Отидете към основна версия

4 041 53

Най-младата премиерка в света! Сана Марин се оттегли от поста си на партиен лидер

  • сана марин-
  • финландия

Марин се надява това да отклони фокуса от личния ѝ живот, след като изкара често изпълнен с бурни емоции четиригодишен мандат начело на финландското правителство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившата премиерка на Финландия Сана Марин, на която малко не достигна да спечели парламентарните избори в страната през април, се оттегли днес от поста на лидер на левоцентристката Финландска социалдемократическа партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че Марин се надява това да отклони фокуса от личния ѝ живот, след като изкара често изпълнен с бурни емоции четиригодишен мандат начело на финландското правителство.

Марин, която бе обявила намерението си да подаде оставка веднага след изборите, беше най-младата премиерка в света, когато пое властта през 2019 г. на 34-годишна възраст. Тя привлече вниманието по целия свят и помогна за повишаването на престижа на Финландия, отбелязва Ройтерс.

След като ръководи страната си по време на пандемията от ковид и последвалата икономическа несигурност, Сана Марин стана гласовит поддръжник на Украйна и сложи край на финландския военен неутралитет, като вкара страната в НАТО.

Марин, която вече е 37-годишна, се е появявала на кориците на списанията "Воуг" (Vogue) и "Тайм " (Time), има милиони последователи в "Инстаграм" (Instagram) и е смятана от свои почитатели по целия свят за пример за подражание за прогресивните лидери от нейното поколение, посочва Ройтерс. У дома обаче избирателите изпитваха загриженост от проблеми като имиграцията и растящия държавен дефицит, в резултат от което дясната Национална коалиционна партия и крайнодясната партия "Финландците" спечелиха изборите през април с малка преднина.

По време на премиерския си мандат Сана Марин преживя няколко публични скандала, включително заради излизания по нощни клубове по време на пандемията, частни партита в официалната ѝ резиденция и изтекъл в медиите видеозапис от парти. След загубата на изборите Марин каза, че очаква с нетърпение да води по-спокоен живот, а по-късно обяви, че ще се разведе със съпруга си.

Бившата министър-председателка на Финландия ще продължи да е депутат в парламента. Освен това тя фигурира в списъка с публични говорители на американска агенция и също така е основала консултантска фирма заедно с бившия си асистент, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: