Last news in Fakti

24 Август, 2023 16:16 1 783 23

Удар по китайските амбиции! САЩ одобриха продажбата на оръжие за 500 милиона долара на Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • пентагон-
  • оръжие-
  • тайвански проток-
  • си дзинпин

Сделката ще предизвика остри критики от страна на Пекин, който смята Тайван за своя сепаратистка провинция и не изключва употребата на сила като възможно средство за обединение на острова с материка

Удар по китайските амбиции! САЩ одобриха продажбата на оръжие за 500 милиона долара на Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Джо Байдън одобри продажбата на оръжие за 500 милиона долара на Тайван, мярка, вписваща се в политиката на Вашингтон за увеличаване на военната помощ за острова въпреки острите възражения на Китай, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е утвърдил сделката, предвиждаща Тайпе да закупи инфрачервени проследяващи системи и съответното съпътстващо оборудване като софтуер и резервни части. Новата техника е предназначена за модернизираните тайвански изтребители Ф-16.

Макар и скромна по своя размер в сравнение с предишни оръжейни продажби, заради момента на сключването си тази сделка ще предизвика остри критики от страна на Пекин, който смята Тайван за своя сепаратистка провинция и не изключва употребата на сила като възможно средство за обединение на острова с материка, отбелязва Асошиейтед прес.

"Предложената сделка е в съзвучие с националните, икономическите и военните интереси на САЩ, тъй като ще помогне на реципиента да модернизира въоръжените си сили и да поддържа надеждни отбранителни способности", посочи външнополитическото ведомство във Вашингтон. "Предложената продажба ще подобри способностите на реципиента да отговори на настоящи и бъдещи заплахи чрез допринасяне за повишаването способностите на реципиента да брани въздушното си пространство, да създава сигурност в региона и ще повиши оперативната съвместимост със САЩ чрез програмата му за Ф-16."

Новината дойде само броени часове, след като тайванският президент Цай Ингвен потвърди обещанието си да укрепи отбраната на острова. Тя направи това при посещение на военен мемориал на островите Кинън, посветен на въоръжения конфликт между Тайван и Китай, воден преди 65 години, където тя почете паметта на падналите в него.

Съобщението на Държавния департамент идва и след острия отговор на транзитното посещение на тайванския вицепрезидент Уилям Лай на отиване и на връщане от официалната му визита в Парагвай миналата седмица.

През последните години Китай засили военната си активност край границите на Тайван, включително изпращайки бойна авиация и кораби край острова.

Днес Тайван обяви, че увеличава с 3 милиарда долара военния си бюджет, за да укрепи още повече отбраната си, предаде Ройтерс. В съобщението на тайванската статистическа служба, което излезе след правителствено заседание, се посочва, че увеличението е с 3,5 процента в сравнение с миналогодишните разходи по това перо.

Около половината от допълнителните средства ще отидат за покупка на изтребители, а остатъкът за подобряване способностите на военноморските сили.

Бюджетът първо трябва да бъде приет от парламента, но там Демократичната прогресивна партия на Цай има мнозинство. Така предвидените разходи за отбрана за догодина ще възлязат на 2,5 процента от БВП на Тайван.

Откакто Цай е на власт, под нейно ръководство се реализира мащабна програма за модернизация на въоръжените сили, за да може островът по-добре да отговори на китайските заплахи. Обновяването на бойната техника включваше модернизиране на авиопарка от изтребители Ф-16 и разработване на собствени подводници.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санкт-Петербургские ведомости

    8 3 Отговор
    "Всички ще отидем в Ада. Но в Ада ще бъдем най-добрите!" (с) Е. В. Пригожин

    Коментиран от #6

  • 2 КОТарАК

    6 9 Отговор
    Си няма да нападне през тоя мандат. за да се побъркаш напълно ,4 и повече трябват ,като при оня бункерния

    Коментиран от #8

  • 3 Англофил

    12 7 Отговор
    500 милиона за въоръжение са нищо, а парите на демократите се покриват с желание докато брикс покриват парите си със злато и сребро
  • 4 Госあ

    14 10 Отговор
    Сатанистите са готови да дават луди пари за да гледат кръвопролития. Дори знаейки много добре, че са без възвръщаемост. Това може би е останало от колизеумите, когато озверялата европейска тълпа е изпадала в екстаз от убийствата, докато в Поднебесната са ходели на театър….
  • 5 Хъхъ

    6 2 Отговор
    Ще има и още, хубаво така да се балансират нещата в Азия ;)
  • 6 КОТарАК

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Санкт-Петербургские ведомости":

    ,,ако отидем в ада , то е само да се прегрупираме , и да продължим боя щатски тюлени..
  • 7 Сатана Z

    13 6 Отговор
    По същият начин САЩ удариха и по нашите амбиции за придобиване Ф16,като ни прибраха 2 милиарда долара докато се усетим.
  • 8 Госあ

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Си ще гледа да си реши проблемите дипломатично, ако не стане, жална им майка на китайчетата от острова и особено на сепаратистите.

    Коментиран от #10

  • 9 Новинар

    8 5 Отговор
    След две години ще празнуваме денят на независимоста на Тайван. Тогава поредната калинка ще плюе по китайските окупатори. Големите държави си гледат интереса, докато продажните политици в малките колониални държави като нашата се чудят как да им прислугват за сметка на народа си.
  • 10 КОТарАК

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    другият мандат нищо няма да гледа

    Коментиран от #11

  • 11 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    В Китай линията е стабилна и селекцията - предвидима. Държавната администрация и наследството не е като в банановите републики. Така че и да не е Си, ще бъде друг народен представител.
  • 12 Иво

    10 2 Отговор
    А защо им трябва да продават оръжие на Тайван дали не се готви друг военен конфликт.
  • 13 Видя, видяааа!

    8 1 Отговор
    Потривате ръчички за следващата войничка.
  • 14 123

    5 2 Отговор
    Знаете ли 500 милиона долара колко военно снаражение са ? Това е най-богата индустрия - военната. И най-скъпа за покупка на такава техника и всичко е в много милярди (1 милярд е 1000 милиона)
  • 15 Учуден

    3 1 Отговор
    Яаааа, откога почна да се кахъри за сепаратисти?
    Къде отиде мантрата за териториална цялост?
  • 16 Павел пенев

    5 2 Отговор
    С 500 милиона долара могат да купят 4 самолета F 35.
  • 17 Мисля

    6 3 Отговор
    Значи скоро ще прочетем и за ,,Китай помага с въоръжение на Русия".И Солтенберг и Байдън ще са възмутени.
  • 18 Хаха

    5 5 Отговор
    Яяяя колко русофилчета тук папагалстват. Нещо да кажете за обявения фалит на Ever Grande в Китай или за проблемите на фирмите от сектора като Country Garden, Kaisa Group, Fantasia Holdings, Sunac, Sinic Holdings и Modern Land ? Скоро ще има още фалити а Китайската икономика отива в небитието

    Коментиран от #20

  • 19 Срещу тилавина сащ ще се отворят

    2 1 Отговор
    няколко хровта и ако не се пледазат ще бъдат унищожени,както те унищожиха народа на америса индианците
  • 20 Хе-хе-хе

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    Те знаят всички тънкости по фалирането! Цоциалисто- комунистите са експерти във фалитите! 😂
  • 21 САЩ отново разпалват

    4 1 Отговор
    Войни ! Паразитна държава вредна за света
  • 22 Тайван е китайски

    2 2 Отговор
    500 милиона долара НЕ на Тайван, а направо на Пекин да ги дадат ! По разумно ще е но първо дълговете си към Китай да изплатят
  • 23 Курс Брада

    2 0 Отговор
    Почне ли сащ да ти помага направо си вари житото