Отидете към основна версия

1 857 14

Извън контрол! ЕС изпраща допълнителна помощ на Гърция за справяне с горските пожари

  • гърция-
  • европейски съюз-
  • горски пожар-
  • кириакос мицотакис

Летателните средства идват от Хърватия, Чехия, Германия и Швеция и паралелно с това над 100 пожарникари и 20 превозни средства от Румъния и Чехия помагат в гасенето на нестихващите пожари в страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз мобилизира допълнително европейска помощ към Гърция за справяне с продължаващите опустошителни горски пожари в страната, съобщи представителят на Европейската комисия Балаж Уйвари, цитиран от гръцката агенция АНА-МПА, информира БТА.

ЕС изпраща седем самолета и един хеликоптер основно за северозападната част на страната, съобщи Уйвари и отбеляза, че „мобилизираме почти 1/3 от самолетите, които имаме във флота на RescEU“.

Летателните средства идват от Хърватия, Чехия, Германия и Швеция и паралелно с това над 100 пожарникари и 20 превозни средства от Румъния и Чехия помагат в гасенето на нестихващите пожари в страната. Също така е задействана и програмата на ЕС за сателитно картографиране „Коперник“.

„ЕС остава на разположение на гръцките власти, ако има нужда от допълнителна помощ“, подчерта представителят на ЕК.

Уйвари допълни, че Гърция е задействала механизма за гражданска защита преди два дни.

Изображение от европейския сателит METEOSAT-11 показва силата и мащаба на горските пожари в Гърция, като от снимката се вижда плътен дим, покриващ небето в няколко области в страната, предаде гръцката телевизия „Скай“. Димът от пожарите в района на Еврос достигна 950 км на югозапад, покривайки площ от около 110 000 кв.м.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: