Отидете към основна версия

2 196 32

Твърдо не! Алжир отхвърли искане на Франция да използва въздушното му пространство за военна операция в Нигер

  • франция-
  • нигер-
  • алжир-
  • сахел-
  • мохамед базум-
  • вагнер

Не е ясно каква точно е военната операция, за която се говори в алжирското съобщение, но Париж не е казвал, че възнамерява да се намеси със сила, за да свали от власт превратаджиите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Алжир е отхвърлил искане от страна на Франция да отвори въздушното си пространство за френски военни самолети, които да участват в операция в Нигер, предаде Ройтерс, като се позова на алжирското държавно радио, цитирана от БТА.

Алжир е против всякакви военни операции в съседен Нигер и подкрепя дипломатическите усилия за възстановяване на конституционния ред в страната, се посочва в съобщението.

Франция е разположила около 1500 свои военни в Нигер. Не е ясно каква точно е военната операция, за която се говори в алжирското съобщение, но Франция не е казвала, че възнамерява да се намеси със сила, за да свали от власт превратаджиите.

Миналата седмица основният регионален блок в Западна Африка ЕКОВАС заяви, че е било постигнато споразумение за неназована дата, на която да започне евентуална военна намеса, в случай че дипломатическите усилия за разрешаване на кризата се провалят. Това представлява ескалация, която е възможно допълнително да дестабилизира раздирания от конфликти регион, посочва Ройтерс.

По-рано този месец алжирският президент Абделмаджид Тебун заяви, че една "военна намеса би могла да подпали цял Сахел и Алжир няма да използва сила срещу съседите си".

Северноафриканската страна се опасява от последствия като например приток на мигранти, посочи пред Ройтерс източник от правителството на Алжир. "Ние сме против преврата, но сме против военна намеса, която би могла да влоши обстановката в Нигер и в Сахел", заяви източникът, пожелал да запази анонимност.

Френските власти засега не са отговорили на молба за коментар.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.

Свързани новини