Отидете към основна версия

1 283 14

Криза! Инфлацията в Аржентина стигна 32-годишен връх

  • аржентина-
  • песо-
  • инфлация

Аржентина е попаднала в цикъл от икономически кризи, с голяма загуба на доверие в песото, което води до обезценяване, трицифрена инфлация, отрицателни резерви на централната банка и застой на икономика поради сушата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инфлацията в Аржентина на годишна основа се повиши до 124,4% през август, достигайки най-високото си ниво от 1991 г. насам, съобщава Ройтерс. Това разпали болезнена криза, свързана с разходите за живот в южноамериканската страна.

Стремително растящите цени, които се повишиха повече от очакваното, принуждават силно засегнатите граждани да се опитват да търсят оферти и по-евтини опции, тъй като скоковете на цените оставят големи разлики от един магазин до друг.

Отчетената инфлация за месец август от 12.4 пункта повиши нивата на бедност с над 40%.

Централната банка на Аржентина прогнозира инфлацията в края на годината да надхвърли 169%, което е рязко покачване спрямо прогнозата месец по-рано от 141%. Той прогнозира месечна инфлация от 12% през септември и 9,1% през октомври.

Аржентина е попаднала в цикъл от икономически кризи, с голяма загуба на доверие в песото, което води до обезценяване, трицифрена инфлация, отрицателни резерви на централната банка и застой на икономика поради сушата, засегнала земеделието.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: