Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 13:39 867 10

Криза! Аржентина върви към избори, докато инфлацията достига рекордни нива

  • аржентина-
  • песо-
  • международен валутен фонд

Според официалния доклад, публикуван този четвъртък, инфлацията вече се е увеличила със 103,2% през първите девет месеца на годината

Криза! Аржентина върви към избори, докато инфлацията достига рекордни нива  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инфлацията в Аржентина продължи да расте с двуцифрени месечни темпове през септември, достигайки 138,3% на годишна база, което е най-високото ѝ ниво от три десетилетия насам, икономически сценарий развиващ се в навечерието на президентските избори на 22 октомври, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ.

По данни на Националния институт за статистика и преброяване индексът на потребителските цени нарасна с 12,7% спрямо август, което е най-високият темп от февруари 1991 г. (27%), два месеца преди Аржентина да въведе валутния борд, обвързващ песото и щатския долар след хиперинфлацията от 1989-1990 г.

Повишението на цените през септември е общо, но 14,3-процентното увеличение на цените на хранителните продукти е най-тревожно, тъй като то пряко засяга бедността и недоимъка, които и без това са често срещани в Аржентина.

Официалната стойност на инфлацията за септември беше по-висока от прогнозираната от частни консултанти, а поведението на цените през октомври в момента се обсъжда.

В Аржентина няма свободен валутен курс, а вместо това правителството налага редица мерки за валутен контрол, ограничения върху вноса и замразяване на цените, в резултат на което съществуват дузина различни официални и неофициални обменни курсове.

Рязкото покачване на неофициалния обменен курс през последните дни поражда перспективата за бързо разпространение на цените в реалната икономика на фона на нарастващата тревога на инвеститорите относно резултатите от изборите на 22 октомври.

"Повишаването на свободния курс на долара през тази седмица ще окаже влияние върху формирането на цените. Увеличаващата се разлика в обменния курс вече е водила до корекции на цените в миналото", се казва в доклад на консултантската компания Ел Си Джи (LCG).

Според официалния доклад, публикуван този четвъртък, инфлацията вече се е увеличила със 103,2% през първите девет месеца на годината.

Последните прогнози, събирани ежемесечно от централната банка, посочват, че през тази година инфлацията ще бъде 173,2%. С публикуването на данните този четвъртък консултантските фирми започват да ревизират прогнозите си в посока нагоре.

"Ключовият фактор за последното тримесечие на годината е политическият. В зависимост от резултатите от изборите и реакцията на кандидатите несигурността ще започне да намалява, а очакванията ще се подобрят или обратното", заяви за EФE Еухенио Мари, главен икономист на "Фондация за свобода и прогрес", аржентинска неправителствена организация, изследваща политическия и икономическия климат в страната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    4 6 Отговор
    Къде върлува капиталистическата чума, винаги има етапи на висока инфлация и ограбване на народа. Лошото е, че в някои държави не са виждали друго освен див капитализъм и грабеж и по-лесно ги държат подчинени на капитала, робовладелците, чорбаджиите и частниците.

    Коментиран от #8

  • 2 реване

    2 2 Отговор
    И в Бългерията е така,като в Архентина,но и футболягите нейшънъл БеГе са последни в Юропата.
  • 3 Някой си

    7 2 Отговор
    Не плачи, Аржентина...в БРИКС е така
  • 4 оня с коня

    3 1 Отговор
    Аве ном 2 и 3 - що не изпеете на 2 гласа "Напред о Парии презрени,напред о роби на труда" и няма що да се притеснявате че пеете фалшиво,щото така и така никой няма да ви слуша- просто целта е да ви олекне на Душата:)
  • 5 Васил

    6 2 Отговор
    Такива са приятелите на рашистите и кандидатите за умрелият клуб Брикс на бедняците.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Васил":

    Тука не става дума за приятелство между държавите. Аржентина е капиталистическа страна с частна икономика и с робовладелци и чорбаджии. Защо в КНДР няма инфлация, частна икономика, робовладелци и чорбаджии? И няма ограбване на трудещите се и на населението като цяло.
  • 7 Брикс рублата

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Васил":

    Не е в по добра форма хихихихи
  • 8 АУУУУУ

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    ЧАКАЙ БЕ .....НАЛИ БЯХА В БРИКС .......НАЛИ РИТНАХА УМИРАЩИЯ ДОЛАР 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 9 аааахахахааа

    6 2 Отговор
    Ама тия не бяха ли във великия съюз БРИКС?Как така инфлация?Там всичко е топа на топа.
  • 10 Краварска Аржентина

    3 2 Отговор
    фалира 3 пъти за 30 години... След 30 години ще видим каква е БРИКС
Новини по държави: