Отидете към основна версия

2 612 37

Срещу Башар Асад! Антиправителствените протести в Сирия се разрастват

  • сирия-
  • башар асад-
  • алепо-
  • швейда

Сирия е в дълбока икономическа криза, която доведе до спада на валутата ѝ до рекордните 15 500 лири за долар миналата седмица при бързо ускоряващо се свободно падане

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тълпи скандираха лозунги срещу сирийското правителство в дузина градове и села в южната провинция Швейда във вторник, съобщиха активисти и наблюдатели, цитирани от "Ройтерс".

Протестите срещу новите икономически мерки на властите се разпространяват.

"Народът иска падането на режима!" голяма демонстрация извика в унисон на един протест в столицата на провинцията Швейда, съобщи Швейда 24, група активисти, които докладват за протестите.

Сирия е в дълбока икономическа криза, която доведе до спада на валутата ѝ до рекордните 15 500 лири за долар миналата седмица при бързо ускоряващо се свободно падане. Той се търгуваше на 47 лири за долар в началото на конфликта преди 12 години.

Швейда, която е дом на по-голямата част от общността на друзите в страната и остана в ръцете на правителството през цялата война, беше до голяма степен пощадена от размириците, наблюдавани на други места. Откритата критика към правителството остава рядкост в областите, които то контролира.

Миналата седмица в провинцията избухнаха антиправителствени протести заради повишаването на цените на бензина, което допълнително натовари семействата, които вече се борят да се изхранват.

Сирийската обсерватория за правата на човека, наблюдател на войната, каза, че митингите са се разпространили през последната седмица, като сега в тях участват 11 градове и села в провинцията.

В няколко области публичните институции затвориха изцяло, каза Обсерваторията.

Сирийските власти не са коментирали публично протестите. Проправителственият всекидневник Al-Watan съобщи във вторник, че демонстранти са прекъснали работата на банки, държавни институции и пекарни.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: