Отидете към основна версия

22 921 184

Зеленски назова града, от който Украйна е готова да се откаже, за да влезе в НАТО

  • руски терористи-
  • белгород-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • дания

Преди дни високопоставен служител на НАТО направи скандално предложение: Украйна да се откаже от свои земи, за да влезе в Алианса

Снимка: БГНЕС/ EPA

Готови сме да разменим Белгород за членство в НАТО. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, отговаряйки на журналистически въпрос за възможна размяна на територии за членство в Алианса, предаде Meduza.

През миналата седмица ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг - Стиан Йенсен, заяви, че един от възможните варианти за прекратяване на войната, започната от Русия срещу Украйна, може да бъде Украйна да отстъпи част от своите територии в замяна на членство в НАТО. По-късно Йенсен се извини за скандалното си предложение, а от Киев реагираха мигновено, посочвайки, че подобно изказване показва тотално непознаване на войната в Украйна и имперските амбиции на Русия.

По време на пресконференция в датската военновъздушна база Скридструп (съвместно с Мете Фредериксен) Зеленски заяви иронично, че Украйна е готова да размени руския Белгород за членство в Северноатлантическия алианс.

Украйна ясно посочва многократно, че няма да преговаря с Руската терористична федерация за свои земи и няма да се откаже и от сантиметър от своята територия. Киев ще се бори за окончателна победа в тази война, започната непредизвикано от военнопрестъпника Владимир Путин, което означава освобождаване и на окупирания украински полуостров Крим.

Володимир Зеленски подаде молба за ускорено присъединяване на Украйна към НАТО в края на септември 2022 г. НАТО към момента не иска да приеме държава, на територията на която се води война. На фона на контраофанзивата на ЗСУ се засилиха критиките към НАТО, че не доставя достатъчен брой оръжия на Украйна, за да спечели тази война. Алиансът продължава да показва нерешителност, заради която всеки ден в Украйна цивилни и военни стават жертва на руския тероризъм.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 166 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания