Винаги е била екслпоатирана от Европа и Сащ за жалост. Истината е че се избира по-малкия дявол
  • 57 Мнение

    14 3 Отговор
    Що за заглавие на публикацията, обратно пропорционално на съдържанието и! 😆
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 хахаха

    18 6 Отговор
    Единственото, което е рухнало в Украйна е тяхната прочута контраофанзива, която стана за смях на кокошките.
  • 60 Кочо

    17 5 Отговор
    Затова пък мита за могъществото на САЩ и НАТО се затвърди! 50 марионетни държави водени от САЩ не могат да победят Русия! А украинците са ясни, ще се бият до последния за американската демокрация!
  • 61 МАЙ МАЙ Е ВРЕМЕ...

    2 0 Отговор
    ДА СИ КУПЯ ...ЦВЕТЕН ТЕЛЕВИЗОР...
    ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ....ТОВА НА ФИГ.1
    В КОЯ ДЪРЖАВА Е....🤔
  • 62 Така така

    13 5 Отговор
    Какви 54 страни тов ес го въртите както си искате веднъж ес е едно след това пък били одтелни държави. Каквито и да сте империалисти светът се събуди и дните ви на жандарми и рекетьори са преброени за ес сащ и натю разбира се
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Трол

    8 8 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    Понеже не искам да съм голословен и първ0сигнален,както повечето рашисти тук,преди да напиша нещо го проверявам...
    Нещо повече - година след година нивата на миграция към Русия непрекъснато намаляват.

    Така например коефициентът на нетна миграция към Русия през 2018 г. е бил 1,254 на 1000 души население, което е спад от 16,57% спрямо 2017 г. През 2019 г. коефициентът на нетна миграция за страната вече е 1,127 на 1000 души население - спад с 10,13% спрямо 2018 г.

    През 2020 г. се наблюдава нов спад, като спрямо 2019 г. това е намаление от 11,18% в коефициента на нетна миграция за Русия, който вече е 1,001 на 1000 души населени.
    Статията е под заглавие "Моралната миграция" към Русия. Не мога да напиша името на сайта,че ми трият поста,но ще ти излезе,ако го напишеш. Ако дадеш линк с друга информация,съм готов да я прочета!

    Коментиран от #70

  • 65 Съдията Дред

    5 1 Отговор
    Като в наша фолклорна песен - ""Изкарвай Гано говедата"
  • 66 Сандо

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Това го знае всяко хлапе":

    Тия тъпизми си ги повтаряй като мантра,но не разчитай че ще постигнеш нирвана с тях.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ами да

    7 2 Отговор
    150 години след Европа е така!
  • 69 Мишел

    8 11 Отговор
    няма по продажно и подло от ватника и бегераба му гладен!
  • 70 Сандо

    9 5 Отговор

    До коментар #64 от "Трол":

    Така си ми написали, така преписвам, важното е денги да обещават!

    Коментиран от #79

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Реалист

    9 8 Отговор
    Където е стъпил ватирания галош е глад, мизерия и тиня до гуша.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ксаниба

    13 12 Отговор
    Но от мен запомнете, няма по продажно, крадливо и подло от ватника и гладната копейка.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Трол

    6 8 Отговор

    До коментар #70 от "Сандо":

    Хаха
    Добре си го написал "обещават"...
    Проблемът на руснаците е,че обещават,но рядко изпълняват...
    Дано с теб не се отнесат така :Д

    Коментиран от #80

  • 80 Сандо

    8 10 Отговор

    До коментар #79 от "Трол":

    Няма по лъжливо и подло от ватника и бегераба му.
  • 81 Хм Хм

    6 10 Отговор

    До коментар #12 от "Объркано Атлантиче":

    Ти май не разбра цялостната картинка. Русия, която превъзхожда Украйна във всичко - огнева мощ, бронирана техника, самолети и хеликоптери е в ОТБРАНА. А това, което руснаците превзеха за 6 месеца украинците си го върнаха за 6 седмици. Разбираш ли за колко скапан материал става дума?

    Коментиран от #90

  • 82 ха ха ха аха ха

    6 8 Отговор
    Копейката е българския нигерец докарва го дори на цвят и бърните му са нигерски и иска да е роб на Путя.
  • 83 хаха

    5 1 Отговор
    Дебилът написал това е наистина имбецил, защото САЩ дадоха да се разбере, че Русия няма нищо общо с преврата, и започнаха да преговарят с Нигер да запазят базата си там, а на Франция казаха да си налага парцалите, ако не иска да стане държава от третия свят.
    Сащ обявиха, че военно решение за Нигер няма да има и Франция подви опашка досущ като помияр, който винаги е правил така, когато отвъд Атлантика им скръцнат със зъби.
  • 84 оня с косата

    7 3 Отговор
    Какви минуси се праскат само на соросоидната измет, но тя както е известно няма не само морал но и Ум, с който да разсъди, че скоро ще последва съдбата на всички изоставени от Сащ, и ще бъдат елиминирани по един елегантен начин, като погребани живи!
  • 85 Бравос

    4 1 Отговор
    ТОЛКОВА ДЪЛГО ТОЛКОВА ПРАЗНО И СЪЩЕВРЕМЕННО ТОЛКОВА ЛЪЖЛИВО
  • 86 МА ВЕРНО ЛИ , ЧИ ТЕ НЕ СА ПОЧНАЛИ !

    2 0 Отговор
    КАТО ВИ ПОЧНАТ ТОГАЙ ШЕ ГОВОРЯЕМ !
  • 87 Сър Пичук

    1 2 Отговор
    Провалите на руското оръжие ще окажат вторичен, голям удар върху руската икономика защото:
    1. Недостигът на фронта ще забави износа по вече сключени сделки и
    2. Много хора ще се откажат да купуват тези прехвалени боклуци.
  • 88 М3 голд

    2 0 Отговор
    Наскоро беше публикувана карта на Африка. Страните в централната част, от източно до западно крайбрежие са тръгнали в изолация на САЩ и Франция. Това ще е сериозен удар за Европа за доставки на суровини и енергия. Все още не се коментира африканския пазар. Също под сардинка се пише за гладът в страните там. Чета, Нигерия е прекъснала подаването на ел.енергия за Нигер, САЩ им правят санкционен списък. Руснаците искат да търгуват, да подаряват жито и торове. Играта е голяма. Ще видим през следващите месеци интересни събития.
  • 89 В грешка си

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Така е":

    Абсолютно. Глупостите, които си написал, нямат нищо общо с истината. И те съветвам да почетеш. Поне статистика.
  • 90 В грешка си

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Хм Хм":

    Нищо съществено не са си върнали Киев. Но през това време беше смляна армията на ВСУ, имаше изпитание на сблъсък Русия НАТО, имаше откраднати/пленени важни образци. Ти разбра ли какво ставаше в Бахмут или не Спре ли захранването от НАТО с боеприпаси, Киев е в колапс. Още няколко месеца ще мерят войска пред и в минните полета и ще последва ИЗНЕНАДА ЗА ТЕБ. Русия ще си прибере Одеска и Николаевска области и ще ги свърже с Приднестровието. Ще обособи Новорусия и тогава ще натисне Киев и Малорусия. Не подскачай толкова, а търпеливо изчакай. Не е толкова далеч мига на написаното от мен.
  • 91 гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Макрончо":

    Каква е разликата? сега ще отидат при господарят ти в Московия