Last news in Fakti

25 Август, 2023 11:40 1 557 8

Тайван: Китай поднови военната си активност

  • тайван-
  • китай-
  • тайвански проток

Пекин не е обявил нови учения около Тайван от събота, въпреки че често организира такива мисии, без да ги признава предварително или след това

Тайван: Китай поднови военната си активност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на отбраната на Тайван съобщи за подновена китайска военна дейност около острова в петък, включително 13 самолета, навлезли в "зоната за отговор" на Тайван, и пет кораба, извършващи патрули за бойна готовност, предава "Ройтерс".

В събота Китай проведе ден на учения около Тайван в гневна реакция на кратките визити на вицепрезидента Уилям Лай този месец в Съединените щати .

Министерството каза, че от около 7 часа сутринта местно време е засякло 22 китайски самолета - изтребители, бомбардировачи, самолети за ранно предупреждение и дронове - от които 13 са навлезли в зоната за въздушна отбрана на Тайван - така наречената "зона за отговор".

Тайван е изпратил самолети и кораби, за да ги наблюдават, каза той.

Тайван не оповестява къде е неговата зона за противовъздушна отбрана, но следи отблизо Тайванския пролив и района на юг и югозапад от острова, където често е концентрирана китайската военна дейност.

Китай не е обявил нови учения около Тайван от събота, въпреки че често организира такива мисии, без да ги признава предварително или след това.

Министерството на отбраната на Тайван тази седмица заяви, че не може да прецени дали китайските учения, които започнаха в събота, официално са приключили, тъй като Пекин не направи никакво съобщение. Китай продължи военните движения около Тайван, макар и в по-малък мащаб.

Министерството в отделно изявление в петък сутринта каза, че през предходните 24 часа е забелязало два китайски дрона близо до северен Тайван.

И двата дрона са пресекли средната линия на пролива, който до миналата година служеше като неофициална бариера между двете страни, но който китайските самолети сега пресичат рутинно.

Тайван не е съобщил за китайски военни самолети в териториалното си въздушно пространство, но каза, че самолети са се доближили до прилежащата зона на острова, която е на 44 км от брега.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Офф..

    2 2 Отговор
    Тайван е щатска Колония - какъв мотив имат Островните китайци да се бият с Континенталните? Някой знае ли?

    Коментиран от #8

  • 2 Ксаниба

    5 1 Отговор
    Къде я подновил тази активност? В Китайско море??? Или в мексиканският залив!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Абе вий...

    4 1 Отговор
    Цитирай ви ваша статия от вчера, в която пишете, че САЩ финансират Тайван и вие ме изтрихте. Е дега Китай ще отвърне със същото.би кой ще е виновен? М?
  • 5 Брекзит

    1 0 Отговор
    Ако Тайван беше в евросъюза, би могъл да излезе и да се присъедини към САЩ. За съжаление, от Китайско море не може да излезе.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не са дърпайте

    1 0 Отговор
    по лошо ще стане.
  • 8 ФУУ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Офф..":

    Островните китайци искат да живеят свободно, а не под комунистически цървул. И не искат да се бият, но са готови да отговорят.