Last news in Fakti

22 Август, 2023 09:49 2 242 21

Либия: Как милициите си създадоха държава

  • либия-
  • триполи-
  • война-
  • милиция-
  • муамар кадафи

От години Либия е скована от битки за надмощие между въоръжени групировки

Либия: Как милициите си създадоха държава - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

При престрелки между враждуващи милиции в либийската столица Триполи бяха убити най-малко 55 души, ранените са над 100. По данни на медиите в продължилите с дни сражения са участвали Специалните сили за сдържане (Special Deterrence Force) и Бригада 444. Сблъсъците започнаха след задържането на командира на бригадата Махмуд Хамза в понеделник и бяха прекратени едва след неговото освобождаване в сряда.

Макар че положението в Либия бе сравнително спокойно през последните две години, наблюдателите предупреждават за опасности, произтичащи от либийските милиции - те не секват, за което последният сблъсък е само поредното свидетелство. Но кои са тези групировки, които враждуват помежду си?

Разединена страна

Либийските милиции са тясно свързани с неформални бойни групировки, появили се след революцията от 2011 година. Богатата на петрол Либия потъна в хаос след свалянето и смъртта на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи. По-късно различни местни сили се обединиха, за да се борят срещу верните на Кадафи привърженици.

От 2014 година насам Либия е разединена, тъй като в страната има две враждуващи правителства. Седалище на признатото от ООН правителство на националното единство е Триполи, а конкурентната власт - Камарата на представителите – се намира в източния град Тобрук. И двете страни разчитат на тежко въоръжени милиции и на чуждестранни правителства, и двете се опитват да поемат контрола изцяло в свои ръце. Всички опити за обединение на държавата чрез избори до момента остават безуспешни.

След продължителни битки и нестабилност през тази година насилието в страната спадна до голяма степен. В източната част бившият военачалник и днешен политик Халифа Хафтар успя да стабилизира увластта си над множество милиции. В западната част различни въоръжени групировки се конкурират за надмощие. Сега там има по-малко, но по-мощни милиции, които открито тормозят и политици, и цивилни граждани, и служители на международни организации.

Кои са тези, които влязоха в стълкновение в Триполи?

Двете милиции, които се изправиха една срещу друга тази седмица, бяха Бригада 444 и Специалните сили за сдържане. Те са само две от множеството въоръжени групировки, които се борят за власт в либийската столица. Повечето от тях са свързани с някоя официална институция. "Почти всички въоръжени групи действат под прикритието на някаква държавна легитимност - в рамките на новосъздадени институции или просто като части на вътрешното или на военното министерство", пише Волфрам Лахер, експерт по проблемите на Либия във Фондация "Наука и политика". Той обяснява: "Те фактически отстояват на първо място интересите на своите водачи и членове и са до голяма степен извън контрола на държавата".

Бригада 444 е свързана донякъде с Министерството на отбраната, казва пред ДВ журналист от Триполи. Мнозина в града предпочитат Бригада 444 пред другите милиции заради професионалното ѝ поведение, казва журналистът, а експертът Лахер потвърждава: "В Триполи, където допреди няколко години господстваха особено необуздани милиции, Бригада 444 се явява като нов модел - смятана е за дисциплинирана, надеждна и безкомпромисна спрямо престъпността".

Специалните сили за сдържане пък са религиозна хардлайнерска милиция, която в Триполи действа като вид полицейска част. Групата, известна и като „Ал Раада“, контролира много обществени обекти, включително международното гражданско летище. Тази групировка е била свързана с вътрешното министерство, но фактически действа независимо. Прословута е с извършваните от нея произволни арести на местни хора, сред които политици и активисти на гражданското общество.

Ще се стигне ли до нова гражданска война?

Стълкновенията между милициите засега са прекратени. И двете либийски правителства в източната и в западната част на страната осъдиха битките. Експертите обаче са убедени, че милициите ще продължат да играят голяма роля в Либия и в бъдеще. Техните водачи обикновено имат контакти и с върховете на държавните институции, смята експертът по Либия Лахер.

Институционализирането на тези групи и голямото влияние на техните лидери на най-високо ниво показва, че милициите са се превърнали в държава. "Грубите очертания на сектора на сигурността вероятно ще се запазят за години напред: военизирано положение, доминирано от конкуриращи се властови полюси, чиито водещи фигури използват военна сила за постигането на политически и финансови ползи."

Милициите "ловко си играят с несигурността, нелегитимността и пълната неспособност на политиците, за да се обогатяват и да укрепват позициите си в рамките на либийските институции", казва експертът по Либия Тарек Мегериси от Европейския съвет за международни отношения. "Държавата е разделена между две правителства, които нямат интерес да управляват и да бъдат подкрепяни от обществеността."

Автор: Катрин Шеър


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    23 0 Отговор
    Те са резултат на демократичните бомбандировки и убийството на Кадафи който ги държеше с желязна ръка.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Е бре, де бре

    24 1 Отговор
    Кой свали Кадафи, и съответно потопи Либия в тази кървава баня? Ако не назовете държавите, които го направиха, статията е плитка и безсмислена.

    Коментиран от #18

  • 4 зевзек

    8 2 Отговор
    по този показател Либия и България си приличат, и двете не са узрели за демокрация, и в България има милиции, долу по градове и паланки, има ли олигарси и бейове, има и частни милиции, от охранители и бабаити, пък макар били те по един джип хора
  • 5 Цецо

    8 2 Отговор
    А в България мафията си създаде държава.

    Коментиран от #19

  • 6 Зевс

    13 0 Отговор
    В Либия има над 50 племена, които винаги са враждували и могат да съществуват в единна държава само ако ги управлява някой с желязна ръка.
  • 7 ежко

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дългият":

    Ма кой ти гледа демокрацията, бе.САЩ сринаха Кадафи /щото бил диктатор/ ,а Франция им помогна за да занулят едни заеми взето от саркози.Сега без диктатура либийците живечт в пъти по-добре, дотам докъдето вече спокойно може да си пазариш роби по паркингите т.е. робството се върна с пълна сила в прекият му вариант.А нефта продължава да се помпи, дори повече от преди, но на едни промоционални цени.Зер пари за оръцие трябват.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 флипп

    5 2 Отговор
    Поредната държава тотално унищожена от неолибералната фашистка сган
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Знайко

    4 0 Отговор
    "..И двете страни разчитат на тежко въоръжени милиции и на чуждестранни правителства".... ааа, значи повече от едно, ами кажете ги кои са, тия дето дават тежко въоръжение на който си плати с петрол! Едните цоцат от петрола, другите окупирали летището , а бойците им си арестуват когото им кефне...то голяма демокрация! Ние няма ли да вземем пример?
  • 13 българия:

    3 0 Отговор
    Как политициите си създадоха държава работеща за техните долапи и атлантически интереси омаявайки наивните си поклонници най бедни и болнави и измиращи в европа
  • 14 Комунде

    0 0 Отговор
    А навремето работехме там и ни плащаха с омразните долари
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Избирател

    1 0 Отговор
    Ми НАТО и особено Франция им донесе демокрация и така тия милиции си създадоха нещо като държава
  • 17 Зайо Байо

    0 0 Отговор
    Това е резултата от свалянето на ДИКТАТОРА Кадафи от демократичните САЩ ! Да им е честито на печелившите - смърт , размирици , разрушения , разкол , слугинаж ! Всички знаем добре кой е спечелил от всичко това , нали ? До това ли води налагането на американската свобода и демокрация ?
  • 18 Кума ЛисА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Е бре, де бре":

    Как кой ? Русия , Путин .......Сащ нямат АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО , те са абсолютно неВИННИ ! Какво им пука за нещо на хиляди километри от тях ?
  • 19 тиквенсониада

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Цецо":

    И то начело с мутрата Борисов !
  • 20 Абракадабър

    0 0 Отговор
    Ама нали добрите хора от САЩ искаха да махнат лошия Кадафи и да наложат мир , демокрация , благоденствие и равенство , пък то вижте какво се получи ! И защо така.......? Направо да не повярва човек ! А след тях същото става и в Сирия , Ирак , Афганистан , пак след мироналагането и опазването от страна на АмерИканЦите !
  • 21 ЗАЩО НЕ

    0 0 Отговор
    Либия има шанс да се стабилизира ! Но за целта трябва да им пратим наший Бойко ! Той може всичко , щом даже успя да накара най-върлите му врагове у нас , да го прегърнат , реанимират и изперат , значи може всичко !