Отидете към основна версия

25 353 86

ISW: Руската армия конфискува личните автомобили на своите войници

  • русия-
  • украйна-
  • войници-
  • автомобили

Блогърът твърди, че руските военнослужещи трябва да регистрират частните си превозни средства в руското Министерство на отбраната, след което автомобилите им изчезват или се прехвърлят на друго място

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските военни блогъри продължават да посочват, че руските сили не разполагат с достатъчно оборудване и страдат от нисък морал по цялата фронтова линия.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Един руски военен блогър твърди, че руските сили - особено 20-та армия (Западен военен окръг) и 2-ра армия (Централен военен окръг), които действат в Източна Украйна - не разполагат с леки транспортни средства, което им пречи да използват оборудването и да действат ефективно и намалява моралния им дух.

Блогърът твърди, че руските военнослужещи трябва да регистрират частните си превозни средства в руското Министерство на отбраната (МО), след което автомобилите им изчезват или се прехвърлят на друго място.

Военният блогър твърди, че руските командири редовно наказват военнослужещите, които държат автомобилите си, за дребни административни нарушения и че руският личен състав има чувството, че е "във война" със своите командири.

На 21 август руски военен блогър твърди, че руските власти не са предоставили на руските сили, действащи в направление Херсон, лодки и са пренебрегнали постоянните призиви на военен блогър от 2 юли насам.

Командирът на батальон "Восток" Александър Ходаковски заяви, че руските сили продължават да се сблъскват с проблеми при провеждането на контраатаки, след като руските сили започнаха да изпитват недостиг на артилерийски системи, и заяви, че руските сили са започнали да получават "остарели" буксируеми оръдия-гаубици Д-20.

Ходаковски твърди, че "остарелите" гаубици D-20 не са подходящи за контрабатарейна борба, вероятно имайки предвид износването на цевите от постоянната употреба, което с времето прави артилерията по-малко точна.

Множество военни блогъри твърдят, че руските сили не разполагат с адекватни възможности за контрабатарейно нападение, особено след уволнението на командира на 58-а армия генерал-майор Иван Попов в началото на юли.

Друг руски военен блогър обаче твърди, че руските сили подобряват тактиката на артилерията и че артилерийските подразделения са станали много по-точни, отколкото преди една година.

Военният блогър може би предполага, че мобилизираният персонал, който не е имал предишен военен опит, се е научил да нанася точни удари по цели. Продължаващите оплаквания от руския личен състав предполагат, че руското МО не желае или не може да се справи с постоянния недостиг на оборудване и проблемите с ниския морал.

Възможно е обаче руските сили да подобряват тактиката и да се учат от предишни грешки, докато войната продължава. Продължителността на конфликта, която отчасти е резултат от забавянето на предоставянето на западна помощ на Украйна, дава на руските сили време да се подобрят и да се поучат от грешките си.

Министерството на отбраната на Русия създава нови военни формирования, които вероятно ще позволят на по-ефективните бойни единици, които в момента се отбраняват в Херсонска област, да се пренасочат към по-критични сектори на фронта. Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи на 21 август, че руските военни най-вероятно формират новата 18-а армия от други части, които в момента действат в Херсонска област, включително 22-ри армейски корпус.

МО на Обединеното кралство съобщи, че новата армия ще се състои предимно от мобилизиран личен състав и ще се съсредоточи върху отбранителни операции в Южна Украйна.

На 5 юни руските власти в Далнегорск, Приморски край, заявиха, че новосъздадената 25-а армия (Южен военен окръг), за която МО на Русия набира доброволци от руския Далечен изток от средата на май, ще се разположи в Запорожка и Херсонска област през декември 2023 г.

Преди това руското МО сформира 3-ти армейски корпус (Западен военен окръг) през лятото на 2022 г. от предимно доброволчески батальони, които след това бяха до голяма степен унищожени в Харковска област и Бахмут.

Формирането и докладваното бъдещо разполагане на новите 18-и и 25-и армии в Южна Украйна вероятно имат за цел да позволят на по-ефективни постоянни формирования като 49-а армия(Южен военен окръг), действащ понастоящем в Херсонска област, да се пренасочат към по-критични сектори на фронта.

Руски вътрешни източници посочват, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов може би са спечелили решително благоволението на руския президент Владимир Путин след бунта на групата "Вагнер" на 24 юни. Руски вътрешен източник твърди, че Путин е отложил среща с Алексей Дюмин, бивш телохранител на Путин и настоящ губернатор на Тулска област, и е принудил Дюмин да ескортира публично Шойгу на неотдавнашния форум "Армия-2023" в Москва.

Вътрешният източник твърди, че Кремъл иска да представи Шойгу и Дюмин като хора с положителни отношения и да проучи обществените реакции.

Кремъл обаче вероятно е целял публично да подчини Дюмин на Шойгу. Известно е, че Дюмин и Шойгу са имали напрегнати отношения, а руските военни блогъри наскоро представиха Дюмин като заместник на Шойгу веднага след бунта на Групата "Вагнер" на 24 юни.

Източник, свързан с Вагнер, твърди, че руският генерален щаб вече има "картбланш" и е прочистил всички протежета на армейски генерал Сергей Суровикин, бивш заместник-командир на театъра на военните действия и свързан с "Вагнер", за когото се съобщава, че е бил отстранен и поставен под домашен арест.

Източникът също така твърди, че неуточнени аспекти на сделката между Путин и "Вагнер" са се провалили по неизвестни причини, което би могло да свидетелства за засилено благоволение на Путин към Шойгу и Герасимов, ако това е вярно. Путин също така наскоро публично се срещна с Герасимов в Ростов на Дон за първи път след бунта на "Вагнер", което допълнително показва, че Путин напълно се е присъединил към Шойгу и Герасимов въпреки военния им провал и неспособността им да спрат бунта.

Финансистът на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин може би се опитва да възстанови дейността на "Вагнер" в Африка, а някои руски източници представят тези усилия като необходими за оцеляването на частната армия.

Свързан с "Вагнер" източник твърди, че представители на "Вагнер" и вероятно самият Пригожин са пристигнали в Мали на 19 август, вероятно за да обсъдят ситуацията със сигурността в региона или сътрудничеството с Нигер.

Друг известен източник, свързан с "Вагнер", публикува на 21 август кадри с Пригожин, в които той твърди, че е в Африка, и заявява, че "Вагнер" увеличава присъствието си в Африка.

Руският вътрешен източник твърди, че Пригожин е започнал медийна кампания, за да представи нигерийците като молещи за намесата на "Вагнер", за да помогнат на "Вагнер" да сключи договор с Нигер и по този начин да спаси "Вагнер".

Източникът твърди, че "Вагнер" се бори със значителни кадрови и финансови проблеми, породени от съкращаването на финансирането след бунта от 24 юни и неотдавнашното заявено (но непотвърдено) изтегляне от Беларус.

"Вагнер" вероятно разполага с хиляди служители, които да посвети на операции в Африка, ако успее да си осигури договор и да изпрати персонал от Русия и Беларус - действия, които Пригожин може да разглежда като последна възможност за запазване на независимостта на "Вагнер" от руското МО.

Някои руски източници вероятно провеждат информационна операция, за да преувеличат степента, в която Вагнер се бори за оцеляване, вероятно в подкрепа на усилията на руското МО да унищожи репутацията на Пригожин и на цялата група "Вагнер".

Руски вътрешни източници все по-често представят Шойгу и Герасимов като имащи пълната подкрепа на Путин и отстраняващи неподчиняващи се командири, докато представят "Вагнер" като частна военна компания, която все повече се бори за оцеляване.

ISW наблюдава индикатори, че Групата "Вагнер" се бори да запази съгласуваността си, включително неотдавнашни съобщения за конфликти в рамките на високопоставените представители на "Вагнер".

Възможно е обаче тези руски източници да преувеличават степента, в която "Вагнер" се бори, особено ако съобщенията за пътуването на Пригожин до Африка са точни и докладваните от него усилия да осигури договори за "Вагнер" са успешни.

Шойгу вероятно се стреми да нанесе последен удар на "Вагнер", но може да се затрудни да го направи решителен.

Един руски блогър отбеляза, че руското МО може да се затрудни да замени "Вагнер" в Африка, тъй като руските сили се нуждаят от време за обучение, преди да бъдат разположени, не са установили връзките с местното население, които "Вагнер" има, и могат да дестабилизират конфликтите, вместо да ги потушат.

Ако "Вагнер" успее да сключи договори в Африка и да разгърне персонала си преди руското МО да разгърне персонала си, тогава "Пригожин" и "Вагнер" могат да запазят поне известна способност да действат независимо в Африка, противно на усилията на МО да елиминира "Вагнер".

На 20-21 август украинските сили постигнаха значителни тактически успехи в района на град Роботине и източно от него в западната част на Запорожка област, като същевременно продължиха контраофанзивни операции на административната граница между Донецка и Запорожка област и в Източна Украйна. Геолокационни кадри, публикувани на 20 и 21 август, показват, че украинските сили са достигнали централната част на Роботине (10 км южно от Орихов) и са пробили част от руската отбрана южно от Мала Токмачка (9 км югоизточно от Орихов).

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщава, че украинските сили са постигнали успех в направлението югоизточно от Роботине и южно от Мала Токмачка и че руските сили неуспешно са контраатакували източно от Роботине.

Маляр и руски източници заявиха, че боевете в Роботине продължават.

Свързан с Кремъл военен блогър твърди, че украинските сили са завзели някои позиции в част от руските предни отбранителни линии след засилване на атаките по линията Роботине-Вербове (21 км югоизточно от Орихов).

Някои руски източници съобщиха, че руските сили са се оттеглили от някои позиции край Вербове като част от еластичната си отбрана, вероятно в отговор на украинското настъпление южно от Мала Токмачка.

ISW вече оцени, че украинските атаки в Роботине са тактически важни, тъй като украинското настъпление в района може да позволи на украинските сили да започнат да действат покрай най-гъстите руски минни полета.

Украинският напредък през полетата в този район вероятно потвърждава тази оценка. Постоянните украински настъпления в района на Роботине вероятно имат за цел и да влошат състоянието на руските сили, които са положили значителни усилия, ресурси и личен състав, за да задържат позиции около Роботине.

Съобщава се, че през изминалата седмица украинските сили са напреднали и по направленията Бахмут и Кременна и продължават контраофанзивни операции южно и югоизточно от Велика Новосилка в западната Донецка и източната Запорожка област.

Маляр заяви, че през изминалата седмица украинските сили са си върнали три квадратни километра около Бахмут и общо 43 квадратни километра, откакто силите на група "Вагнер" превзеха Бахмут през май 2023 г.

Ръководителят на украинската Северодонецка градска администрация Андрей Власенко съобщи, че украинските сили са постигнали някои неуточнени успехи южно от Кременна, докато са провеждали активна мобилна отбрана в района.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания