Отидете към основна версия

2 586 48

Защо американски войник избяга в Северна Корея

  • северна корея-
  • южна корея-
  • сащ-
  • войник-
  • ким чен ун-
  • дезертьор

Като причина се изтъква разочарованието му от американското общество

Снимка: БГНЕС/ EPA

Според държавната информационна агенция KCNA американският войник е избягал през масивно охраняваната граница, защото е разочарован от неравенството в американското общество. Преминаването на границата е определено като незаконно. Пред севернокорейски следователи редник Травис Кинг, който е чернокож, е казал, че е "огорчен от нечовешкото отношение и расовата дискриминация в американската армия". Поискал е закрила в Северна Корея или в трета държава, добавя агенцията.

Кинг е прекарал почти два месеца в южнокорейски затвор за нападение. След освобождаването му от затвора е трябвало да бъде изпратен обратно във Форт Блис, щата Тексас, в средата на юли. Малко преди планираното отпътуване за САЩ 23-годишният военен се записал за екскурзия до граничния град Панминджон и преминал границата.

Истинността на данните не може да бъде потвърдена

Междувременно Пхенян потвърди, че е задържала войника беглец. На този етап обаче не е възможно да се потвърди автентичността на думите, приписвани му от севернокорейската държавна информационна агенция. Тя се счита за рупор на ръководството в Пхенян и често публикува информации, които отразяват официалната севернокорейска линия. А спорен нея Америка е злонамерен враг на комунистическата държава.

"Това е 100% севернокорейска пропаганда в нейната същност", казва Су Ким от базираната в САЩ консултантска фирма LMI и бивша служителка на ЦРУ. "Кинг, като американски гражданин, е задържан в Северна Корея и няма никакво влияние върху начина, по който Пхенян представя неговия разказ", казва експертката. Що се отнася до евентуалното му освобождаване, съдбата му сега е в ръцете на Северна Корея. Може би ръководството ще се опита да "изтъргува" живота на Кинг срещу финансови отстъпки от страна на САЩ. Су Ким обаче прогнозира, че преговорите няма да са лесни и ще се проведат при условия, поставени от Пхенян.

В севернокорейски затвори често изтръгват признания със сила

В миналото САЩ, Южна Корея и други държави също са обвинявали Северна Корея, че използва задържането на чужденци, за да си издейства отстъпки. Има признания на бивши затворници в Северна Корея, че са правили признанията си под натиск. Някои експерти също така предполагат, че Северна Корея може да обвърже евентуалното освобождаване на Кинг с обещание на САЩ да намалят интензивността на съвместните военни маневри с Южна Корея.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: