Отидете към основна версия

3 016 34

Срещу Китай! Джо Байдън ще подпише ключово споразумение за стратегическо сътрудничество

  • сащ-
  • виетнам-
  • джо байдън-
  • китай

Споразумението ще бъде тласък за ново двустранно сътрудничество и освен това ще помогне на Виетнам да се развие в сектора на високите технологии, включително и в производството на полупроводници и в разработването на изкуствения интелект

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън ще подпише споразумение за стратегическо сътрудничество с Виетнам по време на визита в южноазиатската страна, насрочена за средата на септември, пише изданието "Политико", като се позова на свои източници, информира БТА.

Споразумението ще бъде тласък за ново двустранно сътрудничество и освен това ще помогне на Виетнам да се развие в сектора на високите технологии, включително и в производството на полупроводници и в разработването на изкуствения интелект, посочва "Политико".

Източник на Ройтерс вчера също е заявил, че Байдън обмисля такова пътуване следващия месец.

Неотдавна американският президент каза, че "скоро" ще посети Виетнам, тъй страната иска да постави двустранните отношения на по-високо равнище и да стане значим партньор на САЩ.

Белият дом не е потвърдил информацията.

Виетнамският премиер Фам Мин Чин и американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещнаха през април, като двамата политици изразиха желание за задълбочаване на двустранните връзки.

Вашингтон се стреми да затвърди отношенията си с различни партньори в Азия, за да се противопостави на нарастващата мощ на Китай, отбелязва Ройтерс.

Според експерти визитата на Байдън може да доведе до засилване на сътрудничеството между Вашингтон и Ханой в областта на отбраната, както и до договарянето на оръжейни доставки за Виетнам.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 33 гласа.

Свързани новини