Отидете към основна версия

7 640 98

Русия: Западът няма да може да остане хегемон

  • украйна-
  • сергей лавров-
  • русия-
  • г-20-
  • война-
  • сащ-
  • индия

Набират сила нови центрове на световното развитие, каза Лавров

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският външен министър Сергей Лавров определи срещата на върха на Г-20 в Индия като успешна и заяви, че благодарение на съвместните усилия на страните от Глобалния Юг Русия е успяла да гарантира, че дневният ред на Г-20 няма да бъде засенчен от конфликта в Украйна, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Русия нарича действията си в Украйна "специална военна операция" и не е съгласна със западните държави, които ги наричат война. Срещата на върха на Г-20 в Делхи бе и повратна точка по отношение на ориентацията към балансиране на световните интереси в икономиката, каза Лавров на пресконференция след срещата, предаде ТАСС.

"В декларацията (от срещата) се припомня всичко, което трябва да се изпълни в съответствие с дългогодишните обещания, както и да се реализира, за да се осигури баланс на интересите в световната икономика. Пътят не е кратък, но въпреки това тази среща на върха бе в известен смисъл преломна от гледна точка на ясното фокусиране върху точно такива задачи", каза руският външен министър.

"Западът няма да може да остане хегемон, като се има предвид, че отдавна са се появили и обективно набират сила нови центрове на световното развитие", каза още Лавров. Той допълни, че след тази среща на върха западните държави трябва да се замислят доколко са в състояние "да се ангажират с продължаване на линията си на господство".

Руският външен министър отбеляза, че страните от Глобалния Юг се стремят да засилят ролята си в механизмите на глобалното управление, така че тяхната реална тежест да бъде отразена в световните дела, включително в икономическата сфера. В същото време Лавров посочи, че държавите от групата БРИКС вече са изпреварили страните от Г-7 по отношение на размера на брутния вътрешен продукт (БВП).

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 77 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания