Last news in Fakti

13 Септември, 2023 11:01 2 171 9

Пет ключови извода от срещата на Г-20

  • г-20-
  • бхарат-
  • украйна-
  • индия-
  • геополитика-
  • сащ-
  • африкански съюз-
  • ес

Страните от Г-20 не осъдиха директно Русия за агресията срещу Украйна

Пет ключови извода от срещата на Г-20 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи успя да опровергае очакванията и да постигне консенсус по съвместна декларация на световните лидери, но не без компромиси относно конфликта в Украйна и действията по изменението на климата, пише Al Jazeera.

Консенсусът дойде като изненада. В седмиците, предшестващи срещата, рязко различаващите се възгледи за войната заплашваха да провалят срещата. Русия заявяваше, че ще блокира всяка резолюция, която не отразява нейната позиция, а западните страни искаха да насочат пръст към агресора. Позицията на Глобалния юг в преговорите помогна да се предотврати сценарий, при който дневният ред на Г-20 да бъде засенчен от Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров. „Индия наистина консолидира членовете на Г-20 от глобалния юг.“

Ето пет ключови извода от двудневната среща на върха:

Африканският съюз се присъединява към Г-20

Водещите икономики от Г-20 приветстваха Африканския съюз, най-новият член на блока, който вече представлява 85 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Индийският премиер Нарендра Моди описа този уикенд като дипломатическото пълнолетие на Индия и президентството на страната му като възможност да даде глас на нуждите на Глобалния юг. Моди откри официалните процедури на срещата, като покани президента на Африканския съюз Азали Асумани да заеме място до световните лидери с церемониален удар на чук. Преди това Г-20 се състоеше от 19 държави и Европейския съюз, като Южна Африка беше единствената страна членка от континента. Африканският съюз има 55 членове, но шест военно управлявани държави в момента са отстранени. Тя има общ БВП от 3 трилиона долара с около 1,4 милиарда души.

„Различни възгледи“ за Украйна

Лидерите на Г-20 са дълбоко разделени по въпроса за войната в Украйна след инвазията на Москва миналата година, като руският президент Владимир Путин пропусна изцяло срещата на върха, за да избегне политически срам. Г-20 осъди използването на сила за териториална печалба, но се въздържа от директна критика на Русия по име. „Имаше различни гледни точки и оценки на ситуацията“, се казва в изявлението на лидерите. Говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николенко разкритикува изявлението, заявявайки, че Г-20 „няма с какво да се гордее“.

Климатични провали

Лидерите не успяха да се споразумеят за постепенно премахване на изкопаемите горива, въпреки доклада на ООН, който смята, че изтеглянето е съществено за постигане на нулеви емисии. Страните от Г-20 представляват около 80 процента от глобалните емисии и неспособността да се споразумеят за постепенното премахване е надвиснала над ключов кръг от дискусии за климата, които ще започнат през ноември в богатите на петрол Обединени арабски емирства. „Имаме нужда от по-силни и по-смели действия от страна на лидерите“, каза Мадхура Джоши, старши сътрудник в климатичния мозъчен тръст E3G. Но за първи път Г-20 подкрепи целта за утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия и се позова на необходимостта емисиите да достигнат пик преди 2025 г. Ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) ще изисква намаляване на парниковите газове с 43 процента до 2030 г.

„Пътищата на подправките“ и израелската нормализация

Широк алианс – включително Съединените щати и Саудитска Арабия – разкри амбициозни планове за създаване на модерен Път на подправките, свързващ Европа, Близкия изток и Индия. Ако инициативата се осъществи, тя ще създаде железопътни линии, пристанища, мрежи за електричество и данни и тръбопроводи за водород в Близкия изток в противовес на огромните китайски разходи за инфраструктура, което потенциално ще ускори търговията между Индия и Европа с до 40 процента. Плановете също така се рекламират като средство за подпомагане нормализирането на отношенията между Израел и арабските държави от Персийския залив.

Индия или Бхарат?

В продължение на дни Индия гъмжи от слухове, че официалното използване на английското име на страната ще отпадне. Моди даде най-големия сигнал за потенциална промяна във встъпителното си обръщение към срещата на върха, седнал зад табела с името на „Бхарат“, дума, пропита с индуски религиозен символизъм и датираща от древните писания. Индия и Бхарат са официални имена на страната според нейната конституция. Членове на хиндуистката националистическа партия на Моди водят кампания срещу използването на по-известния псевдоним Индия, който има корени в западната древност и е наложен по време на британските завоеватели.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г20

    20 1 Отговор
    Украйна приключи.
  • 2 Еврогей

    21 2 Отговор
    Изода е, че България пак заложи на куция кон отиващ към умиране!

    Коментиран от #6

  • 3 да де

    11 5 Отговор
    Г-20 е със затихващи функции, ако срещата не беше в Делхи нищо чудно и индийският премиер да не присъстваше.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Некой си

    15 2 Отговор
    Първият ключов извод - Байдън не знае името на принц бин Салман.

    Коментиран от #8

  • 5 Оне

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Хихихи.

    Истински влиятелния форум е далекоизточния. Мисля, че го посети външния министър на Лаос, но не съ сигурен. И Путин де, да не забравим.
  • 6 любител

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Еврогей":

    прав си пич във всички войни Б-я винаги е на страната на губещите а сега тотално пропаднахме с тези крадливи и безочливи управляващи готови да продадът собствените си родтели за няколко милиона повече а какво остава за народа.
  • 7 любител

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    ами някой не ти вярва да прочете днес във факти че точно индия се отървава от всичките си зелени гущерчета които в най скоро време ще стават само за тапети на тоалетните. хахаха.
  • 8 любител

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Некой си":

    а ми ти какво очакваш от деменцията той забравя какво е закусил какво остава за нещо по важно. хахаха.
  • 9 Мдаа

    9 0 Отговор
    Основният извод е, че сащ вече не са хегемон и не определят световния ред!