Отидете към основна версия

1 831 23

Удар по китайските амбиции! САЩ одобриха продажбата на оръжие за 500 милиона долара на Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • пентагон-
  • оръжие-
  • тайвански проток-
  • си дзинпин

Сделката ще предизвика остри критики от страна на Пекин, който смята Тайван за своя сепаратистка провинция и не изключва употребата на сила като възможно средство за обединение на острова с материка

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Джо Байдън одобри продажбата на оръжие за 500 милиона долара на Тайван, мярка, вписваща се в политиката на Вашингтон за увеличаване на военната помощ за острова въпреки острите възражения на Китай, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е утвърдил сделката, предвиждаща Тайпе да закупи инфрачервени проследяващи системи и съответното съпътстващо оборудване като софтуер и резервни части. Новата техника е предназначена за модернизираните тайвански изтребители Ф-16.

Макар и скромна по своя размер в сравнение с предишни оръжейни продажби, заради момента на сключването си тази сделка ще предизвика остри критики от страна на Пекин, който смята Тайван за своя сепаратистка провинция и не изключва употребата на сила като възможно средство за обединение на острова с материка, отбелязва Асошиейтед прес.

"Предложената сделка е в съзвучие с националните, икономическите и военните интереси на САЩ, тъй като ще помогне на реципиента да модернизира въоръжените си сили и да поддържа надеждни отбранителни способности", посочи външнополитическото ведомство във Вашингтон. "Предложената продажба ще подобри способностите на реципиента да отговори на настоящи и бъдещи заплахи чрез допринасяне за повишаването способностите на реципиента да брани въздушното си пространство, да създава сигурност в региона и ще повиши оперативната съвместимост със САЩ чрез програмата му за Ф-16."

Новината дойде само броени часове, след като тайванският президент Цай Ингвен потвърди обещанието си да укрепи отбраната на острова. Тя направи това при посещение на военен мемориал на островите Кинън, посветен на въоръжения конфликт между Тайван и Китай, воден преди 65 години, където тя почете паметта на падналите в него.

Съобщението на Държавния департамент идва и след острия отговор на транзитното посещение на тайванския вицепрезидент Уилям Лай на отиване и на връщане от официалната му визита в Парагвай миналата седмица.

През последните години Китай засили военната си активност край границите на Тайван, включително изпращайки бойна авиация и кораби край острова.

Днес Тайван обяви, че увеличава с 3 милиарда долара военния си бюджет, за да укрепи още повече отбраната си, предаде Ройтерс. В съобщението на тайванската статистическа служба, което излезе след правителствено заседание, се посочва, че увеличението е с 3,5 процента в сравнение с миналогодишните разходи по това перо.

Около половината от допълнителните средства ще отидат за покупка на изтребители, а остатъкът за подобряване способностите на военноморските сили.

Бюджетът първо трябва да бъде приет от парламента, но там Демократичната прогресивна партия на Цай има мнозинство. Така предвидените разходи за отбрана за догодина ще възлязат на 2,5 процента от БВП на Тайван.

Откакто Цай е на власт, под нейно ръководство се реализира мащабна програма за модернизация на въоръжените сили, за да може островът по-добре да отговори на китайските заплахи. Обновяването на бойната техника включваше модернизиране на авиопарка от изтребители Ф-16 и разработване на собствени подводници.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.

Свързани новини