Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Август, 2023 20:39 2 382 15

От фронта в Украйна към класните стаи! "Вагнер" станаха учители в Беларус

  • вагнер-
  • беларус-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • владимир путин

Руската частна военна група "Вагнер" е регистрирана като "образователна организация" в района на Асиповичи в източната беларуска област Могилев

От фронта в Украйна към класните стаи! "Вагнер" станаха учители в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската частна военна група "Вагнер" е регистрирана като "образователна организация" в района на Асиповичи в източната беларуска област Могилев, съобщи радио "Свободна Европа".

Според уебсайта на Единния държавен регистър на фирмите и индивидуалните предприемачи на Беларус, "Вагнер" е официално регистриран на 4 август като дружество с ограничена отговорност, занимаващо се с "образователни дейности", със седалище в Цел. Смята се, че селото е мястото, където войските на Евгений Пригожин са се установили след прекратения метеж на Вагнер в Русия на 23-24 юни.

Още новини от Украйна

Миналия месец властите в района на Могильо регистрираха компанията Concord Management and Consulting, чиято дейност е свързана с управление на недвижими имоти и която е собственост на компания със същото име като друга, собственост на Пригожин, основател и лидер на "Вагнер".

Две седмици по-рано Радио "Свободна Европа" получи изображения от услугата Planet Labs, показващи активно изграждане на укрепления близо до палатковия лагер на"Вагнер" в Цел.

Предишни изображения от Planet Labs показаха нарастващ брой оборудване, камиони и други видове превозни средства, пристигащи в Цел. Миналия месец Пригожин се показа във видео заснето в Беларус, в което приветства своите бойци и казва, че те ще помогнат армията на страната да се превърне във втората най-добра армия в света.

Александър Лукашенко, участва в преговорите за прекратяване на бунта, като се съгласи с Пригожин и Путин да приеме войските на "Вагнер" в Беларус.

Оттогава Пригожин е забелязан в Русия и се подозира, че се движи между двете страни.

Дни след изявлението на Лукашенко в Цел започна да се появява палатков лагер.

Войските на Вагнер изиграха ключова роля в инвазията на Русия в Украйна, като помогнаха за превземането на основните части на град Бахмут след близо 10 месеца интензивни битки. Пригожин каза, че е загубил 20 000 души по време на операцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    15 1 Отговор
    Пък в украинските училища знаем какво приказват - БТВ репортерите буквално показаха как учителите настройват децата в омраза срещу Русия, не по-различно от така както ги настройват в Ирак или Северна Корея срещу САЩ. Само дето там "независимите медии" го представят като "лошо", пък тука БТВ в Украйна същото нещо го представя като хубаво.
  • 2 Русофил

    5 8 Отговор
    Тези учители в гимназията ще учат ученичките на ... родопродължение.
  • 3 Путин

    12 0 Отговор
    За да сте независими изучавайте в училище Калашников.

    Коментиран от #8

  • 4 Курд Околянов

    14 1 Отговор
    Вагнер си направи военен парад на победата из Русия и събра овациите на руснаците. След това се настани в Беларус, да е близо до Киев и до полученото наскоро в Беларус ядрено оръжие. А любовта между Путин и Прогожин никога не е стихвала.
  • 5 освен Вагнер и тия не лъжат

    9 0 Отговор
    16.08.2023 - 20:11ч
    Боеве при Клещеевка: 4-та бригада унищожава врага на южния фланг на Артемовск (ВИДЕО) | Руска пролет

    Артилерията на Южната група войски в Артьомовско направление унищожава бойците от въоръжените сили на Украйна.

    Разгромът на позицията на въоръжените сили на Украйна, по време на който бяха унищожени 15 бойци, беше заснет с помощта на БЛА

    ВИДЕОТО СИ ЗАСЛУЖАВА !

    Коментиран от #6

  • 6 Русофил

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "освен Вагнер и тия не лъжат":

    Вагнер се преименували на Ваглер.

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Зеленски - здраво пахнем и просим

    11 0 Отговор
    Да, вагнеровци са от професор нагоре...и в час по музика ще образоват децата с творчеството на своя кръстник - Рихард Вагнер..."Ездата на валкириите", "Лоенгрин", "Тристан и Изолда" и т.н...
  • 8 Пха ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Путин":

    Изучил съм го много добре също и драгунов
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хихи®

    7 0 Отговор
    едно време имаше виц:
    ТАСС е упълномощена да заяви: - Мирно орящ трактор близо до китайско-съветската граница беша обстрелван.
    Мирно орящи трактор отговори на стрелбата, унищожи врага и продължи оранта. Отговорът на следващия обстрел, ще е с комбайн с вертикално излитане...."

    "Вагнер" е регистрирана като "образователна организация"
    хи хи
  • 11 оня с коня

    1 6 Отговор
    Фирми за покупко-продажба на Недвижими имоти,Училища,следват ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ДРУЖЕСТВА...засега това са Първи стъпки на Пригожин за навлизане дълбоко в Икономиката на Беларус и с тая Легитимна добре въоръжена войска просто няма как да има конкуренция.В даден момент и то НЕ СЛЕД ДЪЛГО Пригожин ще овладее и политическата власт,след което просто ще ПЕНСИОНИРА Лукашенко и ще застане на неговото място.

    Коментиран от #14

  • 12 Ваглер

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Плувам много добре. Ще преподавам плуване в гимназиите.
  • 13 Страдивари

    5 0 Отговор
    Ще преподават музика на заблудени окраинци .
  • 14 каруцарски

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    стига се прави на врачка бе льох мен .
  • 15 геноч

    0 1 Отговор
    браво на плешивия лук вкара затворници в класните стай да учат децата на морал. браво браво!!!! белорус отиде у ряката язък за хубавите им жени
Новини по държави: