Last news in Fakti

21 Август, 2023 11:07 7 007 58

Китай е твърде голям, за да се срине в стил СССР, но икономиката му е в криза

  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайван-
  • хонгконг-
  • пандемия

Оптимистичният аргумент за Пекин е, че неговият модел на ограничена икономическа свобода, съчетан с политическа репресия, работи от края на 70-те години на миналия век и ще продължи да работи и в бъдеще

Китай е твърде голям, за да се срине в стил СССР, но икономиката му е в криза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бъдещето на Китай е несигурно, тъй като растежът му се забавя. Трябва да сме благодарни, че промяната не е внезапна. Китайската икономика преживява труден период. Растежът се забавя, а балонът на пазара на недвижими имоти се е спукал. Безработицата се увеличава. И какво от това?, биха казали някои. Всяка страна има трудни периоди, когато я застигнат минали грешки. В крайна сметка икономическият цикъл се обръща и започва възстановяване. Китай е втората по големина икономика в света и през последните четири десетилетия се развива с огромни темпове. Тя играе ключова роля в световната икономика и е инвестирала много в модерно производство и изкуствен интелект. Разбира се, има проблеми, но ще излезе от тях сравнително невредим. Но има държави, които никога не се възстановяват. Съветският съюз беше планова икономика, която се срина бързо в края на 80-те години на миналия век. В ретроспекция е лесно да се разбере защо ще настъпи терминалната криза, но не изглеждаше така, когато Кремъл разполагаше ракети SS20 из Източна Европа няколко години по-рано.

Ето и алтернативната гледна точка. Икономическото чудо на Китай е приключило. Случващото се през последната седмица - слабостта на валутата, спадът на цените, финансовият стрес, който се проявява в сектора на жилищното строителство - са признаци на по-дълбоко неразположение, което ще изисква от управляващата комунистическа партия да предприеме структурни икономически промени, които ще наложат отслабване на твърдия политически контрол. Китайският лидер Си Дзинпин е самообявил се за силен човек, който няма да бъде готов да направи никакви отстъпки по отношение на свободата и демокрацията. Рано или късно Китай ще тръгне по пътя на Съветския съюз.

Звучи пресилено и наистина донякъде е така. Съветският съюз беше много по-малка икономика от Китай и беше много по-слабо интегриран в глобалните вериги за доставки. Китай има значение за световната икономика по начин, по който Съветският съюз никога не е имал. Както посочва Дхавал Джоши от BCA Research, през последните 10 години Китай е генерирал 41% от световния растеж, което е почти два пъти повече от 22% на САЩ и повече от 9% от еврозоната. "Казано по друг начин, от 2,6% реален растеж на световната икономика през последните 10 години, Китай е генерирал 1,1 процентни пункта, докато САЩ и еврозоната са генерирали съответно само 0,6 и 0,2 процентни пункта". Китай представляваше толкова голяма част от световния растеж, защото икономиката му растеше с около 8-9% годишно. Сега темпът на растеж е наполовина по-нисък, което означава, че приносът му също ще намалее наполовина до около 0,5 пункта. Нещо повече, през следващите години темпът на растеж вероятно ще продължи да намалява. Някои икономисти смятат, че до края на десетилетието тенденцията на растеж ще бъде около 2 %, подобно на тази в САЩ.

Всички тези прогнози може да се окажат твърде прибързани. Целта на Пекин е да постигне по-бавен, но по-добре балансиран и по-устойчив растеж, а логиката на това е, че политиците трябва да се въздържат от понижаване на лихвените проценти, увеличаване на държавните разходи и спасяване на свръхзадлъжнелия сектор на недвижимите имоти при първия знак за проблеми. Оптимистичният аргумент за Китай е, че неговият модел на ограничена икономическа свобода, съчетан с политическа репресия, работи от реформите на Дън в края на 70-те години на миналия век и ще продължи да работи и в бъдеще, ако се извърши известно рекалибриране. Когато пое властта в Съветския съюз през 1985 г., Михаил Горбачов имаше двоен подход: "гласност" беше стремежът към откритост и прозрачност, докато "перестройка" беше преструктурирането на икономиката, за да се сложи край на дългия период на стагнация. Разпадането на Съветския съюз беше резултат от по-големия напредък, постигнат в областта на гласността, отколкото в областта на перестройката - нещо, от което лидерите на Китай се поучиха. Те продължиха с преструктурирането, но се интересуваха много по-малко от гласността.

Досега превесът на икономическия растеж пред демокрацията даваше резултати за Китай, но въпреки настояването на пекинските политици, че всичко ще продължи да бъде наред, има доказателства, че тези, които не са оптимисти за перспективите за растеж на Китай, са прави. Не става въпрос само за това, че очакваното бързо възстановяване след отмяната на ограниченията за блокиране срещу пандемията се забави, защото икономиката вече показваше признаци на забавяне още преди появата на Ковид-19. От 2015 г. насам банковите депозити като дял от БВП на Китай са се увеличили с 50%. Потреблението на стоки за дълготрайна употреба в частния сектор е намаляло с около една трета спрямо началото на 2015 г. и продължава да спада след повторното отваряне на икономиката, вместо да се увеличава в резултат на задържаното търсене. Частните инвестиции са намалели с две трети спрямо първото тримесечие на 2015 г., включително с 25% от началото на пандемията. "Тези тенденции отразяват в съвкупност дългосрочните икономически решения на хората и категорично сочат, че в Китай хората и компаниите все повече се страхуват да не загубят достъп до активите си и дават приоритет на краткосрочната ликвидност пред инвестициите", казва Джоши. Той допълва, че тези страхове са се засилили поради сериозността и безмилостността на блокирането на пазара в Китай.

Китай има застаряващо население и въпреки четирите десетилетия на бърз растеж все още е страна със средни доходи. Темповете на растеж бяха завишавани от често разточителни публични инвестиции и субсидии за нерентабилни предприятия, които в противен случай щяха да се сринат. Всичко казано дотук подсказва, че по света авторитарните режими могат да се задържат на власт дори при слаб растеж или висока инфлация. Промяната в Китай, ако настъпи, може да бъде по-скоро постепенна, отколкото бърза, и ако е така, трябва да сме благодарни за това. Внезапното разпадане на Съветския съюз беше последвано от глобален икономически подем. Внезапният срив на Китай би предизвикал глобален срив.

превод: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    24 29 Отговор
    след Русия идва Китай
  • 2 Българин

    14 31 Отговор
    американците навсякъде ще докарат демокрацията

    Коментиран от #44, #47, #53

  • 3 Българин

    29 32 Отговор
    китайците без Запада са свършени

    Коментиран от #6, #19, #25

  • 4 О Бор

    31 19 Отговор
    това да не е козешки обор, че да се срине хахахахаха атлантиците го удариха на халюцинации от отчаяние
  • 5 без имена

    22 21 Отговор
    и отново- капитализмът не е идеален, но по-добро няма за сега.....

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хихихи..

    22 14 Отговор
    Англосаксите пак вият на опело.Не ви виждам в близкото светло бъдеще,прекалено тен добихте в последните години.Мислете как ще си храните "гостите",китайците си похапват скромно ориза и не се оплакват..

    Коментиран от #12

  • 8 Тапа Нар

    15 6 Отговор

    До коментар #5 от "без имена":

    какво ни казваш: хищническото унищожение на планетата не е иделно, но по-добро няма. Ти ретард ли си ?
  • 9 АУУУУУ

    21 13 Отговор
    ЗАПАДНИТЕ КОМПАНИИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НАПУСКАТ КИТАЙ.......ИЗНЕСЕНИТЕ ПРОИЗВОДСТВА СЕ МЕСТЯТ В ИНДИЯ, МАЛАЙЗИЯ, ИНДОНЕЗИЯ, ВИЕТНАМ, КАМБОДЖА....... ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПОСЛЕДНОТО ПОКОЛЕНИЕ ЧИПОВЕ СЕ МЕСТИ В САЩ........В КИТАЙ ОСТАВА ЕВТИНОТО И ОСНОВНО ЗАМЪРСЯВАЩО ПРОИЗВОДСТВО........ПОСТЕПЕННО СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ ....... ✌️✌️✌️✌️

    Коментиран от #13

  • 10 нелогичен аргумент

    9 4 Отговор
    Когато СССР се срина Китай бяха част от соц блока. така че тогтава се срина нещо много по-голямо от Китай днес.
    Други са обясненията и други са причините.

    Коментиран от #22

  • 11 Хахахаха

    17 18 Отговор
    Ако Китай е в криза, сащ са в клинична смърт!
  • 12 Българин

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    Явно представата ти за Китай е още от 80те години на 20 век. Китайците са най-големия потребител на луксозни стоки в света, а стандарта на огромна част от тях е като в централна Европа и хич не искат да се върнат към "купичка ориз на ден".
  • 13 Миро

    11 9 Отговор

    До коментар #9 от "АУУУУУ":

    информирай се малко повече никои не бяга от Китай а напротив Скания и ауди откриват нови заводи там

    Коментиран от #14, #29

  • 14 Мдаа

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "Миро":

    "никои не бяга от Китай " Май ти не си достатъчно информиран.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Сандо

    15 9 Отговор
    Бъдещето на Китай е несигурно,затова пък на ЕС е сигурно,че и България ще я повлекат със себе си в кошчето за боклуци.
  • 16 Миро

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Мдаа":

    да в тази свера съм и имам информация
  • 17 Миро

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мдаа":

    като много знаеш даи примери?????????????
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този

    12 14 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    А запада без Китай за къде е??? Видяхме огромната рецесия и инфлация, видяхме на къде сме се запътили без Русия. Без Китай, клиничната ни смърт е сигурна... И доста лъжи бе Факти, как може така. Китай е икономика номер 1, краварите спадат драстично в тая класация... Растежът се забавял бил, че коя друга държава изобщо бележи растеж???
  • 20 Кирил

    15 10 Отговор
    Китайската задлъжнялост е 280% от БВП.
    Разстежът е близък до нулата. Другото е китайски фейк данни.
    Относно демографията, там е пълна катастрофа, раждаемост 1.1%, по зле и от най зле

    Коментиран от #21

  • 21 Миро

    9 11 Отговор

    До коментар #20 от "Кирил":

    нещо за ФАЩ задалженията и инфоацията???????????ДЪРЖАВАТА С НАЙ ГОЛЯМ ВЪНШЕН ДЪЛГ!!!!!!

    Коментиран от #26

  • 22 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "нелогичен аргумент":

    Китай НИКОГА не е бил част от "соц. блока" , да не говорим , че СССР още 1970 година изпада от топ 5 световни икономики , а 1990 когато се срина вече е на границата на топ 10 !!!!! 1990 г когато се срина СССР беше 3 ПЪТИ ПО-МАЛКА икономика от ГФР , което е ПОЛОВИНАТА Германия и 5 ПЪТИ по-малка икономика от Япония !!
  • 23 Госあ

    9 9 Отговор
    Китайският комунизъм вече не е болшевизъм и е най добрата система на управление в света. Образованието е топ, а интелигенцията е заела своето място и не бяга, а това означава край на хегемонията на запада. Глупакът байДън налага нек’ви смешни ограничения и санкции, които само ще направят Китай още по силен, да не говорим и колаборацията с великата сила Русия. Онзи ден, пиша за компютри и процесори, некъв почна да ми говори за литографски машини, Китай ще имат и такива, след като се налага - вече имат статия в престижен журнал и патент за нов принцип за машини за принтиране на 5nm. От 2023 е. Имат и такава за квантови чипове, като сериозната изчислителна работа ще се прави вече на новите поколения квантови компютри. Така както краварите ги принудиха да си направят собствена орбитална станция, така ще си направят и литографски системи. И кво ? Много умно !
  • 24 Факт

    7 3 Отговор
    Сащ подпомагаха чайниците.Сащ даваха предимство нантях пред други народи същото птеди беше с Корея Япония и тн.Сащ изкуствено бутаха тия държави и им даваха стратегическо предимство над други народи.
  • 25 Да бе....

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Вярвай си...Иди до Китай, поогледай и ще говорим...

    Коментиран от #28, #31

  • 26 гост

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "Миро":

    Дългът на САЩ НЕ Е ВЪНШЕН !!!! Вденете го най-после !!! 70% от ДЪРЖАВНИТЕ облигации са продадени на АМЕРИКАНСКИ фирми , банки , инвестиционни и други фондове и дори обикновени американски граждани !!! "Външните" собственици на американски облигации и то от "неприятелски държави" са ПОД 15 % от всичките !! В момента най-големия е Япония с около 1, 5 трилиона от всичките 25-26 трилиона , останалите са в пъти по-малки !! САЩ проблем с дългове няма да има и 100 години напред , защото облигациите са в ДОЛАРИ !!!! Което е валута , която е собственост на същия САЩ , а дълговете на Китай са в долари и евро , валути върху които Китай няма НИКАКЪВ контрол !!! Нито може да ги "напечата" , хахахахах !!

    Коментиран от #30, #41

  • 27 Мечтите са безплатни но

    6 11 Отговор
    според Световната банка Китай остава водеща световна икономически сила и увеличава преднината си пред САЩ, а Русия се покачва на пето място и изпреварва Германия. Великобритания и Франция пък изпадат от топ 10. Според Световната банка до края на годината Индия ще изпревари САЩ по БВП спрямо покупателна способност.

    Коментиран от #42, #54

  • 28 гост

    12 5 Отговор

    До коментар #25 от "Да бе....":

    Нали , СССР умре , сега се надаме на Китай да срине мръсните капиталисти , а ?? Хахахаххах !!! Няма да стане , не се и надявай , нито с Китай , нито с Индия , нито с който и да е !! И проблема е точно в системата !! Американската е доказала , че произвежда водещи технологии и световни лидери , а китайската е доказала само че може да ползва стотици милиони почти безплатни работници !! Но и това вече свърши , работниците вече намаляват и то бързо ,а и не искат да работят за купа ориз !! С което предимствата на Китай свършват !! В момента БВП на глава от населението е в България 12 200 долара , в Китай 8100 , а в Индия 1700 долара !!!! Което ще рече , че Китай трябва да увеличи икономиката си с над 50 % за да стигне доходите в България , а Индия трябва да я увеличи 8 ПЪТИ за същото !! За САЩ няма да смятам , щото трябва да си посегнеш !!

    Коментиран от #32

  • 29 АУУУУУ

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Миро":

    ЗАВОДИТЕ НА АУДИ В КИТАЙ ОСТАВАТ ЗА ДА ЗАДОВОЛЯВАТ МЕСТНИЯ ПАЗАР.......ЗА ИЗНОС БЯХА НАПРАВЕНИ ЗАВОДИ В ИНДИЯ И ИНДОНЕЗИЯ......И ТОВА НЕ Е САМО АУДИ.......МЕРЦЕДЕС, БМВ И МНОГО ДРУГИ КОМПАНИИ .......ПРОВЕРЯВАЙ СИ ИНФОРМАЦИЯТА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 30 Хахаха

    4 9 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Тоя път изби рибата:))) Външния дълг на САЩ само към Китай е 12.4 трилиона долара. Да ни припомниш кои банки фалират - китайските, руските или американските:)

    Коментиран от #37

  • 31 АУУУУУ

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Да бе....":

    АЗ В МОМЕНТА СЪМ В ШАНХАЙ И ЧАКАМ ДА МИ ОТВОРИШ ОЧИТЕ ЗА КИТАЙСКОТО ЧУДО.... .БЕШЕ.....СЕГА МИНАВАМ ПОКРАЙ КВАРТАЛ С ПРАЗНИ ЗДАНИЯ С 40000 АПАРТАМЕНТА ....... ТУКА САМО ЧУВАМ ДУМАТА БАНКРУТ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Така е

    4 11 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Никоя друга държава не може да произведе държавен глава като говорещия с невидими и падащия от тротинетки Байдън:) Другото е, че от години единственото производство в САЩ са оръжията, всичко друго отдавна е изнесено зад граница, затова ако случи така, че в продължение на две години няма военен конфликт по света американците са фалирали.
  • 33 Интересно

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "АУУУУУ":

    IP- то ти е от Пазарджик??? За Шанхай е ясно, но поне до София ходил ли си?

    Коментиран от #39

  • 34 А сега де

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "АУУУУУ":

    Не разбрах - обезлюдено ли е и ли е пълно с хора викащи на български банкрут:) Ех, че си ми 中華字海:)))

    Коментиран от #38

  • 35 Брикс

    5 7 Отговор
    Тая статия нещо лъха на атлантическа тъпотия откъсната от действителноста разбира се още от заглавието.Китай може да не е перфектен но има потенциал да бъде номер едно не че сега не е.Колкото до кризата по добре кажете нещо за колективния запад

    Коментиран от #40, #45

  • 36 умен

    8 4 Отговор
    американофобите(русофилите?) много им се иска китай да е фактор. Цялата китайска икономика се държи от поръчки от запад и внос на технологии/инвестиции пак от този запад. Ако запада спре и китай спира. Запада доказа, че ако реши може да резне всеки(русия), независимо колко е обвързан. Да ще има 1-2 години шок и ужас, докато се преориентират пазарите, но шока и ужаса за запада спира след това за разлика от резнатият. Инфлацията сега е породена от ковид мерките и ниските лихви като се раздаваха баснословни кредити. То и затова русия нападна украйна точно в този момент, очаквайки, че запада няма да смее да реагира.
  • 37 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хахаха":

    Съжалявам че не дават линкове ,ама и за какво за такива дето слушат само ТАСС !!! Руските банки фалират ПОСТОЯННО , както и китайските , разликата е че това НЕ СЕ ОБЯВЯВА , а държавата тихомълком ги изкупува !! И какво общо им това с външния дълг и що не каза направо , че Китай има 124 трилиона американски дълг , също толкова щеше да е вярно , хахахаха !!!
    Кои държави са най-големите притежатели на американски външен дълг? 02.04.2023 г !!!!!
    Макар че по-голямата част от дълга се от кредитори в рамките на територията на страната, не малък дял е притежаван от други страни. Според данни към декември 2022 г. САЩ дължат на чуждестранни инвеститори 7,3 трлн. долара от общата сума ( 31,4 трилиона) !!!!! (Тоест ИЗВЪН САЩ е 23,5 % от дълга , по-малко от една четвърт !!) Кои са най-големите държатели на американски дълг : Япония - 1,1 трилиона , Китай - 867 милиарда (0,86 трилиона) , Великобритания - 655 милиарда , Белгия - 354 милиарда , Люксембург - 329 и т.н. !!!!
    Китай в момента държи 2,7 (две цяло и седем десети) % от американския дълг !!!! И това е от полза за долара , а не за юана , колкото и да ти се ще !!
  • 38 АУУУУУ

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "А сега де":

    АПАРТАМЕНТИТЕ СА ПРАЗНИ.......ВЕЧЕРТА ВСИЧКО Е ТЪМНО И БЕЗЛЮДНО И ТОВА НЕ Е САМО В ШАНХАЙ....... .В ДАЛЯН И ГУАНДЖОУ Е СЪЩАТА СИТУАЦИЯ....... ТАКА ЧЕ НЕЩО НЕ ТИ РАЗБРАХ КОМЕНТАРА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 39 АУУУУУ

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Интересно":

    СЪЖАЛЯВАМ БЕЗ ДА ОБИЖДАМ ХОРАТА ОТ ПАЗАРДЖИК,....НО НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ ТАМ......НЕЩО ДРУГО ИЗМИСЛИ ЛИ....ИЛИ ДО ТАМ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #56

  • 40 умен

    7 5 Отговор

    До коментар #35 от "Брикс":

    статията е за китай не за колективния запад. Стига whataboutism! Ясно е от статията, че на запад не са розови нещата, но в китай са вече черни! Колективния запад е най-богатият клиент и ако скръцне със зъби китай ще се принуди да продава евтино на трети страни ,от които да купува запада(справка русия и петрола/газта й) или направо инвестициите да се насочат към друг(индия-пряк конкурент и враг на китай). Този вариант ама никак няма да е благоприятен за китайците.
  • 41 Много си точен

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Точно така, САЩ дължат пари на самите себе си, в собствена валута , така че няма проблеми да си го рефинансира или погасява , като и когато пожелаят .
  • 42 Не според Световната банна

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Мечтите са безплатни но":

    Китай е първи и Русия пета , а според един комунистически български вестник издаван с руски пари , който после и самите Факти БГ взеха че го цитираха . А иначе, няма такъв доклад на Световната банка .
  • 43 Госあ

    3 4 Отговор
    Още Бонапарт е казал, че когато болнавият тигър стъпи на краката си, светът ще се разтресе. Умен мъж е бил Бонапарт (само дето е тръгнал срещу Русия, вместо да смачка англичаните). С предходния коментар, просто намекнах че тигъра е стъпил на краката си 😉
  • 44 Стойко

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Така си се родил прост или е вследствие на вземането на опиати игендарията ?
  • 45 Бай Яни

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Брикс":

    След ковид кризата този запад,инвеститор в икономиката на китай,си изтеглиха много от фирмите и се насочиха към Тайван и Индия ,резултатът е много ясен,безработица и спад на заплатите и жизниният стандарт. Колективен фалит на малките фирмички и здеужения ,въпреки че за изцяло държавни. Дори в в БГ-то се усеща ,масово фалираха китайските вериги магазиниб Пи Си Ю.

    Коментиран от #49, #50

  • 46 факти само истински

    2 6 Отговор
    не толкова ви е зор за китайската икономика колкото да кажете че и руската не е гуд тъпо сравнение китайската икономика е номер едно от нея е зависима сащ и цялата икономика на ес
  • 47 Реалност

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Те я докараха и в България но нашите продажни комунисти драпат със зъби и нокти към Москва и вече 33 години стоим на едно място заради тези червени олигофрени.
  • 48 Факт

    5 2 Отговор
    Двете комунистически кочини Китай и Русия.
  • 49 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Яни":

    Такситата се ползват повече от градския, а хората ядат по ресторанти. Праи си сметката колко е лош стандарта. Ганьо
  • 50 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Яни":

    А, и Тайван е Китай, и ако си мислите нещо друго, ще ви бъде избито от главите. А запада инвестира в Тайван, защото не може да постигне тяхното КПД и всъщност не запада инвестира в Тайван, а Тайван в запада. Китай де.
  • 51 Ван

    2 5 Отговор
    Ех, жълтопаветните умници пак се изказват неподготвени...Китай вече е неизбежен световен фактор, производствен, финансов и най-вече-интелектуален, колкото и да не ви се иска.
    А сега и в съюз с Русия, САЩ са свършени, за което сами са си виновни, на хората по света им писна от идиотиите на американските лидери и кукловодите им.
    В световния ТикТок какво има като съдържание и на какви хора подражават там, е ясно, ама в китайския нищо от световния го няма там, когато китайчетата гледат китайски ТикТок, шпагатът за тях не е признак за еивост, а за физическа подготовка и издръжливост, там не им показват Чеченци, Тротинетки и пр., показват им едни кекави хора с очила, които имат висок интелект и се занимават с научни открития, строят реактори, ракети, изследват космоса и т.н., и т.н., та имайки предвид това, на кого китайчетата подражават според вас?
    Икономика, та икономика, БВП, щуротии, кажете за покупателната способност, бе.
    Кажете за това как теглят заеми, за да си покриват все по-елементарни и елементарни нужди, за плащане на кредит за образование и ипотека по-добре да не говорим, как на американчетата им пробутват очевидно прости и елементарни хора за пример като гневната веган учителка с очилата, накичените като коледни елхи африканци бандюги, които си мислят, че като наат бяло момиче, ще хванат Господ за шлифера, труженичките, които африканеца те го имат за едва ли не Бог, защото има голяма багета, че белия мъж едва ли не е жив дявол и т.н. кенсъл

    Коментиран от #52

  • 52 Ван

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ван":

    култура и ти ако си против това, ще те мъмрят най-малкото, а ако си бял, могат и да те арестуват.
  • 53 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ами нали около 60% от икономиката на Китай се формира от производство и инвестиции на чужди фирми.Има ли някой да не знае кой и как извади китай от мизерията.Но сега инвестициите силно намаляха и фирми започнаха да се изнасят от китай и процесът след неминуемото им изтегляне ще се ускори.Има клипове в ютуб какво е представлявала япония, китай,корея,тайван преди да влязът там западни фирми червена мушмуло

    Коментиран от #58

  • 54 Ванго

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мечтите са безплатни но":

    Само да кажа, населението в Индия не се преброява като тук с преброители от врата на врата. Ключа за бараката е консумацията на сол(NaCl), по толкова грама(килограма) на година +, - няколко милиона те ти броя жители. Та се не сещам кога ще ни стигнат по стандарт на живот. Ама за вършете го този РабФак най-накрая бе другари.
  • 55 бл.134 в Zап. парк

    3 1 Отговор
    Глупости ! Я обявете война и на Китай и на Русия и пратете българската армия на фронта , като слугиня на запада
  • 56 Митак

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "АУУУУУ":

    Доста Високомерно И какво толкова лошо има в Пазарждик..Нали си роден тука Не разбирам отношението на някои към Бг Такива сме И какво от това Начин на живот Всички от чужбина си чупят краката и тичат за наследство от Бг Аааа
  • 57 Бай той Толстой

    1 1 Отговор
    Многоолигофренска статия.Скоро китайската демокрация ще настъпи в Европа,а Русия ще бъде свободния свят.
  • 58 Ясиебимсйкстс бе,селски

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Роко":

    Така ли мислиш,моето момче
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания