Last news in Fakti

9 Септември, 2023 18:14 2 457 31

Три поколения владетели: династията Ким и властта

  • северна корея-
  • пхенян-
  • ким чен ун-
  • династия-
  • китай-
  • южна корея

Кланът Ким управлява Северна Корея от създаването на страната през 1948 година

Три поколения владетели: династията Ким и властта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

С военен парад на площад "Ким Ир Сен" в Пхенян Северна Корея отбеляза днес 75-ата годишнина от създаването на комунистическата държава. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун прие парада на военни формирования и произнесе реч. На церемонията присъстваше също и 11-годишната му дъщеря Ким Чу Е. За първи път тя се появи в публичното пространство през ноември 2022 година. Смята се, че е второто от общо три деца на севернокорейския лидер.

Въпреки че личният живот на Ким Чен Ун се пази до голяма степен в тайна, южнокорейското разузнаване смята, че първородното дете на диктатора е момче. Макар това да е преимущество за династията, по всичко личи, че Ким Чу Е е любимката на баща си. Някои предполагат дори, че тя е готвена за бъдещ лидер на комунистическата държава.

Три поколения владетели

Предходните лидери на Северна Корея - Ким Ир Сен и Ким Чен Ир - също представяха наследниците си пред света, за да се уверят, че властта ще премине в техните ръце.

Ким Ир Сен застава начело на страната през 1945 година с подкрепата на СССР, след като колониална Япония е победена във Втората световна война и се изтегля от Корейския полуостров. През 1948 е основана севернокорейската държава.

Ким изгражда своята легитимност като владетел на младата държава въз основа на партизански действия срещу японците, въпреки че е широко прието, че държавната пропаганда силно преувеличава съпротивата. През 1950 г. той нарежда на войските си да нахлуят в подкрепяната от САЩ Южна Корея. В крайна сметка Китай се намесва, за да спаси Севера от поражение в ръцете на коалиция от държави членки на ООН, водена от САЩ. Сраженията приключват три години по-късно с патова ситуация, която оттогава оставя полуострова разделен.

И макар първоначално Северът да е по-развит и по-богат от Юга, до голяма степен защото има големи залежи на минерали, изобилни енергийни доставки и търговски партньори в лицето на Китай и Русия, при лошото икономическо управление на Ким Югът бързо засенчва Севера и се превръща в една от икономическите сили на Азия.

Ким Ир Сен умира от сърдечен удар на 82-годишна възраст на 7 юли 1994 г. и лидерството преминава в ръцете на най-големия му син Ким Чен Ир.

Милиони умират от глад

Според официалните държавни документи Ким Чен Ир се е родил през 1942 година под двойна дъга в бунгало, използвано от партизаните в полите на свещения връх Пектусан. Някои по-прозаични теории твърдят, че е роден през 1941 в център за задържане в Съветския съюз.

След като поема властта на Ким Чен Ир му се налага да се справи с няколко кризи, завещани му от баща му - най-вече ширещия се в цялата страна глад, предизвикан от лошото менажиране на земеделието. В комбинация с поредица от природни бедствия, гладът отнема животите на 3,5 милиона души.

Режимът затяга контрола над образованието и медиите, за да не последват бунтове. В предстоящите години Ким Чен Ир прави и първия ядрен тест в Северна Корея. През октомври 2006 година той обявява, че страната разполага с ядрени оръжия.

Много слухове се разпространяват за здравето на Ким Ир Сен. Предполага се, че е страдал от диабет, подагра и други заболявания, свързани с апетита му за скъпи храни и алкохол. Севернокорейският лидер умира от сърдечен удар на 17 декември 2011.

Ким Чен Ун и бъдещето на династията

Неочаквано за наследник е обявен Ким Чен Ун - третият син на Ким Чен Ир. Първородният му син Ким Чен Нам разгневил баща си, когато бил хванат да се опитва да влезе в Япония с фалшифициран доминикански паспорт. Престолонаследникът искал да посети Дисниленд. Вторият син Ким Чен Чул нямал интерес да стане лидер. За него се твърди, че води по-космополитен живот и дори е забелязван на концерт на Ерик Клептън в Лондон.

Но настоящият лидер Ким Чен Ун изглежда иска да върви по стъпките на баща си и дядо си. Подобно на тях, той също насърчава култа към личността си, потиска съперниците и опонентите си и разширява арсенала на страната, който вече включва ядрени оръжия.

Сега, когато се смята, че е на 42 години, Ким Чен Ун трябваше да се изправи и пред предизвикателства от чужбина, като международните санкции и все по-тесния съюз между Южна Корея и САЩ. Пак Йонг-джа, научна сътрудничка в базирания в Сеул Корейски институт за национално обединение, коментира пред ДВ, че това е причината лидерът да взема дъщеря си заедно с него при публични изяви.

"Той я поставя в светлината на прожекторите, за да окуражи обикновените хора и да намали тревогата им за бъдещето на режима", казва тя. Изследователката също така смята, че не е изключено 11-годишното момиче да е бъдещият лидер на комунистическата държава.

Според Тошимитсу Шигемура, експерт от Токийския университет Уаседа, няма как дъщерята на Ким Чен Ун да наследи властта. "Няма как да е наследничка, тя няма официална властова позиция”, обяснява Шигемура. "Това не е модерна и прогресивна държава и общество. Все още има опозиция на идеята за лидер жена”, казва той.

Автор: Джулиан Райъл


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво на Ким

    14 31 Отговор
    Голям лидер.пожелавам му здраве

    Коментиран от #25

  • 3 Българин

    28 14 Отговор
    Ким е Диктатор
  • 4 КОТарАК

    13 12 Отговор
    добре че джуджето няма син...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Софиянски

    20 11 Отговор
    Радефф и той към Северна Корея ни тласка ;) влече го шумкаря мизерията и беднотията на народа, иначе пръв българин - прецедент даже.
    За родину… за сталину му е девиза на родоотстъпника.
  • 7 Т.Ш.

    20 12 Отговор
    Ким е психопат и уро.д
  • 8 реру

    21 2 Отговор
    "... това е причината лидерът да взема дъщеря си заедно с него при публични изяви..."


    Винаги в обкръжение на висши офицери...

  • 9 Последния Русофил

    13 7 Отговор
    Семката им е болна.
  • 10 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    12 23 Отговор
    ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИ и на КНДР! ЧЕСТИТ 9-ти Септември България!
    КНДР с нейните велики ръководители дядо, баща и сега внука Великия Ким не допуснаха капиталистическата чума и западните чакали да ги подчинят и да почнат да ги ограбват. Къде е сега КНДР и къде е България след 33 години западна демокрация, див капитализъм, грабеж и геноцид?

    Коментиран от #31

  • 11 Българин

    17 13 Отговор
    Бедния народ ще го опече и изяде този шопар Кимчо стерилния.

    Коментиран от #23

  • 12 Реалист

    7 7 Отговор
    Това жена му ли е на тоя педофил...
  • 13 Психопат

    8 9 Отговор
    Не може да си го намери кой знае кой му е правил децата.
  • 14 Равносметка

    12 15 Отговор
    Навсякъде по света, където има масов глад, в основата са едностранни западни демонкратични санкции. Да не забравяме, че половин милион деца загинаха в Ирак поради санкции заради несъществуващите оръжия за масово поразяване. Същото се случва в Сирия
  • 15 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    13 19 Отговор

    До коментар #5 от "Чакам някой козяшки лу мпен":

    Тя тая американска мечта и начин на живот да си бездомен, безработен и беден я има вече и в България. Тука даже е още по-ужасяваща, може да те разкъсат глутница псета на улицата докато отиваш на работа. Може да те убият в собствения ти дом за пет лева. Да не говорим за пълното безхаберие на неолибералната "държава" и управление през последните 33 години което направо убива и провежда тих геноцид!
  • 16 007

    22 6 Отговор
    Комунистите се бориха против царизма и неравенството а изградиха червени монархии с червена аристокрация и червен феодализъм. 🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #18

  • 17 Известно е

    8 3 Отговор
    Дядото и бащата на Кимчо лудия са били педофили.
  • 18 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    5 15 Отговор

    До коментар #16 от "007":

    Още навремето Ленин се е наричал червения цар! Но тия са постигнали 98% от хората да живеят нормално, а при монархията и капитализма само една малка част живее охолно и много добре другите 80% е почти навсякъде при капитализма живее зле и в несигурност.

    Коментиран от #27

  • 19 Абе

    6 13 Отговор
    нали и в малкобритания си имат династия. Те що не са диктатура. За един преател питам.

    Коментиран от #22, #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 реру

    19 0 Отговор

    До коментар #19 от "Абе":

    "нали и в малкобритания си имат династия. Те що не са диктатура...."


    Не че не знаеш, ама... Защото Великобритания е ПАРЛАМЕНТАРНА КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ,
    а КНДР е ЕДНОПАРТИЙНА РЕПУБЛИКА, претендирайки че е "демократична", "народна" и т.н.

    УНАСЛЕДЯВАНЕ на държавния глава /династии/ има само в монархиите...
  • 23 реру

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    За него и армията обаче има "Мерцедес"-и...

    Коментиран от #24

  • 24 Не не

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "реру":

    Това е автомобил на омразния и пропаднал запад .
    Соловьов затова крещи че няма резервни части .
    Няма кой да му оправи колата .

    Хаха

    Все пак не е Ладичка .
  • 25 И всеки

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Браво на Ким":

    Му пожелава здраве на дебелото Джудже.
    Здрав , много здрав Инфаркт .
    И това ще стане .
    След това Северна Корея ще настъпи гражданска война
  • 26 Говорит Москва

    2 1 Отговор
    Тежко е да си неразбран, има лекарства, но са западни
  • 27 007

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Ама ти прави проучване в корея или ползваш ултра точната държавна статистика? Щото ние знаем как се прави статистика и избори в диктатурите др0гарь0 лакей!!! Като изборите на путлер вчера!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 28 Рашка с чашка

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Абе":

    Във Великобритания е измислен парламента, още преди да има съвременни републики! По това време в Русия,а и дълго време след това,крепостните селяни са продавани по- евтино от добитъка, исторически факт!
  • 29 Бащата и дъщерята

    3 0 Отговор
    - единствените дебели прасета в цялата държава!
  • 30 Владо

    2 0 Отговор
    Тази гнусна фамилия, създадена в Корея от Москва, не може да е по гнусна от създателите си, колкото и да се старае. Такива са и всичките и отрочета по Света, които мърсят и сеят примитивност, насилие и смърт.
  • 31 Нещо

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Нещо си прекалил с ракията
Новини по държави: