Last news in Fakti

21 Август, 2023 19:00 1 659 70

Промиване на мозъци: в Китай ще учат младите на патриотизъм

  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайван-
  • китайска комунистическа партия

Наблюдатели смятат, че този законопроект показва, че Комунистическата партия гледа на китайската младеж като на заплаха за властта и легитимността на партията

Промиване на мозъци: в Китай ще учат младите на патриотизъм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пекин разширява обхвата на патриотичното възпитание, което идва на фона на нарастващи вътрешни и международни предизвикателства. Това разкрива и тревогите на китайското ръководство и лично на лидера Си, казват експерти.

Китай наскоро представи нов проектозакон за патриотичното образование. Целта му е да учи младежите на патриотизъм и лоялност към Комунистическата партия - във всички отношения.

Патриотичното образование трябва да навлезе в училищата, религиозните общности, бизнесите и дори в семейството. В законопроекта е описано, че родителите трябва да направят любовта към отечеството част от семейното възпитание.

Описани са и наказания за различни действия, например за оскверняване на националния флаг или поставяне под въпрос на одобрената версия на историята и подвизите на героите на Комунистическата партия.

Промиване на мозъци?

Наблюдатели смятат, че този законопроект показва, че Комунистическата партия гледа на китайската младеж като на заплаха за властта и легитимността на партията. Младите хора в страната обикновено са двигател на протести и огласяване на несъгласието си с политиката, както беше например през миналата година, когато имаше протести срещу стриктната политика на Пекин за "нулев Ковид".

Критиците обвиняват властите в Китай, че се опитват да промият мозъците на по-младите поколения. "Все повече курсове по патриотизъм, чиято цел е промиването на мозъци, стават задължителни в последните години", казва Уилям (името е променено) от китайската дисидентска организация China Deviants, която е базирана в Лондон.

Според Хун Чин-Фу, професор от Тайванския университет и специалист по китайската политика, законопроектът цели да накара младите китайци да "обичат Си Дзинпин и идеологията му".

Вътрешни и международни предизвикателства

Това предложение идва и на фона на сериозни предизвикателства, пред които Китай е изправен във вътрешен и международен план. Страната се бори с икономически проблеми, криза на пазара за недвижими имоти, занижена вътрешна търговия и сериозна младежка безработица. Всичко това създава опасения от забавяне на растежа на втората най-голяма икономика в света.

В същото време противопоставянето между Китай и Запада се ожесточава. Кати Хуан, експертка от Съвета за международни отношения, казва пред ДВ, че законопроектът за патриотично образование е "добре обмислена и навременна промяна на фокуса в настоящата вътрешна ситуация в Китай".

"Тези опити на властите разкриват несигурността на Си относно развитието на Китай и неговите притеснения, свързани с популярността на партията в бъдеще", коментира експертката. Мнението на Чин-Фу не е много по-различно: "В светлината на сложни вътрешна и международна ситуация, наблюдаваме как Си Дзинпин прави по-големи стъпки, за да поддържа стабилността". Освен това сме свидетели и да други инициативи на Пекин, като например бързото приемане на ново законодателство за международните отношения и борбата с шпионажа.

Тези нови закони предполагат ответни мерки срещу всеки, който вреди на китайските интереси, а мерките срещу шпионажа притесняват чуждестранните бизнеси в страната.

И извънконтиненталните територии са включени

Това не е първият случай, в който Китай е подемал подобна кампания. След протестите на площад Тянанмън през 1989, Пекин стартира мащабна програма за идеологическо обучение, чиято цел е да промени възгледите на тогавашната младеж - двигателя на протестите срещу правителството.

Оттогава патриотичното образование е систематично и е пропито в китайското общество. Новият законопроект обаче обхваща не само Китай, но и Хонконг, Макао и Тайван. Освен това в него са описани и китайците, които живеят зад граница, като целта щяла да бъде те да "подобрят чувството си за национална идентичност".

В предложения закон се обръща специално внимание и на киберпространството, като доставчиците на интернет ще бъда задължени да промотират патриотично съдържание. Очаква се те да развият и нови технологии и продукти за "патриотични дейности".

Според наблюдатели включването на извънконтиненталните територии на Китай в този закон може да резултира в увеличаване на броя на китайците зад граница, които демонстрират пламенен патриотизъм.

"Пример за патриотизъм"

Този месец поддръжници на китайското правителство например изрисуваха с пропагандни графити една стена на популярната лондонска улица Брик Лейн. Това предизвиква сериозен отзвук и критика в социалните мрежи, а графитът бързо беше покрит със слогани срещу китайските власти и Си Дзинпин.

Инциденти като този понякога водят и до насилие. В последните години китайски националисти са провокирали протести в подкрепа на Хонконг и демокрацията, като включително са нападали физически протестиращи във Великобритания и Австралия. Хун Чин-Фу смята, че такива крайни китайски националисти се приемат от Комунистическата партия като "пример за патриотизъм", докато рационалните мнения, които искат позитивна промяна, се заглушават.

Новият законопроект за патриотично образование навярно ще подсили още повече въпросната крайна група, смята професорът. Уилям е съгласен с това. "Хората, които бъдат промити от китайското патриотично образование, по естествен път ще се превърнат във врагове на активистите зад граница, които се борят за демокрация", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    84 4 Отговор
    Е друго са си гей парадите и родител 1 и 2.

    Коментиран от #19

  • 2 инхи

    71 3 Отговор
    хаха в Германия ще ги учат как да опъват знамето на дъгата в училищата.
  • 3 Андрей тъпото

    70 2 Отговор
    Абе друго си е да ги учат на джендър ценности и безродие.
  • 4 нашия

    45 1 Отговор
    тая поговорка- дайте да ви учим децата и няма нужда да воюваме...../за да ви завладеем/ ,я приписват на китайците....

    Коментиран от #54

  • 5 ХАХАХА

    72 3 Отговор
    Китай и Русия промиват мозъкът на младите с пропаганда да обичат Родината си и това е едва ли не най ужасното нещо! Но ката ден да промиваш мозъците с джендъризъм, глобализъм ,егоизъм, егоцентризъм ,това е нещо ,което трябва да бъде поощрявано, за да се заличи от съзнанието на хората думите :РОД И РОДИНА.

    Коментиран от #38

  • 6 Шит хепънс

    8 34 Отговор
    Хитлерюген от смотани късупишкофтси
  • 7 Тъмен субект

    55 3 Отговор
    Патриотизмът не е промиване на мозъци.
  • 8 Павел Николаев

    48 3 Отговор
    Превод на ДВ: Само ние можем да ви промиваме мозъците, чрез журналистика ...
  • 9 ген КЪСТЪР

    24 2 Отговор
    И НИЕ ГО МОЖЕМ ФУНАТА ИЗПЕЧЕ АСТРОНАВТИ ЗА 7 секунди дъ бест оуен НЯКОЛКО ПЪТИ кацахме ИН СТУДИЯТА ХОЛИВУДСКИ БИХМЕ РЕПОРТЕРИ ЗАДАВАЩИ НЕУДОБНИ КУЕСЧЪН МАЧКАХМЕ ТЕРОРИСТИЧНИ ОРДИ КЪДЕ МИ НЕ ВИЕТНАМ ЛАОС КАМБОДЖА КОРЕЯ ИРАН ИРАК ЛИБИЯ АФГАНИСТАН ПАНАМА НИКАРАГУА БОЛИВИЯ КУБА
  • 10 Хахаха

    37 2 Отговор
    По добре на патриотизъм да се учат, отколкото на предателство.
  • 11 ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ

    48 2 Отговор
    Значи вече ако си патриот значи си с промит мозък???? О времена, о нрави!
  • 12 въйй.....

    33 1 Отговор
    На Запад ги учат как да лапат пи.ки.
  • 13 Ихтиандър

    4 44 Отговор
    Ето това е причината за бъдещия икономически колапс на Китай. Просто мижавия Ли не може да се сравнява с титана Дън. Дън ориентира Китай на Запад, а мижавия го преориентира към Русия. Когато бях ученик в класовете Китай беше една изостанала, много бедна държава. Благодарение на Мао там бяха избити десетки милиони човека и беше съсипан елита на нацията, когато ги пратиха на село да ровят земята. След смъртта на кръволока Мао дойде на власт Дън Сяопин и ориентира Китай към САЩ. За десетина години Китай дръпна с космическа скорост благодарение на американските технологии и инвестиции. И сега хоп - мижавия Ли.....

    Коментиран от #17, #27

  • 14 ццц

    14 3 Отговор
    Там промиването отдавна е приключило.
  • 15 Соросо.ид

    31 2 Отговор
    Само фашизма е патриотичен да се знае от младите родшислдския фашизъм е най добрата идеология
  • 16 Гориил

    30 2 Отговор
    Доколкото знам, доскоро китайските ученици не пееха китайския химн всяка сутрин в клас и не издигаха тържествено китайското знаме на стълб пред сградата на училището. Тази процедура винаги е създавала негативно впечатление и е била свързвана с промиване на мозъци и патриотично малтретиране на деца (например в САЩ и Канада).
  • 17 нашия

    29 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ихтиандър":

    полуистините никога не могат да се съберат и образуват истина......така ,че твоя номер върви само при нечетящите и тик-ток образованите....подценяваш посетителите във форума.....поправи се....ако знаеш каква е тая команда

    Коментиран от #29

  • 18 юден веле

    29 1 Отговор
    По-добре да им промиват мозъка, че има 32 пола и че те могат да си изберат всеки един от тях, независимо с какъв орган са се родили.
  • 19 Дааа

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    За родните еЛГеБеТета, патриотизъм е мръсна дума!

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Доста

    26 2 Отговор
    Ретроградно мислене имат тея китайци. Друго си е да ги учиш на джендаризъм, това не е промивка на мозъци. Да живей биг брадър.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    2 24 Отговор

    До коментар #19 от "Дааа":

    Рузки наколенки коментират патриотизъм?

    Пародия.

    Коментиран от #26, #50

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ОМБРЕ

    20 3 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    ПАРОДИЯ НА БЪЛГАРИН -ПАРОДИЯ НА ХОМО САПИЕНС
  • 27 ОМИР

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ихтиандър":

    КОНТУЗИО ЦЕРЕБРИО С РЕТРОГРАДНА АМНЕЗИЯ
  • 28 Комунист

    3 15 Отговор
    винаги е бил, е и ще е синоним на пълен uguoт!!!
  • 29 Кои

    4 9 Отговор

    До коментар #17 от "нашия":

    и посетители? Петшестте трола, който сумарно една вярна запетайка не можете да поставите ли?!?

    Безаналогови сте! 😁🤣🤣😁😁🤣😂😂😂😂😆😆😆😄😄😄

    Коментиран от #37, #58

  • 30 Объркано Атлантиче

    22 1 Отговор
    В страната на най-голямата либерална демокрация:
    Според открита статистика миналата година 49 500 души са се самоубили в Империята на "доброто" - САЩ, като това са само възрастни, американските власти отказаха да публикуват статистика за децата.

    Това е най-голямото количество в историята.
    Очевидно западният модел на "демокрация и свобода" е свързан със сериозната консумация на антидепресанти, хормонални лекарства и наркотици едновременно, защото животът в американския "Рай" става все по-непоносим.

    Освен това, Калифорния блокира законопроект, който превръща трафика на деца в "сериозно престъпление"
    Според официалните данни Калифорния е лидер в САЩ по регистрирани случаи на трафик на деца. Непризнаването на трафика на деца като престъпление изключва възможността за доживотен затвор за обвиняемите по членовете за трафик на хора.
    Добавяме, че в „крепостта на демокрацията“, след като напусна поста президент Тръмп, Байдън на втория ден отмени указа, който му позволяваше да се бори с трафика на деца в Съединените щати.

    Интересна визия за престъпленията и законите в САЩ: можете да изберете корумпиран президент, можете да търгувате с деца за секс и можете да продавате наркотици.
  • 31 Исторически парк

    20 1 Отговор
    Значи тия, които обичат Родината си вече се водят за промити мозъци, а тия които си режат оная работа са психически здрави хора..
  • 32 Васко делчев

    21 1 Отговор
    Само промити мозъци могат да "мислят", че да учиш децата на патриотизъм е промиване на мозъци! САЩ-ския сатанизъм до толкова им е промил мозъка, че правят възможни подобни статии. Нима западната пропаганда не е промиване на мозъци!!!

    Коментиран от #49

  • 33 Тсун Кай Го

    14 1 Отговор
    Друго си е да ги научат на ЛГБТ идеология, супергеройски филми и как всички да станем милионери.
  • 34 ........

    17 1 Отговор
    Авторът на статията от какво е болен?Дано се оправи човека.
    В цял свят патриотизма се счита за хубаво нещо.Никой нормален не учи на омраза към родината.

    Коментиран от #40

  • 35 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    14 0 Отговор
    Как днес се учат на "патриотизъм" в Германия...
    Знаменитото обръщение на депутата Кьонигер, депутат от Алтернатива за Германия, в местния парламент на Бранденбург - на изслушванията "За увеличаване на половото разнообразие и срещу хомофобията":

    "Дами и господа! Уважаеми хомосексуалисти, лесбийки, андрогини, бигендъри, мъжествени амбициозни жени, женствени амбициозни мъже, множество полове, джендъркуиъри, интерджендъри!
    Уважаеми нито мъже, нито жени, асексуални, отричащи системата на двата пола, пансексуални, супер уважавани суперперсони, интерчовеци, интержени, интерджендъри, интерсексуални! Уважаеми представители на четвъртия пол! Мили жени с X и Y хромозоми! Уважаеми травестити, трансджендъри, представители на нулевия пол! И разбира се, моите топли поздрави за всички останали полове!“😂
  • 36 Чичо Сорос

    13 0 Отговор
    Искам да краднем от Русия и Китай както краднем от България вече 30 години обаче с Русия и Китай не се получава. В Русия и Китай не се купуват лесно хората в България хшги купувам евтино.
  • 37 Ох , ти аналоговия

    11 0 Отговор

    До коментар #29 от "Кои":

    С чалгаросоросоидно образование ,запознат с усвояване на центове срещу лизачесво !
  • 38 Гост

    0 13 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    На род и родина и наште комунисте ни учиха ве баце. Толко бехме научени че още 1990 година след кат се разпадна партията и комунизмето народа на талази на талази напусна България. Още преди да сме вкусили демокрацията даже. Другаре, не вденахте ли че за комунистете обич към род и родина е за миштирия. Иде реч в същност за обич към майката партия и бащиците партийци. И а си надигнал глас срещу тея а си охладнел. Тея народи дето не бягат стотици и хиляди от родината си са научени на обич към род и родина. Това са тез дет не са живели у убавото комунизме.

    Коментиран от #41

  • 39 Лумпени

    12 0 Отговор
    Китай не знаем чии мозъци промиват, но определено знаем, че Сорос и неговите долари промиха мозъците на най мързеливите българи, като ги командват като марионетки кога да лягат по площадите, кога да правят циркове и екшъни. Защо ли всички ни взеха за канарчета. Защото младите ги пращат да учат в чужбина, а те там им промиха мозъците, напълниха им главите с приказки за свободното слово, което в Америка е само по филмите и научиха как да употребяват дрога. Това е свободата. И ето нашите гурбетчии станаха министър председатели и министри, чийто мозъци не вдяват или се правят на по умни, а ги използват за да им свършат черната работа. С действията
    си, скоро ще забравят какво е свобода и любов народна.
  • 40 ХАХАХА

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "........":

    Само по това ,че са ти писали минус за коментара трябва да ти говори ,чи тук в България смело се изкоренява патриотизма.
  • 41 ХАХАХА

    11 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Защо напуснаха бе Баце? Оставиха жилища и деца не защото бързаха да напуснат Родината ,а защото гъзолизците като автора на" фашизмът " едва ли не целуваше ръка на един фащски едноок ,докато разпродаваха България. Къде бе" Баце "да работят и хранят децата си хората . Аре бегай у лево с тъпизмите си от соросоидночалгардкото образование ,а щом си гост ,аре навънка неканените гости да се махат.

    Коментиран от #48

  • 42 Еййй

    1 10 Отговор
    Копейкаджиите много се активизирали да защитават диктатора Си приятел на престъпник номер 1 в света.

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Русоробски фронт

    1 7 Отговор
    Има една стара еврейска мъдрост-Не налагайте своето образование на децата си,те са родени в друго време.

    Само ще похабят юани и нищо,Ще стане същото като оная история със чугуна по селата
  • 45 Варненец

    0 6 Отговор

    До коментар #42 от "Еййй":

    Не са копейкаджии, само един е. Толкова могат да си позволят мутрафанова и ушанките.
  • 46 Здрасти

    7 0 Отговор
    Хахахаха, от кога патриотизма е промиване на мозъци?! Вижте дъното на "журналистиката". Ето за това говоря. Най-калпавите и продажни индивиди от българското общество. Днешната журналя, така наречени мисирки.. Хахахахахахаха
  • 47 Един Човек

    5 0 Отговор
    Не бе , ще ги учат на джендър философия. Там на запад пишман войници с лопата да ги ринеш!
  • 48 Гост

    0 7 Отговор

    До коментар #41 от "ХАХАХА":

    Избягаха веднага тея хора дет им беше дотегнало от червената мафия, дет им беше дотегнало да работят за червени партийни гъсолисци, тея и тогава ги имаше бол навсякъде, избягаха тея хора дет усетиха че червените гъсолисци ще разпродадат България и видяха че ужким пълните хамбари беха изведнъж празни. Избягаха със децата си. Да не са луди да ги оставят при децата на червените гъсоблизци я. Аре ти у лево с носталгията от левичарско комунизме.

    Коментиран от #57

  • 49 Един Човек

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Васко делчев":

    Много точно казано ! Адмирации !
  • 50 Баш софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Къде видя тука каквото и да е руско? Ма то някай като не отцепва, си приказва едно и също, без да зпае какво значи.
  • 51 Стар учител

    3 1 Отговор
    Целта на всяка образователна система е да създаде удобно бурмички за държавната машина чрез промиване на мозъци. Нищо ново на са измислили китайците.
  • 52 Тиро вампиро

    9 0 Отговор
    Преди 20 години в сащ се промиваха яко мозъците на младите хора.Военните офиси по летищата бяха задръстени от опашки с кандидати за патриотична военна служба едва си проправях път за моя терминал.После започна бизнеса с ковчезите лично съм доставял по летищата и плащаха добре.Един ден.ме натовариха с вакуумирани трупове от летище,като в документите пишеше безопасен биологичен продукт.Разбрах го, при разтоварването ми казаха и спрях да работя с държавни поръчки. От 12 години военните офиси са затворени кандидати няма,след като разбраха,че умират намайната си в името на сорос и корпорациите им замина патриотизма.
  • 53 Кеф

    1 3 Отговор
    Да му мидлят прозтити алкаши
  • 54 Драконът Дарий™

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "нашия":

    Това не е поговорка! Това е част от философията на Сун дзъ в "Искуството на войната". С тези правила се печелят войни и превземат чужди народи. Ето още 10 от тях: 1) Рaзвaлeтe тoвa, кoeтo винaги e билo хубaвo в cтрaнaтa нa врaгoвeтe ви.; 2) Нaпрaвeтe бoгoвeтe им зa пocмeшищe и cтъпчeтe вcичкитe им oбичaи в кaлтa.; 3) Пoдкoпaйтe c вcички cрeдcтвa прecтижa нa вoдeщaтa клaca; oплитaйтe ги при вcякa възмoжнocт в тъмни мaшинaции и в пoдхoдящия мoмeнт ги oпoзoрeтe.; 4) Рaзпрocтрaнявaйтe мeжду грaждaнитe кoнфликти и рaздoри.; 5) Нacтрoйвaйтe млaди cрeщу cтaри.; 6) Пo вcякaкъв нaчин cпъвaйтe рaбoтaтa нa влacттa.; 7) Внeдрявaйтe нaвcякъдe cвoи шпиoни и 8) нe ce cтрaхувaйтe oт cътрудничecтвo c нaй-низкитe и нaй-oтврaтитeлнитe cъздaния.; 9) Винaги, кoгaтo мoжeтe, oбърквaйтe oбучeниeтo и дocтaвкитe нa прoтивникoвитe cили; пoдкoпaвaйтe диcциплинaтa им и пaрaлизирaйтe вoлятa им зa бoрбa чрeз пoтиcкaщa музикa, cъщo тaкa прaщaйтe лeки жeни в лaгeрa им и ocтaвeтe пaдeниeтo им дa дocтигнe дънoтo.; 10) Нe пecтeтe нитo oбeщaния, нитo пaри или пoдaръци, зaщoтo вcичкo тoвa нocи гoлeми лихви.
  • 55 шорошоидче

    6 1 Отговор
    Въпиюща китайска наглост!!! Отнемат ми върховното човешко право!!! Само аз и моите сестробратчета имаме божественото право и задължение да насаждаме "доброто" и да заклеймяваме "злото", да бъркаме в човешкия мозък и да го промиваме, докато го превърнем в...кал!
  • 56 анна

    9 1 Отговор
    Това ли е промиване на мозъци - патриотичното възпитание? Защото според мен това са всички помии, с които ни залива DW!
  • 57 ХАХАХА

    8 1 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    Аре бегай при евроейските безценности с родител 1 и 2. Жалко ,че не избягаха такива либерасти като тебе, оръфляци!

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Гост

    0 8 Отговор

    До коментар #57 от "ХАХАХА":

    ХАХАХА бая елементарни червени кратуни останале у България и още скърбят по червената партийна мафия дет ги продаде барабар с парцалето. Ма не ве научиха да мислете с тея кратуни ве. Наливаха ви само партийна либоф и преданост. За тва сте предани, ма на предателите не на род и родина.
  • 60 Кен Еф

    8 0 Отговор
    за атлантиците патриотизмът е промиване на мозъци...два свята, единият е излишен - атлантишкият
  • 61 Алооо

    4 0 Отговор
    И какво лошо има в това, че ние обичаме да подражаваме на Американците и Руснаците, това по-добре ли е. Трябва да взимаме пример от тях.
  • 62 Някой

    8 0 Отговор
    От кога да си патриот е лошо и означава, че си с промит мозък?
    А американските патриоти, и те ли са лоши и с промити мозъци?
    Какви ценности са важни в съвременния свят? Може би правото да се самоопределиш в един от 35-те пола?
  • 63 Зелето пак...

    8 0 Отговор
    ...гледа в чуждият двор и пак се е загрижило за свободите на чужди граждани...!
  • 64 ТРЕТИЯТ СТРОЙ В ДЕЙСТВИЕ ?????

    2 4 Отговор
    Комунизъм за масите , а дълбок и тежък аристократизъм за комунистическите им водачи и идеолози . В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ. Броят им ще продължава да расте, а и китайските свръхбогаташи ще стават все по богати, а народеца все по голямо стадо.
  • 65 О Бор

    2 0 Отговор
    Никакъв патриотизъм, всичкото маймун трябва да работи за чичо сем
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Марков

    2 1 Отговор
    Китай показа, че може да се върви бързо напред и с узаконена ръководната роля на ККП. Както беше у нас, до преди 33 години. Планова икономика, култура, образование, здравеопазване - всичко под планиране и контрол. И най важното - борбата с корупцията и кражбите се наказва жестоко - с куршум на стадиона, пред публика. Така се върви напред, а не с пазарлъци кой да седне на Еди кой си стол за да краде безнаказано. Когато тук се рушеше методично по планът РанЪт, там се градеше. Там няма такива глупости "работи за поничка ориз". Там има и широка частна инициатива успоредно с държавната и всички са доволни. Разбира се, че ще възпитават китайската младеж в посока необходима на Китай. И няма да позволяват действия на външни сили, които ги спират от това бурно развитие.
    Изказвам мнение.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ПРОПАДНАЛИ СЪЩЕСТВА ДАВАТ ОЦЕНКИ .

    3 0 Отговор
    А НА КАКВО ДА ГИ УЧАТ , НА ДЖЕНДАРИЗЪМ И НАРОМАНИЯ ЛИ????? А , БЕ ЦЪРВУЛИ ,ПОГЛЕДНЕТЕ СЕБЕ СИ ПЪРВО !!!!!!
  • 70 Четете Внимателно-

    1 0 Отговор
    ПАТРИОТИЗМЪТ БИЛ - ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ ?!? САМО СПОРЕ БЕЗРОДНИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ СЛУГИ