Отидете към основна версия

9 642 68

Русия: Прочистихме този район, няма вече украински войници там

  • украйна-
  • владимир салдо-
  • днепър-
  • русия-
  • война-
  • казашки лагери

Киев казва, че силите му са постигнали напредък в източната част на страната

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украински сили са прекосили река Днепър и са се установили на окупирания от Русия източен бряг на реката в покрайнините на село Казашки лагери, но след това те са били "изцяло прочистени" от силите на Москва, предаде Франс прес, като се позова на назначения от Русия губернатор на Херсонска област, съобщи БТА.

"На първия ден на провокацията... отделни диверсионни групи успяха да се скрият в покрайнините на селището", заяви официалният представител на Москва Владимир Салдо. "Към днешна дата Казашки лагери е изцяло физически прочистено – там няма украински военни", добави той в коментари, публикувани от ТАСС.

Изказването на Салдо идва след като украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр тази седмица потвърди, че "определени (украински) подразделения" са изпълнили "определени задачи" на левия бряг на Днепър в Херсонска област. "Не можем да дадем подробности", добави обаче тя.

Миналата седмица руски военни блогъри съобщиха, че украински подразделения са се установили в селището и го обстрелват, но че то все още е под контрола на силите на Москва. Изказването на назначения от Русия представител идва на фона на дългоочакваната украинска контраофанзива, посочва АФП. Украйна си възвърна контрола над западния бряг на Днепър миналия ноември и оттогава провежда спорадични операции на източния бряг на реката. Въпреки че признава за трудни сражения, включително в Харковска област в североизточната част на страната, където Русия твърди, че напредва, Киев казва, че силите му са постигнали напредък в източната част на страната.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: