Отидете към основна версия

18 226 153

Генерал от САЩ призна: Американската армия не би започнала контраофанзива срещу Русия, както го прави сега Украйна

  • контраофанзива-
  • дъглас лут-
  • генерал-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • изтребители

Американските сили не биха предприели офанзива, ако нямат въздушно превъзходство, каквото Украйна сега няма

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Украинската контраофанзива е изправена пред най-сложната тактическа задача, която можете да си представите - да преодолее стационарните отбранителни съоръжения, които руснаците са изградили, така че не очаквайте бързи резултати. Генерал-лейтенант от армията на САЩ Дъглас Лут говори за това в интервю за „Радио Свобода“, предаде агенция УНИАН.

От 2013 до 2017 г. той беше постоянен представител на Съединените щати в НАТО. Според американския генерал армията на САЩ не би започнала подобна военна операция (както Украйна), без да има превъзходство във въздуха и артилерията, както и достатъчен капацитет за разминиране.

„Представете си последователни минни полета, препятствия, включително физически препятствия като ровове и капани за танкове, контролирани и наблюдавани преки огневи линии и артилерийски системи, подкрепяни от руски ударни хеликоптери“, каза Лут. Той подчерта, че това е най-сложната тактическа задача и едва ли американската армия би се заела с нея при такива условия, в каквито действат сега украинците.

„Американската армия би направила това, само ако има превъзходство в артилерията, което украинците нямат. И ако има превъзходство във въздуха, тоест контролира въздуха над бойното пространство. Украинците също нямат това предимство, затова е нереалистично да очакваме украинците да направят нещо на бойното поле, което американските части дори не биха опитали“, подчерта американският генерал.

По-специално той отбеляза, че украинците нямат достатъчен капацитет за разминиране, а проникването през минни полета е много по-бавно от очакваното. „Така че мисля, че тук трябва да има доза реализъм по отношение на това какво се опитват да направят украинците и колко бързо могат да успеят“, каза американският генерал.

Въоръжените сили на Украйна продължават контранастъпателните операции в поне три сектора на фронта. Киев ясно посочи, че иска да освободи всички окупирани от руските нашественици територии, включително Крим.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: