Отидете към основна версия

25 408 230

Американски генерал за войната в Украйна: Никога не съм виждал нещо подобно!

  • украйна-
  • марк мили-
  • генерал-
  • русия-
  • война-
  • сащ-
  • контраофанзива-
  • владимир путин

Това контранастъпление е по-бавно, отколкото хората очакваха, каза Мили

Снимка: БГНЕС/ EPA

Началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили призна, че никога не е виждал такава интензивност на военни действия, както в Украйна.

Мили сподели в разговор пред CBS News, че разговаря всяка седмица с главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Понякога тези разговори са по-чести – два, три пъти седмично.

Освен това разузнавачи от секретния център на Пентагона го информират по няколко пъти на ден за хода на боевете в Украйна. Мили призна, че има богат военен опит, но интензивността на войната в Украйна е просто зашеметяваща.

Украинската офанзива, за чието планиране помогна Мили, среща по-силна от очакваното съпротива. Генералът потвърждава това. „Това контранастъпление е по-бавно, отколкото хората очакваха... Но това е разликата между войната на хартия и истинската война. Реални хора умират. Но украинците напредват всеки ден", каза Мили. На уточняващ въпрос колко още ще могат да воюват украинците, предвид нивото на загубите, Мили отговори, че отговорът е неизвестен, както и колко още Русия ще може да воюва.

Съединените щати споделят с Украйна цялата необходима разузнавателна информация за движението на руските войски. Всички разузнавателни канали са напълно отворени за сътрудничество с украинските колеги, сподели още американският генерал.

Мили отбеляза, че настъпва ключов момент в контранастъплението на Украйна, защото ще започне дъждовният сезон, което ще затрудни офанзивата на украинските сили. „Никоя от страните в момента не е постигнала политическите си цели чрез военни средства. Войната ще продължи, докато едната или другата страна не постигне тези цели, или и двете страни решат, че е време да отидат на масата за преговори, защото не могат да постигнат целите си с военни средства. И това време още не е дошло", заключи Мили.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 136 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: