Отидете към основна версия

3 407 15

Либия: отчаяние и ярост след смъртоносния потоп

  • либия-
  • наводнение-
  • ярост-
  • отчаяние-
  • жертви-
  • потоп-
  • небрежност-
  • корупция

Престъпната небрежност и повсеместната корупция са превърнали бедствието в истинска катастрофа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Хората в Североизточна Либия, които пострадаха от катастрофалните наводнения, все още издирват близките и съседите си под развалините. Хиляди са безследно изчезнали. На много места отчаянието прерасна в ярост срещу властите, които не правят почти нищо, за да предотвратяват подобни трагедии. Не съществува никаква система за ранно предупреждение от природни бедствия и аварии, нито пък има ефективна система за гражданска защита, която да е в състояние да оказва реална помощ.

Очевидци описват опустошението

Очевидец, цитиран от германската обществена медия АРД, описва пред местна телевизия разрушенията в крайбрежния град Ал Бейда, които са не по-малки от тези в Дерна. "Хората загубиха всичко", казва той и обяснява, че на това място всяка година става едно и също наводнение. „Същото наводнение всяка година?“, пита го репортерът стреснато. „Да, точно същото, само че тази година беше по-силно от обичайното, а правителствата никога не предприемат никакви мерки“, добавя мъжът.

Без инвестиции в инфраструктурата

„Политическите сили са се вкопчили във властта и не искат да я споделят с никого“, казва пред БиБиСи Тим Итън, експерт по Либия в британския институт "Чатъм хаус". Затова хората са оставени на произвола на съдбата. Инвестиции в обществената инфраструктура почти не се правят. А проблемът не е в това, че няма пари. Според Световната банка петролното богатство на Либия осигурява на националния бюджет солидни печалби. За 2023 г. Международният валутен фонд очаква Либия да има най-високия икономически ръст от всички арабски страни- 17,5%.

Язовирни стени от пясък

Във видеоклип, публикуван в платформата X, бивша Tуитър, двама мъже разглеждат отломките на един от двата разрушени язовира, чиито стени се скъсаха край Дерна. „Вижда се, че подпорната стена е била запълнена само с пясък“ - казва единият от тях, озадачен. Цялата язовирна стена очевидно е била построена без никаква стомана. „Небрежността е ясно забележима. Все по-нарастващата корупция е очевидна" - казва бившият държавен говорител Ал Зенуси Измаил в Триполи пред телевизионния канал Скай Нюз. "Тези язовири не са поддържани от 30 и повече години. Всички знаеха, че предстои буря и ще има силни валежи. Гневът на хората срещу всички политически сили е огромен“, каза той.

Автор: Юрген Стрияк АРД

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.

Свързани новини