Last news in Fakti

4 Септември, 2023 18:49 1 070 4

Кой ще е преговарящ и какво ще е правителството са сред важните въпроси пред евроинтеграцията на Черна гора

  • черна гора-
  • подгорица-
  • европейска комисия-
  • европейски съюз-
  • балкани

В последния годишен доклад от 2022 г. за напредъка на Черна гора бе приветстван цялостният напредък на страната, но останаха препоръките да предприеме важни и спешни реформи

Кой ще е преговарящ и какво ще е правителството са сред важните въпроси пред евроинтеграцията на Черна гора - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-директорът на Европейската служба по външните работи Марко Маковец заяви, че промяната на изборното законодателство, борбата срещу корупцията и организираната престъпност и някои фундаментални реформи биха могли да ускорят процеса за приемането на Черна гора в ЕС. Той е цитиран от повечето местни медии.

Черна гора все още е лидер в процеса на интеграция в ЕС и има най-добрите позиции да е първата страна от региона, завършила преговорите за присъединяване, коментира експертът. Според него важна предпоставка за членството на Черна гора в ЕС до 2030 г. е бързото сформиране на проевропейско правителство, което да работи за укрепване на преговорния и административния капацитет на страната, за да може да бъде фокусирана цялата енергия върху преговорите. Маковец отбеляза, че всичко зависи от това кой ще участва в правителството, кой ще поеме ключовите постове, особено тези, свързани с евроинтеграцията, кой ще е главен преговарящ и други.

Координаторът на Министерството на европейските въпроси Ана Новакович-Джурович изрази надежда, че предстоящият годишен доклад на Европейската комисия за Черна гора ще признае резултатите, постигнати през предходния период, особено в борбата с корупцията и организираната престъпност. Тя заяви, че външната политика на настоящото правителство е 100% съобразена с общата външна политика и политика за сигурност на ЕС. Тя допълни, че преговорната структура на Черна гора е променена, за да отговаря на изискванията на новата методология, и функционира.

Новакович-Джурович акцентира, че Черна гора има най-добрите икономически и инфлационни параметри в региона. Съдебните назначения остават ключово предизвикателство пред изпълнението на критериите за затваряне по глави 23 и 24. Ана Новакович-Джурович коментира, че ЕС трябва да излезе напред с ясна визия за сроковете, в които ще бъде готова за разширяването. Отговорът на този въпрос ще се види в бюджета на ЕС за 2027 г., а дотогава всички политически субекти трябва направят реформите, изисквани от ЕС.

Бившият министър по европейските въпроси Йована Марович споделя различен възглед: ЕС няма ясна визия за Западните Балкани в контекста на разширяването, а сегашният подход не мотивира страните кандидатки да засилят реформите. Марович припомни, че Черна гора трябва да изпълни няколко ясни критерия, за да увеличи шансовете си за членство. Докато страната е далеч от изпълнението им, тя не може да обвинява никого освен себе си за отношението на ЕС към нея, отбелязва Марович. Тя подчерта необходимостта от стабилно, проевропейско правителство, подкрепено от най-малко 49 депутати, решено да деполитизира съдебната система, да спре партийните назначения и да укрепи независимостта на всички институции, за да осъществи необходимите реформи, свързани с ЕС, за период от четири години. Според бившия преговарящ на Черна гора такова правителство не се очертава.

„Разширяването на ЕС е процес, основан на заслуги, което означава, че страните кандидатки ще се присъединят към ЕС, когато са готови за това“, заяви в края говорителят на Европейската комисия Дана Спинант. Помолена да коментира изказването на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че както ЕС, така и страните кандидатки следва да са готови за разширяването на ЕС до 2030 г., тя акцентира, че Комисията не е фокусирана върху дата, а върху тясно сътрудничество със страните кандидатки. Спинант изтъкна още, че ЕК има достатъчен опит в превръщането на процеса по разширяване в приоритет и предоставяне на допълнителни импулси, особено на Западните Балкани.

В последния годишен доклад от 2022 г. за напредъка на Черна гора бе приветстван цялостният напредък на страната, но останаха препоръките да предприеме важни и спешни реформи за функционирането на основните съдебни органи и на доверието в тях, както и да увеличи усилията си в критични области като свободата на медиите и борбата с корупцията и организираната престъпност.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 борбата срещу корупцията

    3 0 Отговор
    е борба за корупция между "демократично " избраните моше ни ци.
    Съ бу де те се!
  • 2 нено

    3 0 Отговор
    Където се покаже баба акушерката, очаквайте размирици, подаръци милиарди от европейските държави за фашистка украина или за подпомагане на продажниците " на посолството" и други подобни срещу Русия!
  • 3 ГНУСОТИТА НА ПОКАЗ

    2 0 Отговор
    ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ТЕЯ ЛИЦЕМЕРИ. ХАЙДЕ ИЗХВЪРЛЕРЕ СИ ЕВРОПЕЧТНИЦАТА ТА ВАИДИМ ЩЕ ИМА ЛИ КОЙ ДА ПРИСЪЕДИНЯВАТЕ КЪМ ТОЯ СРАМЕН КРАДЛИВ СЪЮЗ.!!!!!!!!!! ТАЗИ СГАН КРАВАРСКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗОЛИРАНА ,ЛИКВИДИРАНА ОТ НОРМАЛНЯ СВЯТ. ЗАВЛАДЯВАТ СВЕАТА, ОБИРАТ РЕСУРСИТЕ ,СПЕИАЛИСИТЕ НА ДЪЖАВИТЕ , ПОДКУПВАЙКИ ГИ С ФАЛШИВИТЕ ЕВРОДОЛАРОВИ ХАРТИЙКИ.
    ИДВА ОСЪЗНАВАНЕТО,БАВНО НО СИГУРНО.
  • 4 любител

    1 0 Отговор
    ами най напред фондерлайнянката да си понесе отговорноста за далаверата с ваксините да опандизят боко тиквата крадеца да спрът белото на комика и тогава да говорим за корупция. хахаха.