Last news in Fakti

14 Август, 2023 19:33 2 493 38

Новите частни военни компании в Русия – парични потоци и плагиатство

  • русия-
  • евгений пригожин-
  • вагнер-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • сергей шойгу

Пример за това е частната военно-охранителна организация "Конвой", публикувала първото си съобщение за набиране на доброволци на 14 ноември 2022 г. - те трябва да са мъже, да са по-млади от 60 години

Новите частни военни компании в Русия – парични потоци и плагиатство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След пригожинския метеж наемниците от "Вагнер" напуснаха украинския фронт, но руската армия съвсем не е престанала да си сътрудничи и да разчита на наемници. Под руските знамена встъпват военни, полувоенни и квазиформирования, пише разследващия проект "Досие". Вместо "наемници" те се наричат "доброволци", а вместо "частни военни компании" се налага определението "бойни армейски резерви". Но в същината на "сътрудничеството" не се променя.

Пример за това е частната военно-охранителна организация "Конвой", публикувала първото си съобщение за набиране на доброволци на 14 ноември 2022 г. - те трябва да са мъже, да са по-млади от 60 години. Останалите подробности ще бъдат научени на място, обещават в обявата.

"Досие" локализира първата база на "Конвой" в Крим, близо до село Перевалное. На анексирания полуостров "Конвой" работи чрез клон с название "Център за обучение 165". Интересното е, че и названието е плагиатствано - вече несъществуващият учебен център към Министерство на отбраната на СССР, където от 1965 до 1991 г. са се обучавали чужди военни и участници в чужди националноосвободителни движения в тънкостите на разузнаването и диверсията се е казвал точно "165".

Макар и до този момент да не са отбелязани специални успехи на "Конвой" на фронта, за него се харчат много пари. Само за месец и половина на 2022 г. ЧВК е получила 437,5 милиона рубли дарения. Повече от половината - идват от компанията на Аркадий Ротенберг и ВТБ (VTB Bank).

ЧВК "Конвой", създадена миналата година в Крим с подкрепата на окупационните власти, е получила повече от 300 млн. рубли от банка ВТБ и от близкия до Путин бизнесмен Аркадий Ротенберг, сочи разследване на центъра "Досие". По данни на журналистите само за месец и половина през есента на 2022 г. "Конвой" е получил 437,5 млн. рубли. От тях 120 млн. лв. от компанията на приятеля на Путин - "Ай-Петри Санаториум", която принадлежи на Аркадий Ротенберг. Други 200 - от държавната банка, а останалите - от компании за горива, несвързани с частната военна компания, се казва в разследването. Нито една от тези компании не е коментирала прехвърлянето на парите.

Даренията от държавни и близки до тях корпорации постъпват по сметката на Санктпетербургското казашко дружество "Конвой" (СПбКО). Казашката организация "Конвой" на свой ред превежда парите по сметката на "Военно-охранителна компания "Конвой" ООД". За месец и половина през есента на 2022 г. по този начин са преведени 85 млн. рубли.

След това парите са осребрени за разходи "съвсем безхитростно": средствата от сметката на "Военноохранителна компания "Конвой" са преведени на ръководителя на ЧВК Константин Пикалов като "заеми на учредителя". "Досие" има информация, че Пикалов е бил част от ЧВК "Вагнер" в предишни години, бил е в ЦАР и е ползвал позивната "Мазай".

Ако се съди по документите, проучени от журналистите, той взема назаем около 60 млн. рубли месечно. Военното оборудване, което може да бъде закупено открито (бронежилетки, униформи, палатки, медицинско оборудване), казаците плащат директно от собствената си сметка, пише "Досие".

"Конвой" се подкрепя от ръководителя на окупирания Крим Сергей Аксьонов. Войниците сключват договори със самия конвой или с военно поделение 22179 към 150-та мотострелкова дивизия. В същото време "Конвой" не е включен в неговия състав - той има свой боен сектор и своя линия на командване.

В началото на 2023 г. "Конвой" е наброявал 261 души на щат. Според руски военни, които са взаимодействали поделението, през лятото на 2023 г. те вече са около 400 и се намират в района на Херсон.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    15 8 Отговор
    Ще има неистов вой на умнокрасивитета.+ мучене от говедарника !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Асдф

    9 2 Отговор
    Следващия път ДРЪЗКИ ще торпелира руския патрулен катер.
  • 4 Развеселен

    0 9 Отговор
    Нека събират отрепките, че да се чисти обществото!
    Приветствам ЧВК!
  • 5 бандерите на черешата

    5 10 Отговор
    Не съм предполагала, че в днешно време някой може да използва думата разчовечвам. Дори мислех, че тази дума у забравена. Все пак са минали 80 години от Хитлеровото време. Да припомня - нацистите преди масови екзекуции най-напред разчовечвата хората, след което ги разстрелват. Така избиват жителите на цели села.
  • 6 Развеселен

    6 8 Отговор
    ЧВК е естественият механизъм на планетата за елиминиране на дефектно ДНК!
    Проблемът е, че нямат филиал у нас, та да оберат утайките!

    Коментиран от #32

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 читател

    15 10 Отговор
    Нито Путин, нито руското правителството са ви виновни за това, че горихте живи хора в Одеса, избихте съвета в Мариупол, развързахте бесен геноцид в Донбас. Дори и сега продължавате да го правите, бомбардирайки цивилното население и избивайки пленени руски войници. Изкарахте мечката от бърлогата. Не е редно да се оплаквате за отговора, който получавате за фашизма и садизма си.

    Коментиран от #12

  • 9 Силна работа

    5 8 Отговор
    Руската Централна банка ще трябва да осигури пари за реформите на Путин
    Считай че руските евреи ще разколачат държавата на гърба на окопното месо
  • 10 джо гладника

    10 7 Отговор
    Главната ви грешка е, че се вързахте на глупостите за съществуването уж на украински народ.
    При това за пари се самобаламосахте, защото всички в бившата УССР вътре в себе си знаят как всъщност стоят нещата.
  • 11 Пръц

    8 6 Отговор
    Споко Западе. Всичко е проиграно още през 1946г

    Коментиран от #29

  • 12 Да не лъжеш нещо

    15 9 Отговор

    До коментар #8 от "читател":

    Бе ей ушанка тия ги разправай на руските бабички..сега ще ядете снаряди докато мърдате

    Коментиран от #17

  • 13 Фашист

    1 3 Отговор
    Да ЖИВЕЕ ФАШИЗМА ,ЧЕРВЕН ЛОЗУНГ АЗ СЪМ МЕНХЕЙТЪР ЧОВЕКОФОБ И МИЗАНТРОП ЗА човешките отпадъци ,ХОРАТА са природно глупави простаци и прокажени психо прокобени тесногръди боклуци който заслужават да измрат до един ,АЗ съм се облегнал на първия РЕД и наблюдавам представлението
  • 14 грешката на майдана

    7 8 Отговор
    А огромната ви грешка е...
    че оскотихте собствения си народ и го изпратихте като стадо на заколение. И само байдънови намазаха от това, но и тях ги чакат тежки времена.
  • 15 реру

    8 2 Отговор
    "... Пикалов е бил част от ЧВК "Вагнер" в предишни години, бил е в ЦАР..."


    ЧВК "Вагнер" са били на много места /държаваи/...

  • 16 историята

    9 12 Отговор
    Всичките гадости и садизми започнаха от украинските фашисти на 2-ри Май 2014г. в Одеса, продължиха след 9-ти Май в Мариупол, последва Донбас.

    Коментиран от #33

  • 17 Пръц

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Да не лъжеш нещо":

    Произведени в Украйна ли или от просяшките?

    Коментиран от #19

  • 18 защо ли

    9 6 Отговор
    Каква родина, от преврата 2014 Украйна е територия, окупирана от сша. Режисираният от запада Майдан се окървави от откровени нацисти, тренирани по натовски лагери в Полша и Прибалтика. Е, част от рускоезичното население просто не прие този пронацистки режим - даже премиерът беше определен от Нюланд. Беше страна изначално разделена , а американските им марионетки започнаха да я превръщат в етно-хомогенна унитарна държава, преследвайки езика, културата, героите на част от страната. Путин още пролетта на 2014 им предлагаше конфедерация - всяка област да си тачи своите герои, да си говори своя език . Но на сша им трябваше пушечно месо срещу РФ, а на Германия - ресурсите на Украйна.
  • 19 Да не лъжеш нещо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пръц":

    За снарядите единственото важно нещо е наличноста

    Коментиран от #22

  • 20 ненормална работа

    6 5 Отговор
    Саа то вие разчовечихте част от собственото си население, горихте ги живи, бомбардирахте ги, държахте ги да се крият и живеят в мазетата и се радвахте на това, дори на най-високото ниво на президента, който ужким е на всички граждани на 404. Нищо не направихте когато трябваше да си припомните че сте хора преди всичко, не украинци или руснаци. Оттогава всичко стана ясно и мислещите се убедиха що за нацистки изверги сте, защото именно те започнаха по този начин в Германия, а после и навсякъде докъдето можаха да стигнат. Самата Германия също плати скъпо после, когато лудостта свърши, но никой не я съжаляваше защото се поддаде на нацистката пропаганда. Вие какво друго очаквате да се случи сега?мо руснаците да бяха,
  • 21 Мишо

    12 10 Отговор
    НАТО ни пази от Русия близо 20 години. За този период останахме без армия, без промишленост, без здравеопазване, без образование, без селско стопанство, без национален суверенитет, на практика без държава.

    Коментиран от #27, #34

  • 22 Пръц

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да не лъжеш нещо":

    Прав си.Така е и с магистралките
  • 23 ХА ХА

    3 3 Отговор
    То няма материал за попълнение на старите чвк тея ще правят нови.

    Коментиран от #37

  • 24 хе хе

    9 3 Отговор
    А ВТБ - банката на КГБ, бе притежател над 10% от акциите в българската КТБ и иедниствения акционер, който нема нищо против затварянето на КТБ. Харчат откраднатите от вас пари. Не случайно засекретиха швейцарския доклад къде потънаха парите на КТБ.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 А някои като теб

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Мишо":

    И без мозък за шепа копейки.
  • 28 ЧВК Шопен

    13 2 Отговор
    2021 - Русия е втората по сила армия в света
    2022 - Русия е втората по сила армия в Украйна
    2023 - Русия е втората по сила армия в Русия, специални поздрави от Пирожкин
  • 29 ХА ХА

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пръц":

    Не е вярно всичко е проиграно още 1917 година
  • 30 Иска се Кураж

    1 2 Отговор
    Ганьовците в униформи бяха теляци в Афганистан..
  • 31 Расия

    8 1 Отговор
    Страна на у.р.о.д.и
  • 32 Ти ще си

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Развеселен":

    Първа.
  • 33 ХА ХА

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "историята":

    За това което си написал причината е Русия Русия го предизвика по сценарий който е играла във всички бивши съветски републики още от началото на 90-те години един и същи сценарий тук-таме успява тук таме не Русия залага на създаването на колаборационистки правителства на държавите веднага след всв
  • 34 ХА ХА

    10 3 Отговор

    До коментар #21 от "Мишо":

    Без тези неща които си изброил останахме още през 90-та година ало да за което вината е на лукановото правителство и последващите комунистически пребоядисани правителства НАТО не ти е виновно за нищо.
    Престани с тия русофилски опорки тука има хора свидетели на целия преход та даже и на края на социализма.
    Няма как да ти минат опорките.
  • 35 Опа

    8 1 Отговор
    Поредната структура на "втарая" с която Пу сьо се опитва да размие отговорността за престъпленията му. Няма да му мине номера.
  • 36 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    в Русия е забранено да се събират военни наемници. Ук РФ ст. 359 от 7 до 15 год пандиз
  • 37 Сър Пичук

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ХА ХА":

    Вагнер и Пригожин се компрометираха и сега вагнеровци ще се прехвърлят към новата групировка.
  • 38 Стършел

    0 0 Отговор
    Плагиатсво е копиране на произведение на изкуството!
    А това за което пошете е копиране на Ноу-хау.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания