Отидете към основна версия

5 119 55

Генералът, ръководил строежа на резиденцията на Путин, е мъртъв

  • русия-
  • генадий лопирев-
  • генерал-
  • резиденция-
  • владимир путин-
  • бодигард

Кремъл отказа да коментира смъртта на руския генерал

Снимка: Shutterstock

Бивш руски генерал и бодигард на Кремъл, който ръководеше строежа на една от резиденциите на президента Владимир Путин, почина тази седмица на 69-годишна възраст, съобщава Newsweek, като се позовава на служител от затвора за наблюдение, предаде агенция "Фокус".

Генадий Лопирев излежаваше 10-годишна присъда от 2017 г. по обвинения за подкуп, които винаги е отричал. Той почина в наказателна колония близо до Рязан, град, разположен на около 125 мили югоизточно от Москва, след неуточнено заболяване, каза Виктор Боборикин от Обществената комисия за наблюдение.

Боборикин заяви, че Лопирев се е почувствал зле на 16 август и е бил откаран с линейка в болница. Той не уточни от какво заболяване е имал генералът. Като бивш началник на Службата за сигурност в Кавказ към Федералната служба за охрана на Русия (ФСО), Лопирев отговаряше за осигуряването на сигурността на държавните обекти в Южна Русия, включително резиденциите на президента и министър-председателя.

Съобщава се, че Лопирев е ръководил строителството на една от екстравагантните резиденции на Путин, двореца Геленджик близо до Сочи, Южна Русия, близо до Бочаров ручей, където се е грижил за сигурността. Telegram каналът ВЧК-ОГПУ, който има тесни връзки с руските сили за сигурност, заяви, че резиденцията е станала известна като "Двореца на Путин" след разследване от екипа на опозиционния лидер Алексей Навални.

Кремъл не е коментирал смъртта на Лопирев. Newsweek се свърза с руското външно министерство по имейл за коментар. Лопирев не е имал предишни медицински състояния и се е подготвял за условно освобождаване, според рускоезичната служба на The Moscow Times. Съобщава се, че в болницата му е казано, че има недиагностицирана левкемия. Резултатите от тестовете обаче не показват нищо необичайно по време на хоспитализацията.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания