Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Август, 2023 13:25 8 620 49

Турция наруши мълчанието за щурма на Русия

  • зърнена сделка-
  • черно море-
  • кораб-
  • турция-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • нато-
  • шукрю окан

Мълчанието на турските власти във връзка с инцидента бе посрещнато с критики сред опозиционните представители в Турция

Турция наруши мълчанието за щурма на Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Турските власти са предупредили Русия във връзка със случая, при който руски боен кораб е произвел предупредителни изстрели по товарния кораб "Шукрю Окан" в международни води в Черно море, съобщи Центърът за борба с дезинформацията към Дирекцията по комуникациите на турския президент в изявление на своя профил в социалната мрежа Екс (X, доскоро Туитър). С това официалните власти в Анкара нарушиха мълчанието си, което бе критикувано от опозиционните среди в страната, предаде БТА.

Центърът за борба с дезинформацията към Дирекцията за комуникации на президента отбелязва, че противно на твърденията, че Анкара не е реагирала, турските власти са предупредили събеседниците си в Руската федерация, че трябва да бъдат избягвани подобни инициативи, които ще засилят напрежението в Черно море. Според Центъра твърдението, че "руски военни са щурмували турски кораб, а турското правителство не е реагирало" е манипулативно. Центърът подчертава, че случаят е станал не в турски, а в международни води, както и че макар собственикът на плавателния съд да е турчин, то това не е кораб, плаващ под турски флаг, а международното право отдава значение не толкова на името или националността на персонала, колкото на държавния флаг.

Още новини от Украйна

"Въпреки всичко това след намесата по отношение на кораба събеседниците в Руската федерация бяха подобаващо предупредени, че подобни инициативи, които ще засилят напрежението в Черно море, трябва да бъдат избягвани", пише още в съобщението. Министерството на отбраната на Русия потвърди във вторник, че патрулният кораб на руския Черноморски флот "Василий Биков" е произвел предупредителни изстрели, след което негови представители са се качили на борда на товарния кораб "Шукрю Окан", плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау. Причината за стрелбата е била, че капитанът на товарния кораб не е реагирал на командата да спре за проверка. Случаят се е разиграл на около 60 км от северозападното крайбрежие на Турция, в международни води, но близо до Истанбул, посочва Ройтерс.

След като напусна зърнената сделка на 17 юли, Русия обяви, че ще приеме всеки кораб, приближаващ се към украински пристанища в Черно море, като потенциална военна цел. Споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция, гарантираше безопасен износ на зърно от Украйна. Киев определи случая с кораба "Шукрю Окан" като грубо нарушение на международното право и "пример за целенасочената политика на Русия за застрашаване на свободата на корабоплаване и сигурността на търговския воден транспорт в Черно море".

Мълчанието на турските власти във връзка с инцидента - първия случай, в който търговски кораб бе обстрелван след оттеглянето на Москва от Споразумението за зърнения коридор, бе посрещнато с критики сред опозиционните представители в Турция. Бившият турски посланик във Вашингтон и депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Намък Тан качи в профила си в Екс видеозапис от случилото се, публикуван от Русия, и критикува мълчанието на министерството на външните работи по този въпрос. "Каква е причината за това безмълвие?", попита Тан. Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу също зададе въпроса "Защо?".

"Руското министерство на отбраната разпространи в пресата кадри от нахлуването на руски войници на турския кораб "Шукрю Окан" в Черно море и така нашият народ научи за случилото се. Държавата на Сарая не е направила никакво изявление по темата. Защо?", попита Кълъчдароглу в социалната мрежа. Агенция Ройтерс публикува анализ по темата, в който отбелязва, че рейдът на Русия "придвижва въздействието от войната в Украйна към друга граница на НАТО и повишава залозите в момент, когато Анкара се опитва да убеди Москва да се върне към споразумението за износ на зърно". Анализатори определиха случая като тест за решимостта на президента Тайип Ердоган да поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин, когото той покани в Турция този месец, за да обсъдят възобновяването на т.нар. зърнена сделка, сключена с посредничеството на ООН, пише още Ройтерс.

"Този вид агресия, упражнявана толкова близо до Истанбул, остана без реакция и не зачита цялостните права на Турция", каза Йорук Ъшък, геополитически анализатор от базираната в Истанбул консултантска компания Bosphorus Observer. "Мълчанието на Анкара е странно, но показва, че тя все още разчита Путин да я посети и да се върне към сделката за зърното", допълни той, цитиран от британската агенция. Откакто Русия излезе от споразумението миналия месец, както тя, така и Украйна отправиха предупреждения и извършиха нападения срещу плавателни съдове край бреговете си, което породи опасения, че рискът за търговските кораби навсякъде в морето може да се засили, посочва още Ройтерс.

Според друг цитиран от агенцията експерт - Айдън Сезер, бивш турски дипломат и външнополитически анализатор в Анкара, руската инспекция на плаващия под флага на Палау кораб "Шукрю Окан" технически се е състояла във военна зона, като се имат предвид предупрежденията на Москва и Киев за корабите. Предвид факта, че е изпратила въоръжени безпилотни самолети и други оръжия на Украйна, като същевременно твърди, че е неутрална във войната, "за Турция е много голямо предизвикателство да намери своя глас по този въпрос", каза той, цитиран от Ройтерс. Засега няма потвърдена дата за евентуална среща между президентите на Турция и Русия, която според публикации в турския печат би могла да се състои в края на този месец или началото на септември. Очаква се руският лидер Владимир Путин да пристигне на посещение в Турция, но е възможно също и да бъде осъществена визита от турска страна, съобщи турската телевизия А Хабер. В началото на август говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че мястото и точната дата на срещата между президентите на Русия и Турция предстои да бъдат съгласувани по дипломатически канали и че "не е задължително" разговорите да се състоят в Турция.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    49 51 Отговор
    след руския самолет,ще има и руски кораб

    Коментиран от #13

  • 2 Примати

    59 73 Отговор
    Русия да си знае мястото. Русия само пречи на света. По - добре да я няма…

    Коментиран от #21, #37, #49

  • 3 Иван

    44 24 Отговор
    Сигурно инфо мациятае от "Бесарабски фронт"! Вярваме им!
  • 4 Българин

    51 49 Отговор
    Путин ще ядоса султана и всичко свърша

    Коментиран от #9, #10

  • 5 Руско-Турската любов

    25 34 Отговор
    Ердоган само го гласи ,разтрива го за приятелчето.

    Коментиран от #48

  • 6 На читака

    33 18 Отговор
    "достлука" му е до коляното.Ердоан пусна фашагите от Азов на инат,да покаже кой е.От ЧВК съобщиха че който азовец се предаде,директно при Рамзан,Анталия свърши! Договорка имали..

    Коментиран от #38

  • 7 КОТарАК

    33 42 Отговор
    Русия ми прилича на оня алкохолик -пират Джак Спароу, който като види сериозен флот се чуди къде да избяга

    Коментиран от #11

  • 8 факти

    50 41 Отговор
    Русия май ще яде турските шамари

    Коментиран от #15, #17

  • 9 Твоят султан

    52 48 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    винаги е бил и ще бъде на колене пред Русия.Просто няма трети завой на планетата..
  • 10 Българин

    30 11 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ще свърши единствената мозъчна клетка в черепната ти кутия!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сталин

    56 34 Отговор
    Абе Русия ще прави каквото си иска на нейна територия и тези трафиканти на оръжие към Украйна вече ще бъдат на дъното морето ,тези мошенници трафикират към Украйна муниции маскирани като сладките сникърс

    Коментиран от #14

  • 13 По скоро

    14 11 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ...краварски.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гого

    26 21 Отговор
    Предлагам Русия да почне да ловува с подводници в глутница-8,11,нещо такова и кьорав кораб няма да влезе в Черно Море!
  • 17 Винаги с Русия

    32 35 Отговор

    До коментар #8 от "факти":

    Ще ти се, ама историята друго казва, че колкото и войни да са водили Русия и турция все последните са яли шамарите. Нещо да кажеш? Или се надяваш този път да е по различно? Е, пак те ще ядат шамарите и то за пореден път. При тях е така, мине не мине някоя година и ги засърбява та се налага руснаците пак да ги начешат.

    Коментиран от #22, #26, #44

  • 18 Тед

    16 22 Отговор
    Изявлението е за вътрешната опозиция в Турция и в никакъв случай не е предназначена за РФ. От някакъв си център по дезинформация :) .... Ердоган се моли за среща с Путин, понеже САЩ го зарязват и го заменят със Саудитска Арабия, а Путин се чуди дали отново да го спасява. Среща ше има само, ако се подписват някакви договори и по-вероятно на територията на РФ. :)
  • 19 Каскет

    27 26 Отговор
    Много ме кефи как неядрени държави ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ядрени. Смях в залата.
  • 20 Путин си го премести

    11 25 Отговор
    Въй, въй, въй, въй! Яде бой и още ще яде турския аскер в Сирия, затова освободиха и Азов ци.
  • 21 Палячооо

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Май сте от една джунгла

    Коментиран от #23

  • 22 стоян

    23 12 Отговор

    До коментар #17 от "Винаги с Русия":

    До 17 ком - от шест водени войни с Турция русия печели две

    Коментиран от #25

  • 23 НАЦИОНАЛ ГЕОГРАФИК

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Палячооо":

    „ЖУНГЛАТА ”Е МЕЖДУ
    ЧЕРНО МОРЕ И БЕРИНГОВО МОРЕ...☝
  • 24 ........

    9 10 Отговор
    Извинявайте,но защо спорят за някакво заразено зърно,което НИКОЙ не иска?
    Дори да мине по море ще ни изтровят с него.Там и уранови боеприпаси гърмяха...едва ли е полезно за здравето.

    Коментиран от #41

  • 25 Винаги с Русия

    16 26 Отговор

    До коментар #22 от "стоян":

    За какви шест водени войни говориш о необразований .................. ?

    Вземи и се пообразовай малко пък тогава излез и пиши, че за всички ставаш от смешен по смешен. Руско турските войни са 13 и всичките са катастрофални за твоята турция. Къде сте тръгнали и вие с мечката дренки да ядете ?

    Коментиран от #30

  • 26 9635

    22 15 Отговор

    До коментар #17 от "Винаги с Русия":

    Нещо май на теб ти се ще русофилска гняс.Руснаците губят 2/3 от воините срещу Турция.Защо се правиш на осведомен като си една куха невежа ? Да не говорим Турция наскоро като свали едно летящо руско хвърчило,уби руския пилот и заплаши руските смешници с война,руснаците напълниха памперсите и не смееха да гъкнат.

    Коментиран от #27, #29

  • 27 Урюрвкос

    18 9 Отговор

    До коментар #26 от "9635":

    върнете тялото на пилота -те си правят оглушки, тогава руснаците удариха пазар за употребявани товарни коли и унищожиха 15хил возила. Пак мълчание след това удариха върволиците тирове със сирийска нефт която заминаваше за Турция и веднага с почести беше върнато тялото. Отделно имаше икономически санкции.
  • 28 Абе безимения аФтор

    7 5 Отговор
    Турския кораб пристигна на пристанище в Истанбил и никакви такива случки драскани в анонимната статия. От целия свят само "факти" ли са?
  • 29 Винаги с Русия

    12 19 Отговор

    До коментар #26 от "9635":

    Свалянето на един руски самолет на спечелена война ли го равняваш?

    Отделно от това свалянето беше толкова подло типично по турски. Турски изтребители срещу бавен бомбардировач Су-24 на 1 км от турската граница в сирийското въздушно пространство докато се връщал в авиобаза Хмеймим. Според теб равностойна ли е битката? Що турските изтребители не излязат срещу руските такива да ги видим тогава кой кого ? Те американците не смеят да се мотаят там, където летят руските изтребители, че някакви турци. Това със свалянето на руския бомбардировач е толкова подло, колкото да бъде гръмнат някой в гръб, но какво да се прави турците са си такива от както ги има.

    Коментиран от #36

  • 30 Лъжеца винаги е с московието

    17 10 Отговор

    До коментар #25 от "Винаги с Русия":

    Първо; от кога съществува Русия?, второ; от кога съществува Турция? Да не излезе че Турция и Русия никога не са воювали самостоятелно един срещу друг? Ако имаш в предвит империите то пак не всички са завършили с победа на московлиите. Та съвета който даваш за четене, възползвай се.
  • 31 Швейк

    4 0 Отговор
    В ядрен свят живеем под небето чисто,
    смеем се и пеем вски миг и час...
  • 32 Швейк

    2 2 Отговор
    ЯДРЕНАЛИН !!!
  • 33 Фейка винаги е фейк

    3 2 Отговор
    А тези които се осведомяват само от тук не ги коментирам.
  • 34 Нема такава сладка патка

    9 4 Отговор
    Нема такава сладка патка като турската. Путин много добре го знае.
  • 35 Българските турци

    20 6 Отговор
    Турция е член на НАТО от 18 февруари 1952 година и никога в многовековната си история не е била военен партньор или съюзник на Русия ! Провели са 12 мащабни войни с Русия ! Турците никога не са играли и едва ли някога биха заиграли по руска свирка !...Това е така откак Катерина е въртяла опашка по османските шатри по време на Прутските войни до ден днешен ,до сваления им изтребител в Сирия и ужилванията с Байрактарите в Идлиб ! Турция и Русия не са братушки ... не се обичат , но не се и мразят !...Когато трябва се карат...когато трябва се разбират !...Така правят всички големи и силни народи !!!
  • 36 Българските турци

    15 5 Отговор

    До коментар #29 от "Винаги с Русия":

    Защо Путин не реагира за сваления самолет както подобава тогава...а спря само вноса на домати от Турция и ограничи руските туристи ?...Сега всички ще скокнат че се уплаши не от Турция разбира се ...а от НАТО и член 5 ! Има логика ама не е така ! Путин жертва един изтребител с екипажа и реагира така само за да докаже на Ердоган че САЩ и НАТО няма да си мръднат и пръста заради Турция...и всичко това му беше известнo още от годините в КГБ на СССР...Така започна тяхната "дружба"...Сега Ердоган говори в своя си стил публично навсякаде,а Путин не го "чува" но на четири очи какво си говорят знаят те двамата , преводачът им и един Господ !!!
  • 37 Гюро Михайлов

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Ако Русия я нямаше сега България щеше да се нарича вилает,неблагодарници.
  • 38 Българските турци

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "На читака":

    Путин не си развали "достлука" с Ердоган , дори когато убиха руски лъв посланник в Анкара , че ще му се сърди затова че се е отървал от разходите за лаещите азовски пудели оставени в антрето му временно докато свърши кавгата у комшиите ли ?!...Големи карикатури сте !....
  • 39 Българските турци

    11 5 Отговор
    Повече от 10 години ЦРУ се мъчиха да дестабилизират Турция и да ги тикнат в конфликт с Русия...не успяха въпреки многобройните акции като Гези,свален изтребител, убит посланик и т.н. После биха Украинската карта...Путин се разбра с китайците...изчака ги да си довършат олимпиадата и би реста на Байдън.Всички по света си помислиха че с Турция не стана ама с Украйна Путин попадна в клопката на САЩ. Все още мислят че е така...но тепърва всички ще разберат че този път в клопката попадна Западния капитал и че Путин не е"Шаран" като Горбачов,че китайците и дори турците знаеха предварително какво ще се случи...От този момент на сетне се разбира че американският покер приключи, че вечният двубой " Спаски - Фишер" продължава и на дъската се играе "Украинският гамбит" на Путин !...Войната се води за ЕВРОПА...Под чие влияние ще са Европейците ?! Или ще бъдат Независим търговски и икономически партньор на "Пътя на коприната" или пак ще са важен партньор но като голяма Американска колония.Вторият вариант е почти постигнат...само дето Русия удължава войната и Турция туря прът в колелата на НАТО и най важното ЕВРОПА е под влияние на силна Американска манипулационна дрога".... Сега някои видяха че с Украйна не става,се мъчат отново да върнат събитията обратно пак към турския вариант ! Отчаянието и паниката са способни да взривят и много по фатални грешки !!

    Коментиран от #40, #47

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Заразено

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "........":

    Зърно ли ?

    Това го твърдят Копейко Продажниците .
    Никой друг .
  • 42 Демократ

    8 2 Отговор
    Русия решава дали украинското зърно да достигне до нуждаещите се по света. Ясен въпрос що е тероризъм и кой е най-безскрупулния терорист в света - Путин.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Оточняване

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Руско-Турската любов":

    От към гърбината ли го разтрива мазничко слага ли му....
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: