Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Август, 2023 16:19 25 321 86

ISW: Руската армия конфискува личните автомобили на своите войници

  • русия-
  • украйна-
  • войници-
  • автомобили

Блогърът твърди, че руските военнослужещи трябва да регистрират частните си превозни средства в руското Министерство на отбраната, след което автомобилите им изчезват или се прехвърлят на друго място

ISW: Руската армия конфискува личните автомобили на своите войници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските военни блогъри продължават да посочват, че руските сили не разполагат с достатъчно оборудване и страдат от нисък морал по цялата фронтова линия.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Още новини от Украйна

Един руски военен блогър твърди, че руските сили - особено 20-та армия (Западен военен окръг) и 2-ра армия (Централен военен окръг), които действат в Източна Украйна - не разполагат с леки транспортни средства, което им пречи да използват оборудването и да действат ефективно и намалява моралния им дух.

Блогърът твърди, че руските военнослужещи трябва да регистрират частните си превозни средства в руското Министерство на отбраната (МО), след което автомобилите им изчезват или се прехвърлят на друго място.

Военният блогър твърди, че руските командири редовно наказват военнослужещите, които държат автомобилите си, за дребни административни нарушения и че руският личен състав има чувството, че е "във война" със своите командири.

На 21 август руски военен блогър твърди, че руските власти не са предоставили на руските сили, действащи в направление Херсон, лодки и са пренебрегнали постоянните призиви на военен блогър от 2 юли насам.

Командирът на батальон "Восток" Александър Ходаковски заяви, че руските сили продължават да се сблъскват с проблеми при провеждането на контраатаки, след като руските сили започнаха да изпитват недостиг на артилерийски системи, и заяви, че руските сили са започнали да получават "остарели" буксируеми оръдия-гаубици Д-20.

Ходаковски твърди, че "остарелите" гаубици D-20 не са подходящи за контрабатарейна борба, вероятно имайки предвид износването на цевите от постоянната употреба, което с времето прави артилерията по-малко точна.

Множество военни блогъри твърдят, че руските сили не разполагат с адекватни възможности за контрабатарейно нападение, особено след уволнението на командира на 58-а армия генерал-майор Иван Попов в началото на юли.

Друг руски военен блогър обаче твърди, че руските сили подобряват тактиката на артилерията и че артилерийските подразделения са станали много по-точни, отколкото преди една година.

Военният блогър може би предполага, че мобилизираният персонал, който не е имал предишен военен опит, се е научил да нанася точни удари по цели. Продължаващите оплаквания от руския личен състав предполагат, че руското МО не желае или не може да се справи с постоянния недостиг на оборудване и проблемите с ниския морал.

Възможно е обаче руските сили да подобряват тактиката и да се учат от предишни грешки, докато войната продължава. Продължителността на конфликта, която отчасти е резултат от забавянето на предоставянето на западна помощ на Украйна, дава на руските сили време да се подобрят и да се поучат от грешките си.

Министерството на отбраната на Русия създава нови военни формирования, които вероятно ще позволят на по-ефективните бойни единици, които в момента се отбраняват в Херсонска област, да се пренасочат към по-критични сектори на фронта. Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи на 21 август, че руските военни най-вероятно формират новата 18-а армия от други части, които в момента действат в Херсонска област, включително 22-ри армейски корпус.

МО на Обединеното кралство съобщи, че новата армия ще се състои предимно от мобилизиран личен състав и ще се съсредоточи върху отбранителни операции в Южна Украйна.

На 5 юни руските власти в Далнегорск, Приморски край, заявиха, че новосъздадената 25-а армия (Южен военен окръг), за която МО на Русия набира доброволци от руския Далечен изток от средата на май, ще се разположи в Запорожка и Херсонска област през декември 2023 г.

Преди това руското МО сформира 3-ти армейски корпус (Западен военен окръг) през лятото на 2022 г. от предимно доброволчески батальони, които след това бяха до голяма степен унищожени в Харковска област и Бахмут.

Формирането и докладваното бъдещо разполагане на новите 18-и и 25-и армии в Южна Украйна вероятно имат за цел да позволят на по-ефективни постоянни формирования като 49-а армия(Южен военен окръг), действащ понастоящем в Херсонска област, да се пренасочат към по-критични сектори на фронта.

Руски вътрешни източници посочват, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов може би са спечелили решително благоволението на руския президент Владимир Путин след бунта на групата "Вагнер" на 24 юни. Руски вътрешен източник твърди, че Путин е отложил среща с Алексей Дюмин, бивш телохранител на Путин и настоящ губернатор на Тулска област, и е принудил Дюмин да ескортира публично Шойгу на неотдавнашния форум "Армия-2023" в Москва.

Вътрешният източник твърди, че Кремъл иска да представи Шойгу и Дюмин като хора с положителни отношения и да проучи обществените реакции.

Кремъл обаче вероятно е целял публично да подчини Дюмин на Шойгу. Известно е, че Дюмин и Шойгу са имали напрегнати отношения, а руските военни блогъри наскоро представиха Дюмин като заместник на Шойгу веднага след бунта на Групата "Вагнер" на 24 юни.

Източник, свързан с Вагнер, твърди, че руският генерален щаб вече има "картбланш" и е прочистил всички протежета на армейски генерал Сергей Суровикин, бивш заместник-командир на театъра на военните действия и свързан с "Вагнер", за когото се съобщава, че е бил отстранен и поставен под домашен арест.

Източникът също така твърди, че неуточнени аспекти на сделката между Путин и "Вагнер" са се провалили по неизвестни причини, което би могло да свидетелства за засилено благоволение на Путин към Шойгу и Герасимов, ако това е вярно. Путин също така наскоро публично се срещна с Герасимов в Ростов на Дон за първи път след бунта на "Вагнер", което допълнително показва, че Путин напълно се е присъединил към Шойгу и Герасимов въпреки военния им провал и неспособността им да спрат бунта.

Финансистът на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин може би се опитва да възстанови дейността на "Вагнер" в Африка, а някои руски източници представят тези усилия като необходими за оцеляването на частната армия.

Свързан с "Вагнер" източник твърди, че представители на "Вагнер" и вероятно самият Пригожин са пристигнали в Мали на 19 август, вероятно за да обсъдят ситуацията със сигурността в региона или сътрудничеството с Нигер.

Друг известен източник, свързан с "Вагнер", публикува на 21 август кадри с Пригожин, в които той твърди, че е в Африка, и заявява, че "Вагнер" увеличава присъствието си в Африка.

Руският вътрешен източник твърди, че Пригожин е започнал медийна кампания, за да представи нигерийците като молещи за намесата на "Вагнер", за да помогнат на "Вагнер" да сключи договор с Нигер и по този начин да спаси "Вагнер".

Източникът твърди, че "Вагнер" се бори със значителни кадрови и финансови проблеми, породени от съкращаването на финансирането след бунта от 24 юни и неотдавнашното заявено (но непотвърдено) изтегляне от Беларус.

"Вагнер" вероятно разполага с хиляди служители, които да посвети на операции в Африка, ако успее да си осигури договор и да изпрати персонал от Русия и Беларус - действия, които Пригожин може да разглежда като последна възможност за запазване на независимостта на "Вагнер" от руското МО.

Някои руски източници вероятно провеждат информационна операция, за да преувеличат степента, в която Вагнер се бори за оцеляване, вероятно в подкрепа на усилията на руското МО да унищожи репутацията на Пригожин и на цялата група "Вагнер".

Руски вътрешни източници все по-често представят Шойгу и Герасимов като имащи пълната подкрепа на Путин и отстраняващи неподчиняващи се командири, докато представят "Вагнер" като частна военна компания, която все повече се бори за оцеляване.

ISW наблюдава индикатори, че Групата "Вагнер" се бори да запази съгласуваността си, включително неотдавнашни съобщения за конфликти в рамките на високопоставените представители на "Вагнер".

Възможно е обаче тези руски източници да преувеличават степента, в която "Вагнер" се бори, особено ако съобщенията за пътуването на Пригожин до Африка са точни и докладваните от него усилия да осигури договори за "Вагнер" са успешни.

Шойгу вероятно се стреми да нанесе последен удар на "Вагнер", но може да се затрудни да го направи решителен.

Един руски блогър отбеляза, че руското МО може да се затрудни да замени "Вагнер" в Африка, тъй като руските сили се нуждаят от време за обучение, преди да бъдат разположени, не са установили връзките с местното население, които "Вагнер" има, и могат да дестабилизират конфликтите, вместо да ги потушат.

Ако "Вагнер" успее да сключи договори в Африка и да разгърне персонала си преди руското МО да разгърне персонала си, тогава "Пригожин" и "Вагнер" могат да запазят поне известна способност да действат независимо в Африка, противно на усилията на МО да елиминира "Вагнер".

На 20-21 август украинските сили постигнаха значителни тактически успехи в района на град Роботине и източно от него в западната част на Запорожка област, като същевременно продължиха контраофанзивни операции на административната граница между Донецка и Запорожка област и в Източна Украйна. Геолокационни кадри, публикувани на 20 и 21 август, показват, че украинските сили са достигнали централната част на Роботине (10 км южно от Орихов) и са пробили част от руската отбрана южно от Мала Токмачка (9 км югоизточно от Орихов).

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщава, че украинските сили са постигнали успех в направлението югоизточно от Роботине и южно от Мала Токмачка и че руските сили неуспешно са контраатакували източно от Роботине.

Маляр и руски източници заявиха, че боевете в Роботине продължават.

Свързан с Кремъл военен блогър твърди, че украинските сили са завзели някои позиции в част от руските предни отбранителни линии след засилване на атаките по линията Роботине-Вербове (21 км югоизточно от Орихов).

Някои руски източници съобщиха, че руските сили са се оттеглили от някои позиции край Вербове като част от еластичната си отбрана, вероятно в отговор на украинското настъпление южно от Мала Токмачка.

ISW вече оцени, че украинските атаки в Роботине са тактически важни, тъй като украинското настъпление в района може да позволи на украинските сили да започнат да действат покрай най-гъстите руски минни полета.

Украинският напредък през полетата в този район вероятно потвърждава тази оценка. Постоянните украински настъпления в района на Роботине вероятно имат за цел и да влошат състоянието на руските сили, които са положили значителни усилия, ресурси и личен състав, за да задържат позиции около Роботине.

Съобщава се, че през изминалата седмица украинските сили са напреднали и по направленията Бахмут и Кременна и продължават контраофанзивни операции южно и югоизточно от Велика Новосилка в западната Донецка и източната Запорожка област.

Маляр заяви, че през изминалата седмица украинските сили са си върнали три квадратни километра около Бахмут и общо 43 квадратни километра, откакто силите на група "Вагнер" превзеха Бахмут през май 2023 г.

Ръководителят на украинската Северодонецка градска администрация Андрей Власенко съобщи, че украинските сили са постигнали някои неуточнени успехи южно от Кременна, докато са провеждали активна мобилна отбрана в района.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    83 26 Отговор
    На чуждестранни и украински журналисти беше тайно забранено да посещават фронтовата линия. Това съобщава украинското издание "Страна.ua" с позоваване на източник в украинските правоохранителни органи.

    По-рано швейцарското издание Temps написа , че Киев почти напълно забрани на чуждестранни журналисти да бъдат в зоната на бойните действия, вероятно поради високия брой жертви сред личния състав и липсата на обидни резултати.

    Коментиран от #14, #39

  • 2 Реалист

    75 45 Отговор
    Американската армия конфискува имотите на убитите окраински фашисти на фронта!

    Коментиран от #81

  • 3 Пич

    71 20 Отговор
    Тези в ISW , само с основно образование ли ги вземат ???!!!
  • 4 Българин

    63 44 Отговор
    И в САЩ е така, конфискуват цялото имуществото на военните също им взимат парите от банковите сметки. Като се върнат от мислия солджерите US разбират, че са останали на улицата.

    Коментиран от #47, #69

  • 5 Безгранична

    29 9 Отговор
    свобода , няма що !
  • 6 Украйна 🇺🇦

    62 30 Отговор
    Във ВСУ разписва декларации, че даряват органите си на САЩ в случай на смърт.
  • 7 Руската армия като дойде

    50 60 Отговор
    у нас, не дай Боже, ще конфискува първо западните коли, западните телевизори, печки, перални и т.н. Може е някое друго биде и тоалетни чинии да цапцаросат. Предлагам русофилите доброволно да им дадат своите!

    Коментиран от #13, #37, #57

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тодор Живков

    39 16 Отговор
    За Родину за Питину и къщата ще прехвърля щом трябва!
  • 10 ПП ДБ

    52 16 Отговор
    Ние дупета дадохме.
  • 11 Да Ви кажа...!

    55 21 Отговор
    И аз постигнах...,,неуточнени успехи" с комшийката...!
    Исках си...ама не ми даде ...!
    ,,..украинските сили са постигнали някои неуточнени успехи южно от Кременна.."
  • 12 Хумористичните медии

    48 13 Отговор
    Със смешните пропаганди 🤣🤣🤣

    Коментиран от #75

  • 13 Ами а се напъни още малко де...!

    33 12 Отговор

    До коментар #7 от "Руската армия като дойде":

    Та белким ,,родиш" нещо...по-така...!
    За сега- слабо...слабо...!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ,,Комиците"-ряпа дадат!

    45 15 Отговор
    Тоя пасквил,яко ме разсмя и развесели...🤣😂😝😆👍👏...!

    Коментиран от #20

  • 17 Ксаниба

    45 28 Отговор
    бандеровците конфискуваха не само личните автмобили на всички, включая и невойници, но и апартаменти, вили, училища, детски градини, църквите , монастирите, заводите и фабриките на жителите на оркраина!!! А къде бяхте тогава ISW?????

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 20 Отговор
    Те живото си дават са султанчето с ботокса, та какво остава за ръждавите лади‼️
  • 20 Поправка

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от ",,Комиците"-ряпа дадат!":

    ,,дадат" ,да се чете-
    ,,да ядат"
    Уточнявам,че тук има едни ,,запетайкаджии"...,само това чакат...😉!
  • 21 Сутринта една копейка беше рано

    19 12 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    По кофите.Дадох му 50 стотинки.10 рубли.

    Коментиран от #28

  • 22 Реалист

    19 19 Отговор
    То остана ли нещо от втарая, Залужни я чувализира от лани!?
  • 23 Да де,именно...!

    21 18 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Той и затова яко млати Укрите на фронта...
  • 24 Защо бе другари

    19 21 Отговор
    Нещо по южното направление бавно но сигурно ги режат великите руски линии

    Коментиран от #70

  • 25 Да обобщим

    8 4 Отговор
    Ненормалници.
  • 26 Мама Бошка

    19 6 Отговор
    Бошке какви измишлотини бабежки непоръбени и 20 котки в кухнята
  • 27 Нормално.

    13 12 Отговор
    Пият и крадат.
  • 28 Делю Хайдутин

    15 6 Отговор

    До коментар #21 от "Сутринта една копейка беше рано":

    Аз бях, много съм благодарен, от посьолството не са плащали от бая време вече, само лъжат и обещават!
  • 29 Пешо

    35 21 Отговор

    До коментар #17 от "Ксаниба":

    Цяла укрия е прехвърлена на Бляк Рок и фактически никой няма нищо в укрия.Всичко е на янките. Зелко ги уреди , като куче у каруца.

    Коментиран от #33

  • 30 Ксаниба

    23 26 Отговор
    Няма по продажно, подло и пропаднало от ватника и бегераба му прегладнел.

    Коментиран от #46

  • 31 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    29 19 Отговор
    Зеленски бавно и методично унищожава блатная.
  • 32 Стари доказани приятели

    18 24 Отговор
    Ушанките тепърва ще разберат какво е модерна артилерия

    Всеки ден губят по 20 30 "пушки" ще подкарат скоро американския лендлииз ми се струва
  • 33 Ксаниба

    23 24 Отговор

    До коментар #29 от "Пешо":

    Замина могучая при крайцера, прав си.

    Коментиран от #44

  • 34 Питащ

    22 14 Отговор
    ISW да остави колите, а да каже колко деца изядоха вече руснаците?
  • 35 Гост

    32 7 Отговор
    Дали наглите съшити с бели конци лъжи стват истина, ако ги поставиш в устана на "руски военни блогъри"... и Маляр,!? Гьобелс ще им завиди....защото е ясно, райха загубиха, поради недостатъчно блогъри!
  • 36 А ПО ЛЕКО

    16 7 Отговор
    Само просто тий преписвате..............или си ги съчинявате.!

    Коментиран от #53

  • 37 Абе

    29 21 Отговор

    До коментар #7 от "Руската армия като дойде":

    Ти ела в Русия ще те снабдя със перални, печки, миални машини, бидиета, тоалетни чинии. Или просто казано някой яко ви промива мозъците.
  • 38 А сега прочете си

    23 8 Отговор
    какво сте преписали. Но се дръжте за нещо за да паднете от смях. И не пийте нищо за да не се задавите. Аз направих тази грешка и не можах да дочета този бисер на отчаянието и падението!
  • 39 Куц

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Няма нищо тайно. Това е официална заповед на Главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна.
  • 40 Нигерци и нигерийци

    18 1 Отговор
    Авторът да внимява в превода. Това са два различни народа. Първият е на Нигер, а вторият на Нигерия.
  • 41 Червендалест клепоух путинофил

    14 10 Отговор
    Така е в Широка Страна Моя Родная
  • 42 БРИКС!

    7 9 Отговор
    Стана студио Х!
    Пълен комикс!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ДжанамХанам

    13 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ксаниба":

    алоу, фалшака, изми ли чиниите???
  • 45 Само неразбрах

    18 4 Отговор
    Кой са тия блогъри едно име не прочетох
    Това автоматично ме навежда на мисълта че е фейк едно име кажете да видим така ли е казал
  • 46 Арестович

    13 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ксаниба":

    скъсаха ли ти зеления потник
  • 47 Аман

    17 8 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Еее, това мисля, че Костя го е подсказал. За малко да повярвам, но... О почакай, имам познат, който се уволни след 8 години служба в армията на САЩ. Познай, не само, че не му бяха конфискували имотите, банковите му сметки бяха наред, но получи чек за 6 цифрена сума за вярна служба при уволнението.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Истинолюб

    8 4 Отговор
    Един руски военен блогър твърди, че ...."

    Джелезо !!!
    Стара неувяхваща класиха -- винаги кърти мифки всякаякви !!!

    Всякакви хора разправят всякакви работи. Едно е да разпраявяш, друго е да слушаш, трето и четвърто е да умееш да правиш обобщения и изводи.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 а фактчекъри

    3 0 Отговор
    да рекат нящу за този може би, предполага се, май че.... чувай гергино, май те канят на сватба!
  • 52 Гост

    13 1 Отговор
    Аз пък сега за друго се замислих. Кой аджеба изтипоса наведнъж цялата папка с опорките? Тук има матриал цяла седмица да излизат "водещи" новини. Кой ги пусна наведнъж?
  • 53 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "А ПО ЛЕКО":

    Преписват та ушите им пукат.
  • 54 Истинолюб

    16 1 Отговор
    "остарелите" гаубици D-20 не са подходящи за контрабатарейна борба, вероятно имайки предвид износването на цевите от постоянната употреба, което с времето прави артилерията по-малко точна."

    На сичкото гаубица цевите се износват.
    Буксируемата гаубица иска повече време за събиране и смяна позицията след стрелба, и вероятността да те ударят при контрабатарейната борба се увеличава. Освен това, събирането и развръщането на такава гаубица не е леко и ако трябва да се прави многократно, лчиния състав каталясва, особено в тия жеги.
  • 55 Истинолюб

    13 1 Отговор
    "Възможно е обаче руските сили да подобряват тактиката и да се учат от предишни грешки, докато войната продължава

    Не е "възможно", а е закономерност -- явлението съществува при всяка война -- в началото не знаят и не могат ( особено ако не са се упражнявали или са спокойни под ядрения чадър или "мисли" от рода нан "НАТО ши на пази".). После се научават, ако успеят да доведат войната до продължение (ако държавата е малка до продължение няма да се стигне -- затова МАЛКИТЕ трябва да се упряжняват яко, от мирно време, а не да учат английски език, като път към кариера.)
    Накрая от двете самообучили се войски, тази с по-малко сили и средства сдава багажа, а другата печели..
    По настоящем има една особеност -- ядреното оръжие. Да се молим, до печалба да не се стигне с употреба на ядрено оръжие
  • 56 Много ясно

    11 10 Отговор
    Ами че за какво са им коли на руските ватенки, след като в Украйна ще ги правят на тор.....
    Пък и нали после дават лада....
  • 57 Левски

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "Руската армия като дойде":

    Ми ще се наложи за трети път да идва май?След второто идване станахме 6-8 в света...
  • 58 Опа

    9 2 Отговор
    Руската артилерия по не точна понеже се захабила цевта,🙂 от тази неточност, Германците направиха голям бизнес над 70000 Хил. инвалиди!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 На Ушанките

    12 14 Отговор
    Които им конфискуват колите ,ще ги компенсират със велосипеди .
    Велика е Раша ,велика .
  • 61 Иван

    14 7 Отговор
    Руска армия да конфискува личните автомобили на всички русофили.
  • 62 Болярин

    9 8 Отговор
    Така е, защото още при раждането Господ им е конфискувано голяма част от сивото вещество !
  • 63 Българин

    11 13 Отговор
    Тъпи руснаци ха ха ха
  • 64 Бунтата

    13 7 Отговор
    Тоя руски военен блогър ми прилича на британските тайни служби!!!
    Пак се изказват неподготвени!!!
    Замълчете,че ставате смешни!!!
  • 65 Дарвин

    13 5 Отговор
    Четейки тези изключителни простотии,човек разбира,че британците са много,мнооого т.пи същества.Също толкоз т.пи са тези,които им ръкопляскат.

    Коментиран от #82

  • 66 ХА ХА ХА

    9 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ......РУСИТЕ ВИДЯХА ОТ НАС , ЧЕ НАШИТЕ УПРАВНИЦИ КОНФИСКУВАТ АВТОМОБИЛИ ! ЗАПАДА СКОРО И ТОЙ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ГИ ПРИБИРА .......ВСЕКИ ГЛЕДА ДРУГИЯ КАКВО ПРАВИ И СЕ НА НАПЪВА ДА ГО ЗАДМИНЕ !
  • 67 Бай той Толстой

    9 6 Отговор
    Ааа,какви са тия буламачи бе.Като стигнат руснаците до Париж,ще говорим пак.
  • 68 Абе

    13 7 Отговор
    Що пишете, като не разбирате. Във всяка една държава в случай на война всички превозни средства подлежат на военна мобилизация. Това е истината. Всичко друго да локуми и пропаганда.

    Коментиран от #80, #84

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Знайко

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Защо бе другари":

    само смени у-то на другари с о и ще си много по-близо до истината! Затова!
  • 71 Симо

    8 6 Отговор
    Глупости на търкалета. В Русия съществува т.н. "Народен фронт" . Хора от цялата страна закупуват превозни средства, нощни прицели, дронове и екипировка. Става въпрос за доброволческите и казашки подразделения. РА си има всички.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Нещо нищо не разбрах

    4 3 Отговор
    руснаците ходят до Украйна с коли ли там се бият а вечерта се прибират с колите обратно ли и за това са им ги конфискували пък нямали лек превоз да дърпат гаубиците е с коли ли ще ги дърпат абе нищо не разбрах от статията.
  • 77 Уникални "Факти"

    4 5 Отговор
    Това е най-бруталната лъжа, която съм прочел в последните няколко месеца! Нещо от типа на измислиците за Буча.
  • 78 Чеченец

    4 5 Отговор
    Не се занимавайте и лъжете за руската армия Ами виж вашата.Нали щяхте да маршируват на Червения площад.Сигорно ще стане но като пленници.
  • 79 Иван

    4 2 Отговор
    Явно руското командване смята всичките си войници за "пътници". За какво са им автомобили ?
  • 80 Небе

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "Абе":

    Когато става въпрос за война, сигурно си прав. Ама в Русия войни няма. Там има само "военни операции"
  • 81 Мара

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    И децата им за различни цели.Някой за резервни части други заДжендърските им нагони.
  • 82 Тъпан

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Дарвин":

    Колко да са тъпи след като всяка измама е тяхно творение.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Спас

    0 1 Отговор
    Кой ви пише тези статии? Ученици ли?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания